Recenze Tiëstova alba Kaleidoscope

Recenze Tiëstova alba Kaleidoscope

13. 10. 2009  |  Autor: Ctira.d  |  Komentáře (10)
Tiësto přichází po dvouleté pauze se svým čtvrtým uměleckým albem. Albem, které nese název Kaleidoscope. Spousta lidí si po jeho poslechu stěžovala, že to už není ten starý dobrý Tiësto. Pokud vás tedy zajímá, co si pro nás holandská superstar připravila, pokračujte.
Celé album začíná skladbou Kaleidoscope, na kterou si Tiësto přizval Jónsiho ze Sigur Rós. Tato skladby se v podstatě sestavuje ze dvou částí. První obsahuje Jónsiho melancholický zpěv, který dokresluje samotnou melancholickou melodii plnou různých vedlejších zvukových ruchů. Za půlkou skladby se ozve trance melodie, která postupně vygraduje a dovede tuhle skladbu až do konce.

Po této skladbě přichází blok pěti vokálních skladeb. První na řadě je moje nejoblíbenější skladba na tomto albu, a to Escape Me se zpěvačkou CC Sheffield. Její hlas se dokonale hodí ke kytarové melodii, která zní po celou dobu a je doplněna decentními rytmy a trance prvky.

Zpěvačka Kiana z Tilly & The Wall zase zvěčnila svůj hlas ve skladbě You Are My Diamond. Ta se skládá z jemného beatu, trance melodie a z Kianiniho vzdušného hlasu. I Will Be Here je název skladby, na které holandský producent a dj spolupracoval s australskou electro pop kapelou Sneaky Sound System, tento song patří k mým oblíbeným skladbám z této desky. Dostal mě svými electro prvky, gradující trance melodií a hlasem zpěvačky Connie.

I Am Strong je skladba skládající se z jemného beatu, decentní melodie a hlavně z něžného, až bych řekl, zasněného hlasu Priscilly Ahn. První mužský hlas uslyšíte v Here On Earth v podání Caryho Brotherse. Skladba je to svižná a Caryho hlas v ní zní velmi naléhavě.

Always Near je v podstatě jen jakési malé, minutu a půl trvající intro. Po něm je na řadě It's Not The Things You Say, kde jako jediný její plus spočívá dle mého v hlase Kele Okerekeho z kapely Bloc Party. Jinak mě moc nezaujala, a to hlavně kvůli její melodii, která zní hodně nudně a lacině.

Fresh Fruit je v podstatě první klasická instrumentální skladba na Kaleidoscope. Čerstvé ovoce je složeno v podstatě tří zvuků. A to z opakující se melodie, beatu a vrzacího elementu. Myslíte si, že to stačí? No nevím. Přijde mi až moc jednoduchá.

Druhým zpěvákem na albu je hvězda současnosti Calvin Harris. Ten svůj hlas propůjčil svižně melodické a docela návykové skladbě Century. Sestry Tegan a Sara si zazpívali na Feel It In My Bones. Ta patří k dalším mým oblíbeným skladbám z této desky. Jejich pestrý hlas je to co se mi na této skladbě líbí nejvíce, skvěle tak doplňuje melodii, která je složená ze zvuku kytary a trance melodie s náznakem electro prvků.

Hvězdná Nelly Furtado propůjčila svůj hlas songu Who Wants To Be Alone. Ale nedopadlo to vůbec dobře. Nevím proč, ale hraje si tu na drsnou holku, ale tahle podoba ji moc nesvědčí. O zvuku téhle skladby ani nemluvě, naprosto bez nějakého nápadu.

Zajímá vás, jak bude znít track inspirovaný americkým městem Los Angeles? Pak si pustě LA Ride. Pokud by tohle měl být zvuk LA tak na dovolenou tam rozhodně nepojedu. Opět je to velice jednoduché, složené je s pár zvuků. Melodie se to sice snaží zachránit, ale moc jí to nejde. Bend It Like You Don't Care je docela divočina. Ostrý beat si zde podává ruku s temnou melodií. Docela by mě zajímal její význam.

Hlas Emily Haines zní hodně jemně, ale tady je obsažen Knock You Out. A to je ta největší chyba, protože tak zanikne v nepřehledné změti zvuků. Škoda, kdyby její hlas obsahovala nějaká klidnější skladba tak by to bylo určitě lepší.

Louder Than Boom
je docela kontroverzní. Takovou melodii jako obsahuje jsem ještě nikde neslyšel. A jak zní? Jako soundtrack k nějaké videohře z 80. let. Tedy spojení několika zvuku naráz s hlavním za uši tahajícím motivem. Posledním trackem je Surrounded By Light. Jedná se o dvě a půl minuty trvající outro jehož hlavním motivem je příjemná, naléhavá melodie doplněná o zvuk klavíru, kterým tak zakončíme zvukový výlet zvaný Kaleidoscope.

Tiësto v roce 2009 je úplně nový Tiësto. Už to není ta trance hvězda, která dříve chrlila jeden hit za druhým. V dnešní době vydává taky hity, ale ty jsou zamířené na úplně jiné posluchače, než ty dřívější. Myslím ti posluchače komerčních rádií a všemožných hitparád. Je to fakt, se kterým se musí všichni, co s nostalgií vzpomínají na sklady jako Nyana nebo třeba Lethal Industry smířit. Tiësto roku 2009 je hodně popy a plný zpívánek. Přesně tak zní i jeho poslední tvůrčí počin Kaleidoscope. 5/10
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MM
19. 10. 2009 | 15:56:45
+0 | -0

Svět se mění, hudba se mění

musím říct, že toto album, mě až na pár skladeb příliš nepotěšilo. I přestože je to můj oblíbený Dj, ale v Praze se mi jeho set docela líbíil.

Jsem zvědav na Paul van Dyka...třeba vydá lepší album

Taky se mi v poslední době dostávají pod kůži Fedde, Axwell, Sebastian Ingrosso a spol. to jsou dobrý sety.

17. 10. 2009 | 18:57:13
+0 | -0

Ooouu Yes

úžasné skladby, jen tak dál Tiesto!!!

16. 10. 2009 | 10:05:46
+0 | -0
Proboha co to psalo za střevo ...trancové melodie??? řekni mi kde? :-//
Křap
15. 10. 2009 | 07:29:04
+0 | -0
Si poslechněte Ottavianiho, to se nedá srovnávat!

14. 10. 2009 | 21:15:30
+0 | -0

Kde ho koupit ??

Album koupíte na www.nula2.cz ! Pokud by měl někdo zájem.
karel
14. 10. 2009 | 18:05:27
+0 | -0

...

je to kokot
Martin
14. 10. 2009 | 16:20:04
+0 | -0

kvalitní recenze

no vidíš jak to jde, když se chce:-) Jinak Tiestovi už ty drogy vlezly asi na mozek nebo ho někdo řídí jako loutku, což se šušká už delší čas.
pet
14. 10. 2009 | 16:09:09
+0 | -0

sbohem

Sbohem Tiesto,bude mi smutno
onlavu
14. 10. 2009 | 13:04:21
+0 | -0

souhlas

přesne, už to není ten pravý trance dj a to mě fakt mrzí. po jeho skvělých vystoupeních a trance skladbách už je to nudný producent pro děti, které poslouchaj helax. je to fakt škoda. myslím si, že třeba takový Paul Van Dyk se tak moc nezměnil k horšímu a alespoň dělá do toho trancu. Hold popík je více výdělečný:)
M1
14. 10. 2009 | 09:11:12
+0 | -0

Kaleidoscope

Loudm er Than Boom je docela kontroverzní. Takovou melodii jako obsahuje jsem ještě nikde neslyšel. A jak zní? Jako soundtrack k nějaké videohře z 80. let.

:D:D:D:D:D:D:D:D souhlas,souhlas-naprosty souhlas :D:D:D:D
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika