Navštivte World Press Photo 2009

Navštivte World Press Photo 2009

23. 09. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
I letošní ročník mezinárodní výstavy World Press Photo připomíná hlavní světové události uplynulého roku. Přes pět tisíc fotografů z celého světa obeslalo stejnojmennou soutěž a výběr těch nejlepších - vítězných - snímků tvoří letošní výstavu. Vítěznou fotografii pořídil Antony Suau ze Spojených států v Clevelandu ve státě Ohio v březnu loňského roku a zobrazuje zásah policie v soukromém domě.
Letošní ročník se samozřejmě neobejde bez voleb prezidenta USA, olympiády, čínského zemětřesení, či konfliktu v Afganistánu. Nechybí ani oblíbená kategorie sport, umění aportrét. Jednoduše výstava World Press Photo v Praze se opět stane příležitostí připomenout si, jaký ten minulý rok byl.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 5 508 profesionálních fotografů ze 124 zemí světa. Společně předložili porotě 96 268 snímků v digitální podobě. Nakonec ocenila v deseti kategoriích 62 autorů ze 27 zemí. Bohužel žádný český fotograf v obrovské mezinárodní konkurenci se svými snímky neuspěl.

Absolutním vítězem se stal Antony Suau ze Spojených států který pracuje pročasopis Time. Zvítězil snímkem zasahujícího policisty v Clevelandu ve státě Ohio. Porota lešního ročníku soutěže byla opět složena z předních osobností světové reportážní fotografie. V jejím čele stála MaryAnne Golon z USA, která pracuje jako nezávislá obrazová redaktorka. Třináctičlená porota pracovala celkem jedenáct dnů v amsterodamském sídle nadace World Press Phota a výsledky vyhlásila na tiskové konferenci v únoru tohoto roku. Světová "tour" výstavy byla slavnostně zahájena 4. května 2009 v amsterodamském kostele Oude Kerk. Výstavu letos uvidí návštěvníci na více než 90 místech ve čtyřiceti pěti zemích světa.

V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispění tehdejšího primátora Jaroslava Kořána. Snad i proto se od té doby udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. První ročníky proběhly v prostorách slavného Karolina, později se výstava přestěhovala do Galerie Ambit. Před šesti lety se ale opět vrátila do nově rekonstruovaných výstavních prostor Univerzity Karlovy. V Karolinu zůstane World Press Photo v letošním roce. Termín výstavy je 18.9. - 11.10.2009, vernisáž pro zvané proběhne 17.9.2009.

O poskytnutí záštity jsme požádali, stejně jako v minulých letech, primátora hl.m. Prahy Pavla Béma a předsedu Senátu PČR Přemysla Sobotku.

Naše agentura pořádá World Press Photo v Praze už po osmé. Všechny ročníky byly velice úspěšné. Výstavu v loňském roce navštívilo téměř šestnáct tisíc návštěvníků. Velkou odezvu měla i médiích. Pro letošní ročník připravujeme opět rozsáhlou reklamní a PR kampaň výstavy.

Nadace World Press Photo
Nadace World Press Photo byla založena 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní soutěže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutěž je každoročně vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě World Press Photo.

Nadace má však řadu dalších projektů. Intenzivně se věnuje vzdělávacím projektům jak pro profesionální, tak i pro amatérské fotografy. Nejprestižnějším projektem je Joop Swatr Masterclass organizovaný od roku 1994. Je zaměřen na mladé, talentované fotografy a každým rokem je také sestavena výstava nejlepších snímků. Součástí projektu i řada seminářů nejen pro vybrané fotografy, ale i pro laickou veřejnost. Jako lektoři jsou vybírání nejlepší z nejlepších a to jak fotografů, tak i editorů obrazových časopisů či teoretiků umění.

V posledních letech se nadace soustředila na děti a na jejich vnímání reality. Jednou z hodnocených kategorií soutěže World Press Photo je takzvaná Dětská cena, kterou udílí každoročně porota složená z dětí celého světa a všech kontinentů.

Nadace World Press Photo má velkou mezinárodní prestiž a výstavy, které organizuje patří na celém světě k nejnavštěvovanějším výstavám vůbec.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika