MOFFOM skončil s velkým úspěchem

MOFFOM skončil s velkým úspěchem

21. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Od čtvrtka 16. do pondělí 20. října probíhal maratón projekcí 58 filmů, koncerty, workshopy a další doprovodné akce. Většina sálů byla vyprodaná a návštěvníci se tlačili až ve dveřích kin. Festival navštívilo na 10.000 diváků.
Zakladatel a ředitel festivalu John Caulkins dodává:“Jsem potěšen, že festival letos přilákal tolik nových diváků a to především z řad mladých. Naším cílem je prezentovat dokumentární snímky těm, kteří jsou ve věku poznávání. Chceme, aby festival plnil částečně i vzdělávací úlohu a do budoucna bychom velice rádi navázali spolupráci se školami a přivedli tak do kin mnohem více studentů.“ Velkou pozornost upoutaly nové sekce festivalu Planet MOFFOM, New York City a VH1- Rock Docs. Pozadu ale nezůstaly ani filmy například o Bobu Dylanovi, Joy Division, The Who, Sigur Rós, Kiss, Sonic Youth nebo Gogol Bordello, který si z festivalu odnesl cenu diváckého hlasování.

Tento rok poprvé zasedala i odborná festivalová porota, která vyhodnotila letošní příspěvky v soutěžní sekci festivalu MOFFOM. Hlavní cenu festivalu obdržel Maciej Pisarek za film "Solo". Tento polský snímek přesně vyjadřuje vizi festivalu MOFFOM - Music on Film-Film on Music, shodla se porota. Dokázal zprostředkovat hudbu obrazem a to navíc ojedinělým uměleckým způsobem. Každý hudební skladatel by byl poctěn za podobně zpracovaný portrét. Čestná uznání pak získaly dva další filmy. "Kiss Loves You" (Kiss tě milují) režiséra Jima Heneghana. Jde o zábavný film, který výborně zachycuje vtipný, ale i tragický život fanatických fanoušků kapely Kiss. Další čestné uznání putovalo do rukou Bena Hersona za film "African Underground: Democracy in dakar" (Africký underground: Demokracie v Dakaru). Jestliže hudba je dnes v Africe nástrojem společenské změny, dvojnásob to platí v Senegalu. Zdejší hiphopová subkultura je politickou agitační laboratoří a film přináší pro zbytek světa velmi překvapivé a inspirativní poselství. Cenu za celoživotní přínos si z festivalu MOFFOM osobně odnesla dojatá Marta Kubišová a zprostředkovaně na dálku Pete Seeger, který festivalu věnoval exkluzivní pozdrav, kde pozdravil diváky ze své kuchyně v Beacon New York ve Spojených Státech a na důkaz své kondice neváhal v devětaosmdesáti letech vzít do ruky sekeru a naštípat dříví.

Velice dojemná byla i předpremiéra českého filmu “Sestra”, kdy osobně režisér Vít Pancíř a hudebník Filip Topol konfrontovali poprvé své dílo s publikem a to s veškerými emocemi. Podle dostupných ohlasů byl film přijat s nadšením a vyvolal v malém sále kina Světozor bouřlivý potlesk. Distribuční premiéru má tento film začátkem prosince.

K výjimečným zážitkům patřila také živá vystoupení italského písničkáře Peppeho Voltarelliho, brazilského hudebníka André Sáh, íránského tria Shahab Tolouie Trio a afterparty plné výborných DJským setů, které roztancovaly kavárnu Lucerna. V pasáži Lucerna strhl pozornost nevěřícně přihlížejícího davu kolemjdoucích beatbox v podání Beatburger bandu (Nasty, Jaro Cossiga, Ivan Hoe) s hostem Kidem Lucky z USA.

Festival MOFFOM navštívili režiséři, producenti a organizátoři podobných festivalů hudebních filmů. Do Prahy se sjeli zástupci festivalů z deseti zemí (Chile, Chorvatska, Finska, Jižní Koreji, Kanady, Německa, Polska, Španělska, Švédska, Velké Británie). Je to důkaz toho, že festivaly hudebních filmů se těší přízni a staly se celosvětovým fenoménem. Loni byl položen základ k vytvoření Asociace festivalů hudebních filmů. V rámci festival proběhl seminář této asociace, kde se řešilo prohloubení spolupráce jednotlivých členských festivalu a nastavení základních podmínek pro vytvoření databáze, která by zaručila komunikaci na té nejlepší úrovni. Této konference se zúčastní i profesionálové z filmového a hudebního průmyslu.

Dodal: Monika Klementová, Music on Film
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika