Peter Kruder: 17 příběhů

Peter Kruder: 17 příběhů

08. 10. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (3)
Co znamená hudba pro posluchače, co lidem hudba dává? Tak se sám sebe ptá Peter Kruder, polovina down-tempo legendy Kruder & Dorfmeister, v úvodu k sedmnáctitrackové kompilaci s názvem Private Collection.
I kdyby si na tu otázku vzápětí neodpověděl, bylo by to všem pořád jasné. Ať to byly The K&D Sessions nebo jejich prvotina G-Stoned, oba Vídeňáci, kteří provozují svůl vlastní label G-Stoned, tisíckrát prokázali, že jejich remixy jsou zárukou delikátního hudebního zážitku.



Ze sedmnácti příběhů, které Kruder na svou Private Collection vměstnal, jich několik stojí určitě za připomenutí:

Talk Talk: The Rainbow
Britští Talk Talk se svezli na new wave na počátku 80. let a svou jedinečnou kombinací jazzu, vážné a ambientní hudby, naroubované na naříkavý hlas frontmana Marka Hollise, vytvořili základnu post rocku 90. let 20. století. Album Spirit Of Eden, největší úspěch Talk Talk z roku 1988, prý předznamenalo vznik kapel jako The Verve a Radiohead.

Tortoise: On The Chin
Skladba z alba It´s All Around You progresivních indie rockerů říznutých krautrockem, dubem a ambientem.

Charles Webster: Sweet Butterfly
Proslulý skrze svůj label Love From San Francisco, producent a dj Charles Webster překvapil skvělou kombinací downtempa, jemného jazzu a soulu na albu Born on the 24th of July, odkud pochází i Sweet Butterfly.

Tom Waits: Clap Hands
Multidimenzionální umělec (muzikant, skladatel filmové hudby, herec) vytvořil album Rain Dogs, ze kterého pochází i skladba Clap Hands, napůl cesty mezi přelomovým Swordfishtrombones a dalším pomyslným vrcholem jeho tvorby s názvem Franks Wild Years. Na Rain Dogs se předvedla řada hostů, mezi jinými i Keith Richards z Rolling Stones.

Jan Hammer: Darkness/Earth in Search of a Sun
Všechny cesty vedou do Prahy – a pak do USA. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 odchází nadaný muzikant Jan Hammer do USA, kde rozvíjí svůj talent přes Mahavishnu Orchestra Johna McLaughina až po legendární soundtrack k seriálu Miami Vice, za který získal Hammer dvě Grammy.

Peace Orchestra: Consequences (private edit)

Kruderův boční sólo projekt si vysloužil pozornost skladbou „Who Am I“, která je součástí soundtracku k Animatrixu. Eponymní debut Peace Orchestra z roku 1999 se o dva roky později dočkal remixu z rukou mnoha ikon elektro světa (Trüby Trio, Gotan Project)

Craig Armstrong: In My Own Words
Skotský producent, hudebník a skladatel Craig Armstrong je znám hlavně spoluprací s Madonnou, U2, ale i Massive Attack, se kterými dělal na albu Protection (1994). O čtyři léta později se mu investice vrátila i s úroky, když Massive Attack vydali Armstrongův solo debut The Space Between Us, komerčně neúspěšné, ale jinak kvalitní elektronické album.

Japan: Ghosts
Původně glam-rockoví imitátoři Davida Bowieho a New York Dolls, Japan na sebe pořádně upozornili až s albem Quiet Life z roku 1979. Singl Ghosts pochází z experimentálního alba Tin Drum a v roce 1981 nekompromisně dobyl evropské hitparády.

vimeo.com
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

10. 10. 2009 | 20:48:42
+0 | -0

yo yo

je to moc fajn uz nejakou dobu mi to zlepšuje dny)
milan kroutil
10. 10. 2009 | 00:52:50
+0 | -0

KD

17 pribehu. presne tak
click joe
09. 10. 2009 | 12:54:39
+0 | -0
tohle je paradni kompilacka!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika