Air: Nové album poslechněte zkouření

Air: Nové album poslechněte zkouření

19. 10. 2009  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (10)
Francouzská dvojka Amour, Imagination, Réve neboli AIR zahrají 12. prosince letošního roku v Praze, kde představí své poslední album LOVE 2. Akustičtější, rychlejší a hlavně vyloženě citová záležitost – tak ho popisuje Jean-Benoit Dunckel. A obratem dodává: líbilo by se mi, kdyby ho lidi poslouchali zkouření.
Jestli zkouřenost nejnovějšímu albu francouzských Air, kteří si vybavili soukromé nahrávací studio na okraji Paříže a založili label Atlas, dokáže pomoct, prozatím netuším. Za střízliva ale působí LOVE 2 jako přes kopírák propasírované Moon Safari v kombinaci s Walkie Talkie – je jasné, že nedošlo k žádné tragédii, ale ani nebouchá šampaňské. Kdyby s něčím takovým přišli před pěti sedmi lety, budiž. Ale nahňácat si studio myriádou skoro muzejních nástrojů, založit vlastní label, úplně přestřihnout producentskou pupeční šňůru a natočit průměrné album… minimálně velká škoda.



Album LOVE 2 trpí hlavně prvoplánovým přístupem – možná se na tom podepsaly úplně nové podmínky, o kterých mluví v citovaném rozhovoru Nicolas Godin: „Myslím, že když na vás už nikdo netlačí, nápady přicházejí rychleji. Když točíte v komerčním studiu, musíte každý večer vypadnout a to může být paralyzující, ale když tvoříte ve vlastním studiu, postupujete rychleji, protože vás nic netlačí. A když vás nic netlačí, jste trpěliví a také vám to rychleji myslí.“

To, že troška trpělivosti, invence a tlaku by albu neškodily, nejlépe dokazují tracky jako Heaven´s Light, Night Hunter a také singl Sing Sang Sung. Monotematicky vystavěné, ploché a bez vrcholů a pádů působí víc než mdle – pátý odvar sladkého čaje, který jsme pili ve francouzském safari před 11 lety. Skutečnost, že se na LOVE 2 vyskytuje tolik rozředěných tracků se přičítá různým vlivům: vyčerpanosti, usnutí na vavřínech nebo prostě neschopnosti natočit kvalitní album (Pitchfork).



 Když se ale Nico rozpovídá o tom, kam se za patnáct let spolupráce Air posunuli, člověk má pocit, že našel ten pravý důvod: „Myslím, že jsme se s tímto albem vrátili sami k sobě, takže to byl dobrý způsob, jak band zpevnit, protože kolem nás bylo méně lidí. Když jsme začínali, byli jsme sami dva, tvořili jsme vlastní věci. A s LOVE 2 máme stejný pocit, je to šílenost. Je to jako vracet se k původnímu procesu. Vymýšlet nápady, uskutečňovat je, tvořit. … Zapomněli jsme, jaké to je, protože když neustále nahráváte, vaše cesta se skříží s cestou všech ostatních a je to jako byste ředili víno vodou. Na LOVE 2 to jsou čistí Air…“

I přes všechnu kritiku není LOVE 2 jen marným pokusem imitovat sama sebe. Třeba otvírák Do The Joy začíná hodně zajímavou kytarovou linkou, která první track dovede přes zvuk sirény, syntetizátoru a „herzovsky“ prokouřeného hlasu do příjemného finále. Zatracovanou Love byste mohli vystřihnout z Moon Safari a třetí track s názvem Be A Bee, uptempo skladba s rázným basovým základem a skvělými bubny dnes již třetího člena Air, Joeye Waronkera, je vrcholem nové desky – i když hodně předčasným. Následující volný pád symbolizují již svrchu zmiňované kousky Night Hunter nebo Heaven´s Light – ale třeba Tropical Disease ještě balancuje na hraně mezi filmovou tapetou nepodařeného slaďáku a vážně míněným pokusem dostat se zpátky mezi některé psychedeličtější kousky z minulých let. Obzvlášt poslední minuta a půl stojí za to bolestně sladké utrpení prvních šesti. Vím, mizerná náplast. Ale přidejte instrumentální Eat My Beat a celkově nemusí LOVE 2 vyznít jen jako znuděné plácnutí do vody (poslední dvě hudební cvičení pro jistotu vynechávám). Prostě jen průměrné album od nadprůměrných muzikantů.

Tracklist:
Do The Joy
Love
So Light Is Her Footfall
Be A Bee
Missing The Light Of The Day
Tropical Disease
Heaven´s Light
Night Hunter
Sing Sang Sung
Eat My Beat
You Can Tell It To Everybody
African Velvet
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: AIR

Sobota 12. 12. 2009
Vstup: Předprodej 990 až 1200 Kč, VIP za 1600 Kč
Vystupují:
AIR (FR)
Další informace
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
playground love
18. 12. 2009 | 05:51:13
+0 | -0

virgin suicides

ta highschool lover se jmenuje Playground Love.
lukes
16. 12. 2009 | 07:25:35
+0 | -0

to radek

no mne se treba akustika salu moc zamlouvala, fakt jeden z nejlepsich zvuku v praze...ohledne te prkennosti: ja jsem mel fakt nekdy pocit, ze to proste neodsejpa.ale proti gustu ...
Radek
15. 12. 2009 | 08:18:32
+0 | -0

Lahudka...

Kouzelna zalezitost pro narocnejsi posluchace...
Ale opravdu je takovy hrich tancit na hudbu ktera se mi libi?
Prkenejsi publikum jsem fakt nevidel.
Pro me - koncert roku. (i pres dost zoufalou akustiku salu)
soulbass
14. 12. 2009 | 03:16:51
+0 | -0
no myslím,že koncert byl v sobotu :p
oldclubber
07. 11. 2009 | 11:14:37
+0 | -0
YannD kej,takže pár je dva :) no stejně si myslím,že na skladbu lidí co jsem chodí je tohle trochu jiná káva.jinak Vám tedy přeji pěkný zážitek a do SSZ to nebude určitě za vstup,výměnou za trocha tý propagace.Ale tak to chodí.
Pochopil jsem tedy že nikdo z poslouchej na MA nebyl?To je škoda,protože i za ty peníze to opravdu stálo.A o reportáž se musí někde žádat?
darkina
06. 11. 2009 | 10:51:53
+0 | -0

taky urcite jdu!

Osobne sem o akreditaci na Massive Attack zadala, ale bohuzel. Kazdopadne na Air jdu, tak ci tak listek uz mam, ale fotit je by pro me byla neskutecna cest.
YannD
06. 11. 2009 | 12:43:27
+0 | -0

oldclubber

Já myslím, že pár se jich najde:-) Já s Ozzbym jsme už dva :D A k Massive - z naší strany samozřejmě zájem byl, a to jak o reportáž, tak i o fotoreport, nicméně Live Nation byli neúprosní a akreditacemi velmi šetřili :(
oldclubber
06. 11. 2009 | 11:42:29
+0 | -0
muj názor je ten,že tahle záležitost má specifičtější publikum,kterí budou ochotni dát za vstupenku tolik kolik chce pořadatel.ale obávám se,že zrovna na tomhle serveru bude příznivců jako šafránu.
ozzby:to říkal kdo?nebo je to jen přání?
mimochodem o koncertu Massive Attack ani čárka ani foto,to bych od poslouchej nečekal...ale budiž.Byly famozní.
Scrufa
20. 10. 2009 | 07:48:39
+0 | -0

oblíbené

Sing Sang Sung a Love bezesporu nice songy
ozzby
10. 09. 2009 | 08:34:55
+0 | -0

AIR (12.12.2009 - SaSaZu)

Tak snad uz to bude se zvukem i s barama lepsi .-)
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika