Filmové premiéry v říjnů

Filmové premiéry v říjnů

07. 10. 2005  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (0)
Připravili jsme přehled filmů, které se budou premierově promítat v našich kinech tento měsíc. Je toho docela dost :-)
1.10. NOC NE ZEMI - Ve filmu Noc na Zemi se setkáváme podruhé s mimořádnou tvůrčí osobností amerického nezávislého režiséra Jima Jarmusche. Od klubového snímku Podivnější než ráj prošla tvůrcova svébytná poetika jistým vývojem a jeho svět se pootevřel širší divácké veřejnosti. Jarmuschovou doménou zůstává žánr černé komedie, prohlubuje se však kontrast mezi "vnější" zábavností a trpkým vyzněním "všedních" příběhů. Režisér se však nevzdává vyprávěcí askeze v podobě minima aktérů, umístěných do několika málo prostředí a prožívajících "nicotné" episody; o to rafinovaněji však s nimi tvůrce nakládá.

6.10. GÓÓÓL! - Stejně jako každé jiné dítě má i Santiago Munez (Kuno Becker) svůj velký sen. Na rozdíl od většiny ostatních však dostane ojedinělou příležitost si jej splnit - pokud dokáže překonat strach, odcestovat tisíce mil od domova a vyrovnat se nejlepším z nejlepších. Jak se brzy ukáže, Santiaga přijde jeho rozhodnutí hodně draho - jsou ale oběti tak velké, aby zabránily talentovanému a odhodlanému mladému sportovci vstřelit jeho vítězný gól? Když se Santiago ve svých 10 letech odstěhoval s rodiči do Ameriky, měl s sebou pouze dvě věci: svůj fotbal a potrhaný obrázek Světového poháru. Během dospívání se živil podřadnými pracemi, avšak fotbal zůstal i nadále jeho velkou vášní. Přesvědčit otce, že by se mohl stát mezinárodní sportovní hvězdou, však bylo takřka nemožné: "Na světě existují dva druhy lidí," konstatoval jeho otec. "Lidé, kteří bydlí ve velkých vilách, a lidé jako my, kteří jim sekají trávníky a myjí auta." Vše se ale změní v okamžiku, kdy se na jednom z místních zápasů ukáže bývalý britský fotbalista a příležitostný lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane) a všimne si mezi amatérskými hráči hbitého, rychlého a odvážného mladého sportovce - přesně takového, jakého by potřeboval slavný anglický tým Newcastle United. Santiago, který se náhle ocitá v neznámém prostředí, kde je fotbal náboženstvím a stadión St. James` Park svatostánkem, musí nyní dokázat, že má dostatek kuráže na to, aby se stal hráčem jednoho z nejprestižnějších fotbalových klubů na světě. Zablácená hřiště, studený vítr a podpásovky od spoluhráčů jsou jen některými z překážek, které bude muset překonat na své cestě k vítězství v opojném a vzrušujícím světě mezinárodního fotbalu.

13.10. HTRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ - Do Prahy přijíždí slovenský režisér Karpatti (Robert Roth), aby se tam proslavil. Má s sebou všechny věci, v Bratislavě se už nemůže ani ukázat. Mezi tím na střeše pankráckého činžáku Hrubeš (Jan Budař) s Marešem (Richard Krajčo) plivou ze sedmnáctého patra, plánují být významnými filmovými pracovníky a touží po lásce. Pak Marešovi umře babička, Hrubeše vyžene tatínek (Miroslav Donutil) z domu a jedenáct smrtelně nemocných pacientů nezemře. Václav Hrubeš se setká s prezidentem Klausem a Josef Mareš si najde děvče, ale za peníze. Na závěr vypne v celé Praze 4 na deset minut proud a Viliam Karpatti dostane cenu na jihlavském festivalu. Celých posledních deset minut filmu prší, letadla se vznášejí nad Prahou jak fantomy.

13.10. JESKYNĚ - Uprostřed hlubokého lesa v Rumunsku narazí tým vědců na ruiny opatství z 13. století. Po bližším průzkumu zjistí překvapivou věc - opatství stojí na vchodu do obrovského systému podzemních chodeb. Místní biologové věří, že v jeskyni by mohl existovat dosud neobjevený ekosystém, proto najmou skupinu amerických jeskynních potápěčů, aby jim pomohli její hlubiny prozkoumat. Jack (Cole Hauser) a jeho bratr Tyler (Eddie Cibrian) jsou profesionálními průzkumníky, kteří vedou tým nejlepších světových jeskynních potápěčů a neustále vyhledávají nová a nová dobrodružství. Do Rumunska dorazí s nejmodernější výbavou včetně nové kyslíkové bomby, díky jejíž velké kapacitě může zůstat potápěč pod vodou až 24 hodin. Elitní skupina, k níž patří také Charlie (Piper Perabo) a Buchanan (Morris Chestnut), ihned začne s průzkumem. To, co najdou uvnitř jeskyně, však není pouze nový ekosystém, ale úplně nový živočišný druh.

13.10. 40 LET PANIC - Každý určitě rád vzpomíná na to, jaké to bylo poprvé. Existují jen dvě výjimky. Lidé, kterým jejich seznámení se sexem tragicky nevyšlo, a Andy Stitzer (Steve Carell). Andymu je čtyřicet, pracuje ve skladu prodejny elektrospotřebičů, sbírá komiksové postavičky, a co se týče sexu, je naprosto nepoznamenaný. Lechtivá komedie 40 let panic vzešla ze spolupráce nastupující komické hvězdy Steva Carella a úspěšného komediálního scenáristy Judda Apatowa, který tímto filmem debutuje jako režisér.

20.10. KURÝR 2 - Frank Martin (Jason Statham) je ve svém oboru nejlepší. Bývalý příslušník speciálních jednotek pracuje jako nájemný kurýr, který převáží ty nejnebezpečnější zásilky. Co dostane, to také doručí. a na nic se neptá. Frank se přestěhoval z Francie do Miami, kde nyní pracuje pro zámožnou rodinu Billingových. Existuje jen velmi málo věcí, které jej dokáží překvapit, ale na jednu z nich narazí právě zde - na kamarádské pouto, které vznikne mezi ním a šestiletým Jackem Billingem, jehož vozí do školy a zpátky domů. Když je poté Jack unesen, Frank musí využít všech svých schopností, aby ho zachránil a překazil plány únosců. Nebude to vůbec snadné. Na jejich straně totiž stojí Lola v podání Kate Nauta, kterou scénář charakterizuje jako "vraždícího maniaka v těle supermodelky". Nautu, která se skutečně živí modelingem, objevil Luc Besson, známý svým instinktem na hvězdy budoucnosti (mezi jeho objevy patří také Natalie Portman, jež raketově odstartovala v jeho filmu Leon).

27.10. NOČNÍ LET - Wes Craven, tvorca kultových hororových sérií Vreskot a Nočná mora v Elm Street, prichádza do kín s thrillerom “Nočný let”. Jedná sa o oveľa subtilnejší žáner, než na aký sme u neho boli doposiaľ zvyknutí, ale napätia a strachu neubudlo. Skôr naopak. Lisa Reisert (Rachel McAdams) strašne nerada lieta, ale hrôza, ktorá ju zmocní v priebehu nočného letu do Miami, nemá so strachom z lietania nič spoločné. Vo chvíli, keď sa lietadlo vzlietne, prezradí Lise na prvý pohľad sympatický spolucestujúci Jackson (Cillian Murphy) pravý dôvod svojho pobytu na palube: Pripravil plán na zavraždenie mocného biznismana a Lisa má byť jeho kľúčom k úspechu. Ak odmietne spolupracovať, jej otca zastrelí nájomný vrah, ktorý čaká na Jacksonov telefonát. Uväznená v obrovskom lietadle a 10 000 metrov nad zemou nemá lisa kam utiecť a koho volať o pomoc. Miami sa blíži a Lise zúfalo ubieha čas k nájdeniu riešenia, ktorým spacifikuje zločinca na vedlajšom sedadle a zabráni tak vražde.

27.10 MANDERLAY - V druhé části plánované „americké“ trilogie, založené na motivu USA jako země neomezených možností, uvádí dánský enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace - hrdinky svého předchozího snímku Dogville (Nicole Kidmanovou však vystřídala Bryce Dallas Howardová, známá z Vesnice M. Nighta Shyamalana). Grace a její otec se z Colorada počátku 30. let přesouvají do Alabamy, na starou plantáž jménem Manderlay, kde jsou konfrontováni s děsivou krutostí a nespravedlností otroctví. Není divu, že Grace nemůže zůstat stranou a rozhodne se zasáhnout. Ovšem s jakým výsledkem - pořádky udržované celá desetiletí se hroutí, ale osvědčí se výuka otroků demokracii?
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika