Beast 67: Na DNB.cz si energii vždy najdu

Beast 67: Na DNB.cz si energii vždy najdu

17. 09. 2009  |  Autor: Bifidus Aktif  |  Komentáře (8)
Drumandbass.cz není jen web, na němž naleznete čerstvé informace o polámaninách, ale i značkou, zaštiťující parties, DJ booking nebo radiový pořad. O všech těchto aktivitách jsem poreferoval s Beastem 67, kterého v pátek uslyšíme na Take Control s Black Sun Empire.
Jsi šéfem nejdůležitějšího českého drum & bassového webu. Někdo by si tak mohl myslet, že víš a znáš úplně všechno, co se šustne... Jak daleko by byl od pravdy?
Náš web funguje téměř deset let, takže samozřejmě spoustu lidí z branže během té doby poznáš. Vím, jak se chovají promotéři různých akcí, sleduji i reakce lidí, co na akce chodí. Jakýsi obrázek o scéně, myslím, rozhodně mám. Tvrdit však o sobě, že vím úplně všechno, co se na scéně šustne, by bylo hodně odvážný.

Kolik času a energie musíš serveru věnovat?
On to není jen server samotný, je třeba si uvědomit, že Drumandbass.cz nejen informuje o novinkách a akcích, ale provozuje booking, pořádá parties, děláme Czech Drumandbass Awards a sem tam vydáváme CD českých producentů Back In My Mind. Kdybych to měl zprůměrovat, tak mně osobně to zabere asi 3 hodiny denně, někdy samozřejmě mnohem víc.  Vzhledem k tomu, že to rozhodně není moje prvotní obživa, myslím, že to dá práce celkem dost. Pokud tě zajímá energie, tak s tou problém nemám. Pokud děláš práci, která tě opravdu baví, tak ji vždycky někde najdeš.

Musíš dohlížet i na své "podřízené"?
Co se týká členů Drumandbass.cz, myslím, že každý z nich prochází celkem dlouhým procesem, než se stane právoplatným členem redakce. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to tak správně. Jen tak docílíš, že můžeš za svou redakci strčit ruku do ohně stejně tak, jako já. Dohlížení pak na malé výjimky není třeba.

beast

Myslím, že je velmi sympatické, když svou ruku k dílu připojují i slečny... Elis má na starosti rubriku Na grilu, Misha fotí a připravuje ankety, Chita fotí a píše reporty a Kachni dodává zajímavé novinky, ale i fotky a rozhovory... Je třeba něco, co styl práce nebo plnění těchto úkolů v Drumandbass.cz odlišuje holky od kluků?
Zde bych rozdíly nehledal. Novinařina mi přijde jako řemeslo, které je vhodné pro obě pohlaví naprosto rovnocenně.

Tipuji, že si Drumandbass.cz reklamou vydělá akorát sám na sebe a není tak možné nikomu za aktivity platit – je stále dost lidí, kteří jsou schopni psát články zadarmo, popřípadě pouze za akreditace na akce?
Jak jistě víš, s náborem lidí byl vždycky velký problém. Na druhou stranu - pořád ještě existují lidé, kteří si uvědomují, že pokud budou jen sedět doma na zadku a psát na fóra, jak to bylo tam a tam hrozný, nikdy se nikam nedostanou. Myslím, že Drumandbass.cz dokáže dát redaktorům dobrou základnu, ať už jako komunitu fajn lidí, kteří dnb rozumí, reference pro další práci, zapojení do dalších projektů serveru atd.

A jak je to s vašimi DJskými mistry? V poslední době se díky vám velmi zviditelnil břeclavský Soldik, před ním do bookingu vstoupili P.no a Denius... jak pozici vašich DJů na scéně vnímáš?
Musím přiznat, že výběr DJů do bookingu je ještě sledovanější než do redakce. Redaktor našich stránek se nerovná Drumandbass.cz DJ. Mohu s klidnou duší říct, že všichni členové jsou výtečnými DJs a se sháněním hraní nemají problémy. Nicméně už existujeme nějaký ten pátek a faktem, se kterým se potýkáme, je odchod našich členů do "důchodu". Myslím, že nějaký přírůstek z mladých talentů brzy mezi Drumandbass.cz DJs přibude. A to, že každý nový přírůstek v našem bookingu vyvolá spoustu kladných i záporných reakcí, beru jako úspěch. Lidé se o to zajímají, a to je nejdůležitější.

Drumandbass.cz má svou noc v Roxy, vaši DJs se objevují třeba i na noci Bomb Da Bass v Matrix, a ty sám máš na starost noci Drumstation a Vision v Crossu. Není to už moc?
Občas se nad tím taky zamyslím, ale myslím, že ne. Dokud se to časově stíhá, tak je škoda ubírat z tempa. Všechny tyhle noci děláme už poměrně dlouho, tak víme, co organizace obnáší a snažíme se vše dostatečně dopředu naplánovat. Navíc na všechny tyto noci se většinou sejde značná část naší crew, tak si aspoň můžeme dát po odvedené práci panáka.

Která akce je ti nejbližší? A splňuje tvoji ideální představu o tom, jak je dělat?

Musím říct, že oblíbených akcí mám víc, a to každou z trochu jiného pohledu. Moje největší srdcovka je asi party Vision. Je to jedna z akcí, na kterou si společně s Lorenzem vozíme jména, která ani nemusí být tak známa (myslím tím v komerčním slova smyslu), ale dělají výbornou hudbu. Samozřejmě za následek to má lehký prodělek na každém dílu, ale vzhledem k tomu, že ve stejné sestavě děláme i Drumstation, kterou jste si již dvakrát zvolili jako 3. nejoblíbenější pravidelnou noc v Čechách, můžeme z ní Vision  trochu "dotovat". Tím se dostávám právě k Drumstation, která je akcí, kterou dělám úplně nejdéle, a to už přes pět let. Na téhle noci mě baví především její žánrová rozmanitost. Snažíme se dělat pestré díly, na kterých můžete slyšet jak opravdu velká jména, tak i méně známá světová jména, jednou zajdete na ragga-jungle, podruhé na deep edici, potřetí na neurofunk atd. Myslím, že taková noc by tu jinak chyběla. Nemohu opomenout Drumandbass.cz Night v Roxy a velký respekt míří i k noci Take Control, které se podařilo dostat z úplné nuly na jednu z nejlepších českých nocí. Spojení kvalitních DJs a dobrého zvuku tam opravdu funguje.

V pátek si zahraješ právě na Take Control, společně s Reném z Black Sun Empire... Jak se těšíš?
Black Sun Empire byli vždy mými oblíbenci a trvá tomu tak i dodnes. Mám od nich nespočet desek a musím říct, že si u nich cením i jejich absolutně typický zvuk. S malými výjimkami mohu říct, že co track od BSE, ten byl u mě v batohu. S Milanem z BSE už jsem hrál, tak jsem moc zvědavý, co předvede René. Toho jsem naživo ještě neslyšel...

Takže ti je sound této holandské trojice stále blízký? Ptám se proto, že jsi v poslední době jaksi "vyměkl"... :)
Pro mě je opravdu zajímavý, jak jeden uveřejněný mix na internetu dokáže změnit názor lidí na DJe. Je pravda, že poslední dobou na parties hraji více deepovější polohy drumandbassu, ale je to přímo úměrný tomu, jací promotéři si mě na akce zvou. Jsem toho ražení, že DJ by měl být ve svém stylu hraní univerzální a vystihnout situaci, která právě v klubu je. Chápu to u producentů, kteří produkují svůj určitý zvuk. Lidé, kteří jdou na party, pak očekávají, že bude hrát podobně jako je jejich oblíbený hit právě od něj. Nicméně u DJs je to podle mého názoru jinak. Je třeba lidi bavit.

Poslední dobou se Drumandbass.cz, stejně jako všichni ostatní, aktivně prezentujete i na Facebooku. Jak tuto novou možnost vnímáš?
Facebook už je několik let obrovský fenomén a poslední rok to neminulo ani Čechy. Nejsem fanoušek sociálních sítí, nicméně pokud téměř všichni, co znám (i neznám), vlastní svůj Facebook profil, je přece škoda toho nevyužít. Je jen otázka času, kdy reklamní zprávy lidi unaví a na Facebook zanevřou, nebo alespoň si mezi své přátelé budou dávat jen opravdu existující lidi, kteří se svým profilem nesnaží nic prodávat. Pak bude zas na řadě Facebook team, aby jim tu reklamu nějak podstrčil jiným způsobem. Ale chceš spíš asi nějaký stručnější názor... Facebook je k mojí práci dobrou marketingovou pomůckou, život na Facebooku nikoliv.

Vraťme se ještě k tomu, co jsi nakousl už na začátku: Už dvakrát jste se pustili do ankety Czech Drumandbass Awards a třikrát do vydání kompilace Back In My Mind. Co je nového v tomto směru?

Přesně jak říkáš, momentálně začínám rozbíhat přípravy na Czech Drumandbass Awards 2009. Intenzivně se zvažuje umístění nominací, ale přemýšlíme, zda se to malinko nekryje s původní myšlenkou ankety. Ani realizace korektního průběhu nominace není úplně jednoduchá, tak jsem sám zvědavý, jak se rozhodneme.

Plánujete do budoucna i pokračování kompilace nebo nějaký nový projekt?
Ohledně kompilace Back In My Mind tak jasno nemáme. Za posledních 5 let, co kompilaci produkujeme, se spousta věcí změnila, kupní síla originálních CD značně klesla s rozmáhajícím se vysokorychlostním internetem. Jako vhodná cesta se nyní jeví digitální prodej hudby. Nyní zbývá dořešit, jakou formou a na jakých místech se budou skladby prodávat, a jsme připraveni vydat čtvrtý díl kompilace. Na CDéčka však nezanevřeme a vydáme nějakou limitovanou edici. Pokud se podívám na stůl, tak nezrealizovaných plánu tu ještě pár mám. S jistotou se však bude dělat pouze jeden, a to jediné, co zatím mohu uveřejnit, je zbrusu nová forma partylistu. Pokud tedy někdo ze čtenářů se zabývá programováním PHP, CSS, HTML a má chuť se podílet na jednom projektu Drumandbass.cz, napište nám na adresu info(zavináč)drumandbass.cz.

Málem bych zapomněl na rádiový pořad Drumandbass.cz, tak jak to jde... Jaký slaví úspěch?
Momentálně se bude vysílat teprve osmý díl pořadu a vzhledem k tomu, že ani já, ani kolega Skiny nemáme předchozí moderátorské zkušenosti, tak se dá říct, že se teprve hledáme. Nicméně koncept, myslím, máme jasný, a to, udělat pořad, který se prostě ubírá tak, jak to jde. Nehraje si na žádnou profi show, nic neslibuje, z druhé strany představuje výbornou hudbu a poměrně dost informací, a to nejen z přítomnosti. Poslouchanost pořadu se zvyšuje, nicméně na nějaké solidní resumé to ještě není.

Myslíš, že si zvládají pravidelné radiové pořady v dnešní rychlé době stále nalézt početnou posluchačskou základnu?
Já myslím, že ano. Většina pořadů se dá později stáhnout ze záznamu a pokud se chce posluchač něco dozvědět, má šanci si to pustit kdykoliv. Je přeci příjemnější poslechnout si hudbu s pár přidanými informacemi než jen obyčejný set.

Zapojen si i do projektu Ochranasluchu.cz. Můžeš nám o ochraně říci základní informace? Jakou zkušenost se špuntíky máš ty osobně?

Projekt Ochranasluchu.cz jsme rozběhli společně s Michalem Tůmou zhruba před dvěma lety. Specializujeme se na ochranu sluchu hudebníků, a to jak DJů, tak členů různých kapel. Nyní jsme jediným prodejcem v České republice, který dodává profesionální ochranu tvarovanou individuálně dle ucha zákazníka. Jen taková ochrana dokáže poměrně přesně oříznout škodlivé frekvence zvuku a ty pro ucho neškodné propustit. Ve výsledku slyšíte hudbu stejně jako bez špuntů, jen trochu potišeji a právě bez zdraví škodlivých frekvencí. Na výběr je ze tří filtrů tlumení – 9db, 15db a 25db. Osobně používám ER-15 a jsem naprosto spokojený.

Máš už nějakou vizi toho, kdy začneš dělat "normální zaměstnání"? Už si řešil, co všechno kolem drum & bassu tomu bude muset ustoupit?
Ačkoliv nechci drumandbass a prostředí s ním spojené nikterak zmenšovat, nebo pomlouvat, tak musím uznat, že jsem nikdy nechtěl jet v tomto byznysu moc dlouho. Drumandbass je nová, agresivní, různorodá a poměrně dost muzikální taneční hudba, která je určena především do klubů mladým lidem. Na každého přijde čas, kdy se priority radikálně změní a místo nočního života budete mít v oblibě například montovat novou dětskou postel. Ačkoliv doufám, že se tak v nejbližší době ještě nestane, s jistotou mohu říct, že do důchodu na dnb scéně strašit nebudu! A s tím asi přijde i to normální zaměstnání...

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TAKE CONTROL

Pátek 25. 9. 2009
Vstup: Předprodej 140 Kč, na místě 190 Kč
Vystupují:
Black Sun Empire (NL), Morebeat, Pixie, Beast 67, Bifidus Aktif, Dave, Duff, Tamagotchi, Eddrum
Další informace
8 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
misha
20. 09. 2009 | 18:15:20
+0 | -0
pekny cteni ;)
chita
20. 09. 2009 | 14:44:31
+0 | -0
bezvadny, sefe :)
Bubeak
19. 09. 2009 | 17:38:24
+0 | -0
Super:-)))

19. 09. 2009 | 15:33:15
+0 | -0

bleep bleep

you've got mail, motherfuckers! :))

19. 09. 2009 | 14:08:10
+0 | -0
- pravě tohle mi poslední dobou chybělo... :)
Doši
19. 09. 2009 | 11:15:29
+0 | -0
Pekny rozhovor !!
GRZA
19. 09. 2009 | 08:49:46
+0 | -0
SOLDIK: JAK JSEM BEZ TÉTO INFORMACE VŮBEC DOKÁZAL DOPOSUD ŽÍT??? :D

18. 09. 2009 | 14:32:00
+0 | -0
Jen malá poznámka, já nepochazím ani nežiju v Břeclavi ;)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika