Klikaboyz: Báli jsme se, že dostanem přes držku

Klikaboyz: Báli jsme se, že dostanem přes držku

25. 10. 2009  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (4)
K příležitosti čtvrtých narozenin projektu Klika, které vyvrcholí 27.10. v královéhradeckém klubu Panama, jsem vyzpovídala jeho oba dva zakladatele - "Klikaboyz". Subsist a Ala mi prozradili, jak to bylo s prosazováním minimalu u nás v době, kdy ho tu ještě téměř nikdo neznal.
Ahoj kluci, zkuste představit dvojku Subsist + Ala ve zkratce těm, kdo vás ještě neznají - kdo a co se přesně skrývá pod názvem Klika?
Ala: Já jsem Ala a on je Subsist. Pro upřesnění, já jsem ten v brýlích, Subsist v čepici. :-)

Subsist: Asi před rokem jsem si telefonoval s Agentem a ten mi řekl (vytrženo z kontextu), jooooo ty jsi vlastně ten, co má největší kliku v ČR :) Docela mě pobavil. Ale teď trochu vážně. Klika je ambiciózní projekt orientovaný na všechno kolem minimal music. Za tím se skrývá vše, co sebou nese poctivá a hlavně neúnavná práce. Djing jako takový je vždy až odměnou. Trpělivost a energie vložená do všech aktivit, jako promotion, úspěšné festivalové stage a na čtyři desítky klubových nocí jsou myslím velmi výmluvné. Klika si snad již získala velmi slušné postavení a renomé. Stojí za tím však hodně práce.

klika

Kdy to všechno vlastně začalo? Kdy jste se poprvé potkali a kdo přišel jako první s nápadem založit Kliku?
Ala: Poprvé jsme se potkali někdy v roce 2003 tuším. Tenkrát jsem dělal akce ještě ve starém klubu Bastion35 v Jaroměři a Petr byl jedinej o kom jsem věděl, že tady hraje taky minimal, tak jsem ho pozval, to bylo vlastně naše první setkání.
Nápad na založení Kliky snad na začátku ani nebyl. Ona se vlastně ani první Klika nedělala s nějakým záměrem udělat z toho to, co je Klika teď. Pamatuju si, že jsem někdy v roce 2005 často hrával v klubu Fastwell ve Vysokém Mýtě. Ten klub měl výbornej majitel, kterej byl ochoten tam tu minimalovou akci udělat, do toho v té době jen tak nikdo ještě nešel, za což Tomášovi díky :-) Jednou mi volal Peťan, jestli by tam nešla udělat nějaká akce a to už jsem to tam zrovna zařizoval, takže ten nápad udělat něco minimalového jsme dostali asi oba stejně :-)

Subsist: Před čtyřmi lety. Poprvé jsme se potkali v Jaroměři v klubu Bastion, ale nápad založit Kliku vznikl až společným mejdanem v klubu Fastwell ve Vysokém Mýtě. Tam nastal velký třesk:) Myslím, že s nápadem jsem přišel za Alou já, já jsem takový hyper-akční, ale to ani není tak podstatné. Alův styl se mi líbil. I jeho nadšení a odhodlanost. To je pro spolupráci důležité. Stejně tak i jeho vkus pro dobré technické podmínky. To vše hrálo roli. Tak jsme si řekli, pojďme do toho!

Proč právě název „Klika“?
Ala: Kritéria byli dvě. Určitě jsme chtěli českej název, protože tech anglickej už tu bylo a je víc než dost a pak taky název trochu vystihující clicks´n´cust, takže Subsist řekl Klika a bylo jasno. Asi u pátého dílu kliky nám tam ještě Danyk, tehdejší majitel klubu Bastion35, připsal dodatek ´´od dveří světa minimalu´´ a u toho už to zůstalo dodnes.

Subsist:
Protože jsme Češi a fonetika slova klika nejlépe evokovala klikání minimalu. Hned v zápětí se zrodila asociace Klika od dveří světa minimalu. Sedlo to jak hrnec na prdel:) Samotné slovo je velmi jednoduché a impulzivní. Něco jako Minus! Lidé si jej dobře zapamatují.

Byli jste jedni z prvních, kdo se odvážil prezentovat minimal u nás, jak na to vzpomínáte? Vzpomenete si na vaše vůbec první akce ještě před založením Kliky?
Ala: Na to si vzpomínám celkem dost jasně :-)) Samozřejmě to nebyla žádná sranda prezentovat tady něco, co tady nikdo neznal a ještě k tomu v období kdy tady všude jelo ostré techno nebo jungle. Navíc dřív byl minimal úplně něco jiného než je dnes. Dnes se říká minimal spíše tomu, čemu já říkám vyvinuté techno a s tím minimalem co jsme tu začínali hrát my, to už moc společného nemá.

Reakce publika pozitivní rozhodně nebyly, spíš naopak, ale bavilo mě to a baví dodnes a určitě se toho nehodlám vzdát ať si říká kdo chce co chce :-)

Určitě ze záčátku ale byly chvilky, kdy jsem si říkal, že už před ty lidi s tímhle radši snad ani nevylezu abych ještě nedostal přes držku, ale další týden jsem s tím stejně zase vylez a nakonec to ty lidi začali brát a dokonce na to i tancovat :-)

Subsist:
Já na to vzpomínám s velkým úsměvem, i když to byly těžké časy plné nepochopení. Jenomže dnes vím, že v té době sem v sobě budoval právě tu neutuchající potřebu drát se dál a bojovat. Věděl jsem a věřil jsem tomu, co dělám. Cesta to byla trnitá, ale o to sladší jsou dnes plody, i když vím, že jsem ještě zdaleka nedosáhl na vrchol stromu. Ale šplhám!

Dovedete si představit Kliku jeden bez druhého? Nepřemýšlíte do budoucna o případném rozšíření Kliky o další „členy“, nebo bude vždy jen záležitostí dvojky Ala + Subsist?
Ala: Klika bez Subsista, nebo Klika bez Aly už by myslím moc Klika nebyla. Od začátku projektu jsme tu my dva a doufám, že to bude tak i nadále :-) O rozšíření Kliky jsme se ani snad nikdy nebavili. Co se mě týče, nechal bych to zatím tak, jak to je, tedy Ala + Subsist :-). Uvidíme co se stane v budoucnu.

Subsist:
Klika je Ala a Subsist. Bez sebe bychom určitě nepokračovali. To by pak mělo daleko větší smysl založit projekt nový. Osobně zatím nemyslím, že by byl prostor pro další členy. Taková věc musí uzrát. Není to jen o tom, psát si do závorky Klika. Je nutné něco té podstatě Kliky přinést, dál ji smysluplně rozvíjet a nebýt jen členem. Být aktivní a to dnes moc lidí neumí. Mít plno hraní bez práce to je dnes jen dětská iluze. Pro nás dva je tam momentálně místa tak akorát. Až bychom se dostali do stádia, kdy budeme mít větší záběr, je místo pro nové členy zcela určitě.

Jakou techniku při sólovém a společném hraní využíváte?
Ala: Při sólovém gramofony + mix + dvě tašky desek. Jsem tak trochu závislák na vinylu, takže ani nehodlám používat něco jiného pokud budu hrát sám jako DJ. Při společném hraní je to různý. Někdy 4 gramofony a 2 mixy, ale máme taky midi clock show kdy já používám kontroler, zvukovku a Ableton a Peťa Allen a Heat XONE 3D a Traktora. Takhle je tam určitě víc možností jak pracovat se zvukem. Brzy se to ale zase určitě změní, protože Peťa konečně nakupuje :-)). A já se pomalu chystám na live hraní.

Subsist:
Není to vždy stejné. Společně buď ze 4 gramců a 2 mixů nebo tzv Midi Clock skrze mé Xone 3D + Traktor (dnes Ableton) a Alovu zvukovku, midi kontroler a Ableton. Sólově Serato a někdy midi skrze Xone 3D.

Nechystáte do budoucna i spolupráci v rámci produkce pod „starou dobrou“ značkou Klika? Což takhle label „Klika“ a Klikaboyz jako jeho dvorní producenti?

Ala: Na tom už se dokonce i pracuje :-)) Já už se nějaký čas produkci věnuju, můžete poslechnout na www.myspace.com/robotnikala. Subsist už do toho jde taky, takže teď se snažíme alespoň dva až tři večery v měsíci strávit spolu ve studiu. Myslím, že společný live projekt v budoucnu je dost reálná věc.

Subsist: Na produkci už pracujeme a s radostí mohu říci, že oba dva:) Ala je o velký kus dál, ale věřím, že ho brzy doženu. Kroutím doma, kdy jen mohu. Spolupráce na produkci je samozřejmá. Už teď jsme si stanovili režim pravidelně se scházet a sedět ve studiu. Až to bude mít smysl, určitě je možné uvažovat o Klika labelu. Tahle myšlenka tu je.

Pokud byste mohli vybrat tvého momentálně nejoblíbenějšího producenta/DJe, kdo by jím byl a proč?
Ala: Tak to je pro mě asi ta nejtěžší otázka jakou jsi mi mohla dát :-) Mám strašně moc oblíbených producentů a těžko bych vybíral jednoho. Navíc jsem dost hudebně různorodej, takže se ve velké části nejedná ani o minimalové producenty. Co se týče alespoň tech známějších elektronických producentů, od kterých hraju desky, jsou to určitě Krafwerk! Jejich produkci myslím nikdo nepřekoná. Pak mám hodně rád produkci od producentů jako Frivolous, Deadbeat, Gaiser, Alka_Rex, Portable, Elon, Murcof, Sleeparchive, Jay Haze, Dominik Eulberg, Robag Wruhme, Wighnomy Brothers, Pan Pot,
Jan Jelínek, Jeff Samuel a ještě dalších tak 150 projektů :-) To už by se sem ale asi nevešlo. Nesmím taky zapomenout na český live project Radioactive Tunes, který vystoupí na narozeninách Kliky. Vřele doporučuju.

Subsist:
Nemohu zvolit jediného producenta, protože to musel být někdo, kdo mě vždy nadchne a to nemohu říci asi o nikom. Ale abych nebyl takový suchar, aspoň jednoho budu jmenovat. Dosti mě zaujal svými pracemi Erphun. Velmi zajímavě kombinuje hlasové čili vocálové samply a ty já v minimalu opravdu můžu. Jeho tracky mají skvělý groove.

Jakou hudbu si nejraději pustíte v klidu doma? Je to stále minimal nebo dáváte přednost zcela jinému žánru?
Ala: Super, můžu zmínit alespoň pár dalších producentů :-) Doma zas tak moc hudbu neposlouchám, tam se ji snažím spíš tvořit, ale v autě mi pořád něco hraje a opět zmíním trochu víc jmen jestli můžu. Co se týče elektroniky poslouchám s oblibou stará alba Aphex Twina, to je prostě mazec co on udělal :-) Pak jsem si v poslední době oblíbil nejnovější album od The Prodigy, dál s elektroniky hodně rád poslouchám Murcofa, Portishead, Lamb, Moloko, Nöze, Underworld, pak třeba Stereo Mcs, Laibach, Primal Scream. Poslouchám i minimalový sety, ale když už, tak hodně starý, ty současný mě moc neberou a hlavně dobrejch a originálních je teď dost málo. Často ale poslouchám i kapely a když jdu na akci jako návštěvník, tak jedině na ska, punk, nebo hc koncerty. Z kapel mám hodně v oblibě Sto Zvířat, Feher Fekete Kerek, Už Jsme Doma, Fast Food Orchestra, z tech ostřejších pak Needful Things.

Subsist: Chill ve všech jeho podobách. Takže od ambientu po jazz. Ale i klasiku! Mám v iTunes asi 4 oblíbená rádia. Minimal doma téměř neposlouchám. Ten si nechávám spíš do auta.

Na jakou Klika akci vzpomínáte nejvíc a proč?
Ala: Rád vzpomínám na všechny Kliky v klubu Fastwell ve Vysokém Mýtě. Tam Klika začala a na to, že to tam v té době nikdo neposlouchal, se tam podařilo vybudovat opravdu silnou základnu fanoušků. Určitě nezapomenu na první výročí Kliky v Mýtě kde hrála Robin Judge. To byla vinikající akce. Další Klika na kterou rád vzpomínám byla v Bastionu v Jaroměři kde hrál Portable. Takovou atmosféru jsem na akci zažil opravdu jenom párkrát, bylo tam asi 60 lidí, ale atmosféra byla jako kdyby jich na tom place pařilo 500 a všichni se dobře bavili. Celou dobu co hrál Portable nikdo neseděl, všichni byli na place s rukama nahoře a šíleně, řvali, pískali a skákali. To bylo fakt super. To se nedá popsat, kdo byl, ten ví, kdo nebyl prohloupil :-)

Subsist: Vzhledem k počtu dosud proběhlých Klik je fakt těžké to nějak bagatelizovat. Nejvíce ale asi teď vzpomínám na Klika stage na letošním Hradhousu. Tam to fakt mělo úžasnou atmosféru.

Jak vypadají vaše plány pro nadcházející klubovou sezónu?
Ala: Co se mě osobně týče, rád bych trochu omezil hraní na akcích, což už jsem po létě udělal a začal se naplno věnovat produkci. Doufám že do příští klubové sezóny už se podaří dát do kupy i nějaké to Live vystoupení.

Subsist:
Nadále hodně hrát a pokusit se dostat i ven! Teď mám před sebou Vídeň a reálně vyhlíží i Londýn a Frankfurt. Přiznám se, že ačkoli jsem si dosud svou pozici na scéně vybudoval sám, uvažuji sem tam i o tom, že bych uvítal mít za sebou nějaký management, tedy nějakou schopnou bookingovou agenturu. Jinak samozřejmě makat na produkci, takže i dodržovat s Alou ty naše studiové schůzky.

Na co se můžou fanoušci těšit na oslavě 4. narozenin Kliky v královéhradeckém klubu Panama? Proč jste zvolili k oslavě právě tohle místo?
Ala: Ožerem se jak prasata a budem zas vyvádět kraviny :-) To jak jsme se dostali do tohoto prostoru, je velice dlouhá historie, která sahá až skoro do mého útlého mládí, takže to bych radši nechal na jindy. Že Romane?:-)))

Subsist: Na letošním SOL jsme tam měli Klika stage. Místo se nám líbilo, takže když za námi přišel Roman Chalupa s nabídkou udělat tam nějakou Kliku, bylo jasno. Navíc Roman je stejný blázen jako my:) Takže koncept akce jsme si ujasnil bez okolků, což byl další klíčový moment. Těšit se můžou na super hudbu a skvělý audiovizuální zážitek!

Máte kliku i v osobním životě?
Ala: Já určitě, klika se mě prostě drží :-)

Subsist: Jasně:-) Důležité je, vidět tu „kliku“ za vším!

Díky za rozhovor a ještě jednou všechno nejlepší k narozeninám!
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Aktamix
27. 10. 2009 | 16:31:54
+0 | -0
nejlepší byl stejně portable, ale ještě v Letohradu ...
werush
27. 10. 2009 | 11:30:54
+0 | -0
Kluci já tam pařila skoro na každý Klice ve Fast Wellu, byly to moc fájn akcičky ;) Klika4ever
David z Needful
26. 10. 2009 | 19:51:51
+0 | -0
Každej aspoň trochu muzikant musí poznat,že ta hudba je prostě dobrá.Ať vám to šlape,kucí.

26. 10. 2009 | 15:54:16
+0 | -0

jen tak dal..

už se mooc tešíme na zejtřejši výročí
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika