Představujeme hudební label Hyperdub

Představujeme hudební label Hyperdub

20. 01. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Život v záplavě obchodních a uměleckých značek není vůbec jednoduchý. A protože se v hudebním průmyslu v posledních letech řádně rozmnožily, je nutno si v nich začít dělat pořádek. Meet Hyperdub!
Největší úspěch zaznamenal tento londýnský label s přelomovým eponymním albem Buriala, které vzbudilo pozornost a umístilo se pohodlně tam, kde mělo: na špičkách nezávislých hitparád. A to i přesto, že nikdo pořádně nevěděl, kdo Burial je. Proběhly zprávy, že by to snad mohl být Richard D. James aka Aphex Twin nebo Norman Cook, co si říká Fatboy Slim. Celý humbuk, který se dočkal patřičného rozpliznutí i v anglickém bulváru, skončil 5. srpna 2008, kdy se Burial rozhodl odhalit svou pravou tvář a přiznal, že je jenom obyčejný William Bevan, který prostě chce dělat to, co ho baví – tedy mixovat muziku.

Dělat co jednoho baví je také hlavní devíza Steve Goodmana alias Kode9, který label Hyperdub založil. Posledním jeho objevem je The Bug. To, že stejně jako Burial i The Bug se svým albem London Zoo zaujal široké publikum se dá přičíst způsobu, jakým k tvorbě přistupuje. Na otázku, co pro něj znamená integrita a hodnoty, kterých si cení u Kode9, zakladetele labelu Hyperdub, odpovídá:



„Důležité je dělat hudbu, která je kulturně a sociálně relevantní - jako protiklad k odpadu, na který narážíš dnes a denně. Proč dělat muziku, která je na jedno použití?…Kolem dokola je spousta lidí, kteří jsou mi upřímně odporní. Pouze několik málo odvážných je ochotno přijít s kůží na trh…Momentálně najdeš fakt jen málo věcí, které jdou ven jenom kvůli uměleckým pohnutkám nebo vášni. Spousta z toho, co slyšíte kolem sebe se dává na trh jen a pouze kvůli penězům.“

Ale Hyperdub není jenom Burial a The Bug. Nejmladším objevem je Ikonika – mlaďoučká londýnská Dj-ka, původním jménem Sara Abdel-Hamid, která přes týden pracuje a o víkendech tvoří svoje sety. To, čeho se drží není tak daleko od toho, za čím jde The Bug a Kode9:

„Říkám, že lepší je být outsider než být přilepený zevnitř; aneb jak říká Kode9: pokrok, děcka, pokrok.“

Zdroj: www.planbmag.com
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

15. 04. 2012 | 19:05:14
+0 | -0

Let it go - Dancing Harmonica

https://www.youtube.com/watch?v=Im9gLsz-1UU a je t dalsi track od Let it go
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika