Paul B: Zavřel jsem se do studia

Paul B: Zavřel jsem se do studia

15. 09. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Paul B vidí svoji budoucnost ve světlých barvách. Spoustu času tráví ve studiu, kde tvoří nové tracky plynoucí z nového, přebudovaného hudebního vesmíru a v současném roce má nasmlouváno řadu vystoupení včetně zářijové DnB Conference. Čtěte rozhovor.
Ahoj Pavle, předpokládám, že otázka typu „představ se nám“ je naprosto zbytečná. Od čeho pak jsou bia. Právě poslouchám tvé nové věci a říkám si: „Tohle že je TEN Paul B, co dělal TY Nuborn mixy?" Nestačím se divit, jaká změna a jaký novátorský zvuk to slyším. Cože ta změna?
No, vše to začalo před pár lety, kdy jsem se náhle cítil v zajetí toho všeho klišé, které v drumandbassu panovalo. Krom toho, už mi nebylo devatenáct, jako když jsem začínal. Právě tehdy jsem objevil celý nový hudební svět, který jsem vždy podvědomě miloval, ale nikdy nebyl odvážný natolik, abych se do něj ponořil. Taky jsme celkem náhodou začali pořádat úžasné páteční noci v moskevském klubu Propaganda, kde byla vždy fantastická atmosféra. Byla to pro mě úplně nová hudba: lehká, nenucená a melodická. Zvali jsme jména jako Lynx, Marcus Intalex, Calibre. Párkrát jsme si přivezli i Goldieho.

Mám ten dojem, že jsem o něm už slyšel. Jak je vůbec veliký?
Není zas tak veliký. Je hodně útulný a dle mého jeden z nejstarších a nejrespektovanějších moskevských klubů vůbec. Je to tam vážně skvělé. Toho si mimochodem všimli i Angláni, když mi tvrdili, jak se obávali, že už nikdy podobnou atmosféru na dnb akci nezažijí. A my to cítíme naprosto stejně. Vzpomínám si, že jsme dokonce měli něco jako čekací list s djs, co chtěli na naší party hrát.

Pořadník jo? Tak to je celkem působivý.
To všechno pak ale skončilo z několika důvodů. Začal jsem hodně poslouchat techhouse a minimal. Tak jsem se na několik měsíců zavřel do studia a začal se v tom techno zvuku šťourat. Když jsem se pak čas od času vrátil k dnb, tak v těch skladbách ten vliv už zůstal. Pracovat s tím zvukem je vážně děsně moc zajímavý. Ta idea minimalismu vnese do produkce zcela nový rozměr.

Ta inspirace minimal technem je evidentní. Abych byl upřímnej, tak jsem si vždy myslel, že ty dva styly zkombinovat prostě nejde. Jak ale slyším, jde to. Jaké jsou reakce?
Děkuju. Reakce jsou dobré. S nabídkou přišli nejdřív z Hospitalu, když chtěli vydat skladbu “First Picture“. Kvůli vokálu, který jsem v něm použil, z toho nakonec sešlo. Nepodařilo se jim ho “vyklírovat“ (zlegalizovat jeho použití).

A kdo je vůbec tím zpěvákem?
Nikolaj Grandjean, dánskej indie písničkář z labelu Music For Dreams. Ten track nakonec vyjde u něj na labelu.

Předpokládám, že posloucháš spoustu hudebních stylů. Je nějaké jméno, které bychom podle tebe neměli rozhodně minout? Mě osobně třeba strašně baví Troels Abrahamsen, který je taktéž z Dánska. Dost by mne zajímalo čím to je, že Skandinávci mají tolik talentovaných muzikantů.
Co na to říct. V nezávislé muzice je spousta talentů ze všech koutů světa, ať již z Dánska či Turecka. Vezmi si třeba Nový Zéland a kolik nových jmen je odtamtud. Jinak co se těch stylů hudby týče, tak toho doma poslouchám vážně hodně. Celá ta nová indie-hippie rocková scéna mě celkem chytla, dál bych zmínil jména jako Empire Of The Sun, MGMT či francouzský popový zpěvák Sebastien Teller, který je v mém přehrávači taky. Hm, kdo dál… Třeba lidi z techno scény jako Villalobos, Sis, Tiga, Jesse Rose, Loco Dice… takhle bych mohl mluvit hodiny. Afrilounge, Radio Slave…

To nejspíš stačí. Ten Nový Zéland je dobrý příklad. Co tvoje ostatní hudební projekty?
Tak je tu jeden čistě lounge projekt nazvaný Surnuage, který dělám se svoji dobrou kamarádkou Anastasiou Boguslavskayovou, kterážto mimo jiné hraje na saxofon i v mé živé kapele. Pak taky užívám jméno Framecontrol pro své techno věci. Oba ty projekty jsou teprve na začátku a jsem vážně zvědavý, kam to všechno povede.

Zajímalo by mne, jak vypadá ta spolupráce s kapelou. Jsou členové pouze jakýmisi nástroji, jak zahrát tvoje věci na živo nebo jste práva kapela a všichni muzikanti jsou i součástí toho kreativního procesu při skládání tracků?
No, měli jsme spolu nějaké nahrávací dýchánky, ale nic takového, že bychom spolu dělali album či tak. Jak jsem již řekl, hodně těsně spolupracuju s Anastasiou na našem projektu Surnuage. Hlavní důvod existence kapely je možnost hrát moje věci naživo. Ať již dnb či house kousky.

Nějaká stránka, kde se dá poslechnout tvoje nová produkce?

Asi nejlépe na Soundcloudu, kam poctivě přidávám všechny novinky: www.soundcloud.com/framecontrol

Výborně. Co noční život v Moskvě? Vzpomínám si na video, kdy na jakési dnb party byly holky oblečeny ve večerních šatech s botami na podpatku a všude ležely láhve se šampaňským. Na druhou stranu tu pak jsou halovky jako Pirate Station pro desetitisíce, kam chodí snad i děti. Jaký je tvůj pohled jako člověka, co se v tom už nějaký ten čas pohybuje?
Haha, musím říct, že jsem takovou noc nikdy neviděl. Abych pravdu řekl, tak místní taneční scénu už nesleduji tolik, jako dříve. Vím, že tyhle velké akce pořád probíhají a čas od času tam hraji. Ty promotéři mají občas vážně šílené nápady. Dle mě je v současnosti celá scéna soustředěna především v klubech. To je místo, kde se odehrávají svěží věci. Kdybys byl v Moskvě, rozhodně bys měl navštívit místa jako Arma či Dubclub. Tedy v případě, že máš rád techno. Pokud chceš dobrý drumandbass, tak nepochybně zajdi na party zvanou United Colours v klubu 16 Tons.

No, v nejbližší době se tam nechystám, ale přesto děkuju za tipy. Kdyby sis jako muzikant měl vybrat místo, kde bys žil. Které by to bylo?
No, narodil jsem se tu. Někdo to tu nesnese, ale pro mě je Moskva zvláštně krásné místo na život. Ale mluvíme-li z pohledu hudebních příležitostí, tak bych byl radši někde v Berlíně.

Vážně? A já si vždy myslel, že tím pravým místem je Londýn či New York.

Jo, Londýn by byl taky fajn. Ale Berlín je trošku blíž.

Abychom to moc neprotahovali. The Panacea a Masheen jsou další dva hlavní účinkující, které v Pardubicích potkáš. Ovlivní to nějak tvůj výběr desek?

The Panacea a Masheen? Vážně jo? Jako umělec moc nemůžu změnit poselství, které přináším. Určitě se ale pokusím o plynulý přechod.

To by asi bylo vše. Dík za rozhovor a brzy na viděnou v Pardubicích. Máš nějaké zvláštní přání?
Vždy jsem měl rád český smysl pro humor, pivo a místní jídlo. Tak ať ani nezkoušejí tam nebýt, až dorazím.

Máš to mít.
Fajn.

Ptal se Denius, Dodal: Filip Vojta
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DNB CONFERENCE

Sobota 26. 9. 2009
Vstup: 200/230
Vystupují:
The Panacea, Masheen, Paul B a MC Coppy, X.Morph, Saku, Adelight, Click Joe, ANS
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika