Zítra začíná Fresh Film Fest 2009

Zítra začíná Fresh Film Fest 2009

10. 08. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Fresh Film Fest už dávno není pouze mezinárodní přehlídkou studentských filmů, v posledních dvou letech se soustředí i na mezinárodní debuty – v praxi první a druhé filmy nadějných filmařů. Celkově mohou diváci vidět během pěti dní v Karlových Varech 200 filmů, z nichž celá půlka jsou filmy nestudentské.
uvede 30 celovečerních filmů, mezi nimiž je řada předpremiér očekávaných zahraničních titulů, samostatnou sekci budou mít na festivalu i české celovečerní filmy. Soutěže a sekce studentských filmů Fresh Film Festu však řadí tuto přehlídku v současnosti na místo největšího studentského festivalu v Evropě. Organizátoři spolupracují s řadou zahraničních přehlídek podobného druhu a úzce komunikují především s festivalem v Cannes, v jehož studentské sekci letos zvítězil právě český snímek s názvem Bába. Šestý ročník Fresh Film Festu proběhne od 12. do 16. srpna, promítat se bude ve čtyřech sálech hotelu Thermal, v kinech Čas a Panasonic, v klubu Elko a v Kině na řece.

V rámci slavnostního zahájení uvede festival v české premiéře letošní divácký hit festivalu Sundance 500 letních dní (500 Days of Summer). Americký postmoderní milostný příběh otevírá sedm dní předtím také prestižní filmovou přehlídku v Locarnu. V 70. letech americkým kinům dominovaly žánrové snímky s černošskými hrdiny, jejichž tři originály festival představí na půlnočním maratonu Blaxploitation Night (pozn. exploitation = vykořisťování). Na programu bude například Foxy Brownová (Foxy Brown) z roku 1974, jež sloužila Quentinu Tarantinovi jako vzor při psaní Jackie Brown. Kino Panasonic bude hostit přehlídku českých debutů Osma. Nabídne například Tobruk Václav Marhoula, Normal Julia Ševčíka, Vítejte v KLDR! Lindy Jablonské, Děti noci Michaely Pavlátové, Sestru Víta Pancíře a další zajímavé distribuční tituly z uplynulého roku.

Prestižní festivalová sekce Fresh Generation – soutěžní mezinárodní debuty, nabídne výrazné snímky mladých autorů. Cílem předvýběrců těchto filmů je vyhnout se těžkým sociálním snímkům, které jsou často mylně označovány jako „festivalové“ filmy. V této sekci bude uveden například francouzský akční film Black režiséra Pierra Laffarguea o druhořadém lupiči, který putuje z Paříže do Afriky. Představitel titulní role MC Jean Gab’1 je známý především v hudebním světě, a to jako výrazný zástupce francouzské hip-hopové scény, pro film složil exklusivně titulní skladbu. Právě MC Jean Gab’1 potvrdil svou účast jako host Fresh Film Festu.

Do studentských soutěžních sekcí se vrací již ocenění filmaři se svými novými snímky, které dokonce natočili na filmový materiál, jež získali jako cenu v předešlých letech. Jedná se například o loňského vítěze Fresh Film Festu Pabla Lamara z Paraguaye nebo Jitku Rudolfovou z pražské FAMU, jež má letos v soutěži film Nejlepší playbacková zpěvačka na světě, a jejíž celovečerní debut Zoufalci bude uveden do kin letos v listopadu. Většina studentů doprovodí své filmy na festival osobně, soutěž čítá zhruba 50 filmů, které byly vybrány z celkového počtu rekordních 1 127 filmů. Nejvíce zahraničních filmů přišlo z Německa (117), českých filmů bylo pouze o dva více, Evropa byla celkově zastoupena zhruba sedmi sty filmy, 180 filmů bylo přijato z Asie, zaslány byly také filmy z Nepálu nebo Bangladéše. Jako každý rok festival promítne vítěze studentského Oscara. Tentokrát se jedná o bez mála hodinovou švédskou černou komedii s názvem Elkland, jež režisér Pere Hanefjord uvede ve Varech osobně.

Mezi studentskými filmy mimo soutěž nebude chybět ani novinka vítězky Fresh Film Festu 2007 Oliwie Tonteri, jež nese název Unknown, a také nový film loňského účastníka soutěže Paula Negoescu Neuvěřitelná dobrodružství Tomy Kuzina. Další očekávanou projekcí bude film 35 panáků rumu, který přichází do české distribuce a osobně ho uvede představil hlavní role Grégoire Colin, který na festivalu současně představí svůj režijní debut Zátoka lišek, jež byl promítám na letošním festivalu v Cannes.

Pozvání do poroty letos přijaly významné osobnosti jako například scenárista, spisovatel, ale také hudebník Sjón Sigurdsson, který spolupracuje mj. se zpěvačkou Björk a byl nominován na Oscara za texty k písním ve filmu Larse von Triera Tanec v temnotách. Dále pak ruský režisér, střihač a animátor Alexej Alexejev, jenž režíroval např. oblíbený seriál Mr. Bean. Za Českou republiku v porotě zasedne herec Jiří Ornest, držitel Ceny Alfréda Radoka nebo první laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Vladimír Kokolia.

Na festivalu bude uděleno pět cen v pěti soutěžích oceněných porotou – Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců), Hlavní studentská soutěž (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů), Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů), Centropa (středoevropská soutěž studentských filmů), a letos poprvé vzejde cena v oficiálním soutěžním programu i ze sekce Kontakt (soutěžní sekce českých nezávislých filmů). Chybět nebude ani Cena diváků. Vítězové Fresh Generation, Hlavní studentské soutěže a Theatre Optique navíc získají i finanční odměnu 3000 eur. Vítěz soutěže Centropa získá hmotnou odměnu od České televize. Dohromady si tedy vítězové odnesou ceny v hodnotě přes 250 tisíc korun.

Mezi zajímavé distribuční předpremiéry jistě patří film vietnamsko-francouzského režiséra Trana Anha Hunga s názvem Přicházím s deštěm (I Come with the Rain). Jde o barokní akční thriller o americkém detektivovi pracujícím v Asii s hudbou Radiohead a Massive Attack. Vietnamský rodák získal v minulosti Cenu mladých v Cannes a za film Cyclo a Zlatého lva v Benátkách. Nesoutěžní sekce Fresh Classics také představí irskou cynickou komedii Film se mnou v hlavní roli (A Film with Me in It), která stojí na vynikajících hereckých výkonech v čele se scenáristou Markem Dohertym a komikem, hercem a scenáristou Dylanem Moranem, který proslul coby spoluautor fenomenálního britského sitcomu Black Books, kde také ztvárnil hlavní roli.

Každým rokem je klíčovou součástí Fresh Film Festu jedna významná retrospektivní přehlídka, která je příznačně pojmenována Fresh Classics. V minulosti šlo o přehlídky Emira Kusturici, Jana Němce, Václava Havla a Karla Zemana. „Letos jsme se rozhodli investovat naše zkušenosti a zájem do přípravy Filmové retrospektivy divadelního režiséra Petra Lébla, který se toužil stát filmařem,“ uvedl Jakub Felcman z programu. Přehlídka televizní záznamů Léblových divadelních představení z Divadla Na zábradlí, zachytí i jeho amatérské herectví a scénografickou práci pod pseudonymem William Novák a ukáže i filosoficko-diskusní pořad Studio Kroměříž a Studio Kroměříž hledá svou tvář. V podání Lébla – zajímavě nasnímané jeviště a netradiční způsob střihu – působí záznamy televizních her jako divadelní filmy. Diváci se mohou těšit například na tyto záznamy her - Racek, Naši naši furianti, Fernando Krapp mi napsal dopis, Revizor a Ivanov. Součástí retrospektivy budou i dokumenty Andělé tě hlídají Olgy Sommerové, Ivanov na Sibiři Pavla Štingla nebo film Herci Ivana Vojnára. Přehlídka probíhá pod záštitou České televize. Vstup na celou retrospektivu je zdarma.

Festival letos přichází s doprovodnou programovou novinkou pro „unavené oči“ sekcí Fresh Audio – uvedení třech rozhlasových her v prostorech kinosálů. Premiérově bude takto například prezentována nová hra autorů Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy v režii Aleše Vrzáka Salcburský guláš s Josefem Somrem a Marthou Issovou v hlavních rolích. Fresh Audio představí zároveň tvorbu legendárního rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky, a to prostřednictvím jeho nejslavnějších rozhlasových her Všichni, kdož padají... Samuela Becketta a Bylo to na Váš účet Ludvíka Aškenazyho. Hry vznikly v 60. letech 20. století a hlavní role v nich mají Karel Höger, Zdeňek Štěpánek, Vlasta Chramostová, Olga Scheinpflugová nebo Josef Kemr. Vstup na přehrávky rozhlasových her je zdarma.
Fresh Film Fest dále uvede v rámci projektu Kinorama zajímavou videoprojekci nejlepších fotografií z festivalu Fotojatka, hodinovou přehlídku hudebních videoklipů nebo projekci fotografií Bohdana Holomíčka s autorským komentářem. Dále pak nabízí workshop 3D animace nebo unikátní mezinárodní seminář pro filmaře Kinovlak („kinopoezd“) – prezentace jedinečné metody ruských dokumentaristů z třicátých let. Fasáda hotelu Thermal zažije v pátek ve 22 hodin světelnou show nazývanou Object Mapping.

Slavnostní předávání cen ve velkém sálu hotelu Thermal uzavře film scenáristy a režiséra Judda Apatowa (Zbouchnutá, 40 let panic) s originálním názvem Funny People, který vypráví o úspěšném barovém komikovi a populárním představiteli nablblých komedií jménem Adam Sandler.

Organizátoři festivalu Fresh Film Fest fungují také jako samostatná producentská společnost Fresh Films, v uplynulém roce například uvedli do kin divácky, ale i mezi kritiky, úspěšný dokument Česká RAPublika režiséra Pavla Abraháma. Film bude na festivalu uveden v rámci nesoutěžní přehlídkové sekce Osma.

Prodej akreditací na festival bude zahájen 12. srpna na akreditační přepážce v hotelu Thermal. Ceny akreditací jsou po dnech od 150 do 380 korun nebo na jednotlivé projekce za cenu 50 korun. Vstupné na Filmovou retrospektivu Petra Lébla a přehrávky rozhlasových her – Fresh Audio jsou zdarma.

Dodal: Martina Reková, 4Press
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika