Jose Feliciano v SaSaZu

Jose Feliciano v SaSaZu

21. 09. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Od oznámení pražského koncertu geniálního kytaristy a zpěváka Jose Feliciana uplynulo jen pár týdnů a už se může tento velikán latinskoamerické hudby chlubit další nominací na cenu Grammy – a to s pořadovým číslem 18, které se mu dostalo za album Mexico en el Corazon.
Nebylo by však velké překvapení, kdyby nominaci proměnil, vždyť jen za rok 2008 si odnesl Jose hned dvě sošky! Stejný počet měl ale na kontě v začátcích své kariéry, kdy zavítal v roce 1974 i do tehdejšího Československa, aby vystoupil v Praze společně s Karlem Gottem. Od této památné chvíle uplynulo dlouhých 35 let, během kterých se Jose svou vlastní pílí probojoval mezi nejlepší kytaristy vůbec a spolupráce s hvězdami jako Johnny Cash, Carlos Santana nebo Gloria Estefan byly v kariéře tohoto nevidomého umělce takřka na denním pořádku. Jose hostuje i na mnoha projektech svých kolegů. Jeho vedení kytary můžete slyšet i ve skladbě Be My Baby, kterou nahrával společně s Johnem Lennonem.

Českému publiku se Jose Feliciano představí 20.10.2009 v pražském klubu SaSaZu. Vstupenky je možné zakoupit za 990czk a 1500czk (VIP galerie) v předprodejích sítě Ticketpro. Uvádí SaSaZu ve spolupráci s Pink Dot.

Jose Feliciano

Rozhovor

Je vůbec něco, čeho jste na hudebním poli zatím nedosáhl, ale usilujete o to?

Rád bych získal cenu Grammy v kategorii Nejlepší instrumentální jazzové album. A také bych byl rád prvním současným umělcem, který bude skládat klasické věci pro kytaru a symfonie, které by mohly být atraktivní i pro mladší publikum. Nemyslím teď tu starou dobrou „klasiku“, ale novou, které zaujme.

Vaše první nahrávky byly nahrány ve Španělsku a byly určeny pro latinský trh. Nabízí se ale otázka, proč trvalo americkému publiku tak dlouho, aby objevilo a ocenilo hudební vlivy z Latinské Ameriky. Vždyť teď jsou např. Julio Iglesias a Gloria Estefan hvězdami první kategorie.
To je skoro jako se vším okolo, chce to čas. V roce 1967 jsem nahrál 3 alba:"Voice and Guitar" - Jose Feliciano, "Bag Full of Soul," a "Fantastic Feliciano," což bylo album, které obsahovalo spíše balady. Nicméně většina z nich byla pod taktovkou producenta Dannyho Davise. Pak přišlo ale tour po Latinské Americe, na které mě vyslala nahrávací společnost RCA, kde jsem se pak dostal do studia s několika muzikanty. S nimi jsem chtěl nahrát starší skladby, které jsem dobře znal. Právě z nich se staly hity, na které navazovala v roce 1968 úspěšná verze Light My Fire a to pak pomohlo i mé kariéře.

Jste hrdý na to, že jste prvním multižánrovým latinskoamerickým umělcem?
Jsem hrdý na to, že jsem prvním hispánským umělcem, který prorazil na americký a anglický trh. Vím, že tu byl Ritchie Valens v roce 1959 a jeho "La Bamba", ale Ritchie třeba nemluvil španělsky. V té době jsem ale netušil, že jsem jeden z těch opravdu prvních. Zda jsem byl prvním nevím doteď, ale užíval jsem si to. A když se podíváte kolem, tak dnes má rád latinskou hudbu téměř každý.

Co berete v úvahu, když se rozhodujete, který song přepracujete?
Hledám skladby, na které nikdo dříve nedělal žádné cover verze, protože většinou nevěděli jak na to. To je jediné mé tajemství. Nicméně se tomu celkem vyhýbám, protože lidé pak občas opomínají, že jsem i skladatel.

Jaký druh hudbu posloucháte?
Mám rád Kool & the Gang, Peabo Brysona a trochu i Duran Duran a samozřejmě Michaela Jacksona.

A co takový heavy metal nebo hard rock?
Občas také, např. Van Halen je podle mě neskutečně zručný na elektrickou kytaru, má skvělou techniku.

Jak jste se dostal k napsání vánočního songu "Feliz Navidad?"
Chtěl jsem napsat nový typ vánoční skladby. Přestože mám rád "Jingle Bells" a podobné, chtěl jsem složit něco nového. Když jsem to ale psal, neměl jsem představu, že z toho bude tak velký hit. Nikdy bych nevěřil, že se stane druhým nejpopulárnějším songem od dob "White Christmas."

Máte za sebou spolupráci také s Johnem Lennonem – na jaké skladbě?
Podílel jsem se na jeho desce, která ale nikdy nevyšla, protože ji nedokončili. Song se jmenoval "Be My Baby". kde jsem hrál na elektrickou kytaru. Ale abych řekl pravdu, byl to dost neplodný hudební jam. Nikdo moc nevěděl, kterým směrem se ubírat.

Jak vnímáte fakt, že jste se stal hrdinou a vzorem pro mnoho nevidomých.
Konám, jak nelépe mohu. Není to ale můj hlavní cíl, ale určitě jim dodávám kuráž. Ale pokud jim má hudba dodá více kuráže, aby byli nezávislí a dělali věci, které sami chtějí, pak jsem šťastný i já.

Dodal: Petr Tajčman, Pink Dot
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: JOSE FELICIANO

Úterý 20. 10. 2009
Vstup: 990 Kč, VIP 1500 Kč
Vystupují:
Jose Feliciano (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika