Vídeňská zelenina: koncert smyslů

Vídeňská zelenina: koncert smyslů

22. 09. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Bylo ta dvojka, která se bezvadně doplňovala: hravá manžeská dvojce Dva s písněmi z jejich nové deský Fonók a pak Vienna Vegetable Orchestra s armádou vyvrtaných mrkví, nasliněných pórků, vytuc-tucaných lilků, trumpetózních paprik a d´n´ b dýní.
Nástroje z Vršovic
Ten výčet by mohl pokračovat do nekonečna, protože čtvrteční zeleninový arzenál z Vršovic, kde ansámbl z Rakouska nakupoval, vážil dobrých 50 kilo. Tedy nevím to přesně, ale vzhledem k množství polívky, kterou po koncertě rozdali a pórků, které jsem si s sebou nesl domů v tašce, bych to tipoval na dobrého půl metráku. Na zprávu o tom, že někdo bude hrát na zeleninu jsem se díval malinko nedůvěřivě. Moje představy jsou už léta deformovány zvuky z kuchyně – nanejvýš tak usyčené kousky cibule na pánvi nebo plácavý zvuk dopadajících bramborových slupek – a tak jsem si to dost dobře nedokázal představit. Když jsem ale ve čtvrtek v podvečer dorazil do nezakouřené Akropole, kde byly výjimečně slyšet a vidět také malé děti, došlo mi, že mám co dělat s úplně jiným zeleninovým formátem.



Vienna Vegetable Orchestra totiž nejsou žádní šumaři, ale regulérní muzikanti – i když většina z nich se živí něčím úplně jiným. Neotřelost a hlavně profesionální přístup nejenže už vydal ovoce v podobě dvou desek (Gemise, 1999 a Automate, 2003) a světového turné, ale razantně se podepsal také na kvalitě celého projektu.

Kvalitní byl ale i ryze český úvod – tedy samozřejmě, že se ve světě najdou žánrově podobné formace, přes Juanu Molinu až ke CocoRosie, které si dokáží patřičně vyhrát, ale DVA hračičkové Bára a Honza Kratochvílovi, tomu nasazují svým žonglérním přístupem k českému jazyku parádní korunu. To, že vyšli z divadelního prostředí, lze poznat hlavně na Báře, která pro slova (ne)chodí daleko: Maďarsko, Francie, Finsko, Švédsko a Česko. Mix, který ti DVA trefně popisují jako „fiktivní folklór“, potěší hlavně ty, kteří rádi ohýbají slova do tu maďarskovských, tu francouzských slabik a vodí tak udiveného posluchače po gulášem a paprikou provoněných hungároš hospodách nebo Camembertově maňifik Francii. Dětsky rozpustilé, ale dospělácky sebejisté loop-elektro kousky Hérom Kérom, Strenge, Labalibe nebo Fin vás tak vezmou kam budete chtít. Na cestu vám bude znít kytara, chameleonský Bářin hlas a Honzův beat-box. Jsem zvědavý, jak bude ten babylónský virvál znít na debutové desce s názvem Fonók, kterou jsem si odnesl spolu se zmiňovanou zeleninou.

Cabbage Krautrock

Už když DVA dokončovali svou jemnou projížďku po evropském kontinentu, voněla v sále polívka a při pohledu na 10 prázdných židliček, stejný počet mikrofónů a salátové hlavy válející se jako po popravě v přední části pódia, mi cukaly koutky. Po chvilce se na svá místa usadilo deset anonymních postav, řekli, že jsou rádi, že jsou poprvé v Praze, začli hrát a mně spadla čelist a vydržela v té poloze další hodinu. Posazení v půlkruhu a s notně soustředěným, takřka „rakušáckým“ výrazem ve tváři, si černě odění aktéři VVO předávali pomyslnou štafetu – jeden po druhém uváděl krásnou „rakušáckou“ angličtinou další část repertoáru. Každý z nich už měl v klíně, vedle sebe nebo pod sebou připravenu řadu nástrojů – daly se vypozorovat i určité tendence: někdo raději pórkové housle, někdo spíš mrkev a někdo pořádnou dýni.

Výkop obstarala píseň Urghi a Indonésií inspirovaná Malang, následoval kousek mrkově hozený do minimal techna (mrkve jednoznačně vedly – krásně vydlabané sloužily jako píštaly, ozvučná dřívka, a mini fujary). Když štafeta doputovala ke čtvrtému aktérovi, nastal první vrchol – cover Radioaktivität od Kraftwerk, který byl co do provedení opravdovou lahůdkou, zněl neskutečně autenticky. S klidnější přestávkou na ředkvičkový Streug pak zelenina excelovala podruhé – nejdivočejší kousek inspirovaný zaručeně germánským krautrockem.



Cabbage Krautrock, doslova vydřený na zesilovači prošpikované hlavy kapusty, neměl chybu také proto, že se v něm spíš uzavření VVO pořádně rozjeli. Na své si v závěru přišli i příznivci vážné hudby – Stravinského kousek, kompozičně nejsložitější, potřeboval pořádně vytunit: do hry se zapojila moderní technika naroubovaná petrželí (čti vrtačky mlátící přilepenými kořeny petržele do lilku) a tzv. sypavý back-noise (čti fazole a cibule dopadající na ozvučenou plochu).

Green House
Obrovský aplaus, který následoval, dostal ještě jednou zeleninu do hry a kousek s názvem Green House tak završil neskutečně výživnou projížďku po vídeňské hudební zahrádce. Na pódiu se začala servírovat ostrá polívka a bitevní pole padlých zelenin začali prohrabávat spokojení návštěvníci – na dračku šly pórky a mrkev, ale viděl jsem i jemnou zahrádkářku, odnášející si obrovskou dýni. Nejkomplexnější hudebně-gastronomický zážitek posledních několika let!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 17. 9. 2009
Vstup: předprodej 350 Kč, na místě 390 Kč
Vystupují:
Vienna vegetable orchestra (AT), Dva (CZ)VIENNA VEGETABLE ORCHESTRA (AT) + DVA (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika