Rozhovor s Chaabem a Safim

Rozhovor s Chaabem a Safim

23. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
27. listopadu se koná další díl house-minimal-techno akce MIDI Special. Místo události je již tradičně klub Perpetuum v Brně. Jako headlinera zvolili pořadatelé již dobře známého Chaaba, který tentokrát vystoupí v back2back setu spolu s jeho parťákem Safim. S nimi jsme uskutečnili následující rozhovor.
Ahoj pánové! Co nového u Vás? Safi, hlavně Tebe bych chtěl požádat, aby ses nám ve zkratce představil, jelikož na rozdíl od Chaaba, Ty jsi určitě velká neznámá pro české clubbery :).
S: Zdravím! Díky za optáni, mám se fajn :). K hraní jsem se dostal v roce 2005, placky jsem začal „pouštět“ jen tak pro sebe z nudy. Po pár hraní jsem se přihlásil do Dj talent soutěže
na www.justmusic.fm, kde jsem na konec skočil na 2. místě. Po tomto tomuto úspěchu jsem dostal pozvání na významné akce jak v Budapešti, tak díky Chaabovi i u nás v Győri. Před nedávnem jsem se začal věnovat i produkci a pevně doufám, že ty lepší kousky již brzy vyjdou na některém labelu.
CH: Hello :)

K tomu druhému místu teda gratuluji a držím palce i s produkcí! Kdy a jak jste se vůbec seznámili a co Vás spojuje?
CH: Seznámili jsme se před mnoha lety u nás na hřišti. Já jsem navštěvoval základku, Safi školku :). On čural do písku a já jsem nabaloval holčičky na svoji muziku :). Přišel za mnou, ať mu pomohu udělat dortík z písku pomocí formiček, já to udělal, pak jsme se domluvili, že až budeme velcí, tak se budeme spolu věnovat hudbě…
Takže spojuje nás hudba a přátelství.
S: K tomu ani nemám co dodat, díky Chaabe, žes mi tenkrát pomohl s tím dortem :).



Hehe, tak to se už znáte nějaký ten pátek :). Safi, my se neznáme 20 let z pískoviště, ale necelý rok, kdy jsi doprovodil Chaaba na jeho vystoupení v Boby Centru. Tentokrát ale nepřijedeš, jako doprovod, ale jako druhý headliner. Čím a jak se chystáš na toto Tvé první, a doufejme, že ne poslední vystoupení u nás v ČR?
S: Pochopitelně s dobrými tracky, ale moc příprav to nevyžaduje, jelikož hudební vkus máme stejný a zatím každé naše společné vystoupení se povedlo na jedničku.

Pamatuji si rok 2005, kdy Chaab přijel na svoje první hraní do ČR jako úplně neznámý DJ, přesto slavil obrovský úspěch. Stejně jako v současnosti, i tenkrát pro něj platila inovace, hrál prakticky úplně neznámé, přesto velice taneční věci. Tento úspěch ho od té doby doprovází na všech jeho vystoupeních. Safi, Chaab nám tvrdil, že údajně hraješ lépe, než on. Co je na tom pravdy? :)
S: Ale prosím Tě, Chaab byl vždy skromný, nemyslím si, že bych hrál lépe, než on :). On hraje přece jen déle, než já, je zkušenější, nicméně cením si jeho komplimentu a také mě potěšilo, že mě Vám doporučil a budu se moct předvést na Vaší párty.

Tento MIDI Special bude speciální z více důvodů. Kromě toho, že zde zahrají 3 zahraniční Djs, zde slavíme 3 kamarádi své narozeniny. Proto pochopitelně očekáváme, že všichni Djs předvedou to nejlepší, co mohou a zajistí tak pravou „birthday party“ atmosféru. Zkrátka chceme mejdan! :) Co tak asi můžeme očekávat?
CH: Známe stylové zaměření MIDI akcí a samozřejmě naše hudba bude odpovídat konceptu noci, s příchutí Chaaba a Safiho :). Tedy očekávejte tech-house set, plný tracků, které zaručeně rozhýbou Vaše boky. Tech-house máme oba velmi rádi, tak věřím, že si na náš b2b set budete vzpomínat ještě velmi dlouho! Nemluvě o následném „pojďmehrátvšichnispolu“ Connected Everything vystoupení :).
S: Bude to mejdan, cítím to!
C+S: Oslavencům přejeme předem vše nejlepší!!! :)

Děkujeme :)! Safi, jak jsi říkal o tom 2. místě v té Dj talent soutěži. Jak se Ti vůbec povedlo z více než 300 soutěžících dostat „stříbrnou medaili“? Na co jsi se nejvíc soustředil?
S: Původně jsem tu soutěž nebral moc vážně, spíš jsem to chtěl zkusit pouze ze srandy, ale když už jsem v tom byl, tak jsem to nechtěl oflákat. Ve finále se to povedlo natolik, že odborná porota spolu s posluchači mě dostali těsně pod první místo. Osobně bych řekl, že za tímto výsledkem stála snaha o originalitu a že jsem se snažil předvést i po technické stránce. No a povedlo se :).

Chaabe, zeptám se tak dodatečně, s jakými pocity jsi odjížděl domu po Tvém posledním brněnském vystoupení?

CH: Z mých dosavadních českých vystoupení to byl jednoznačně ten nejnezapomenutelnější! Hrál jsem na Elektře, měl jsem k dispozici celé 3 hodiny, abych „zahřál terén“ před headlinerem, Robertem Babiczem. Zvuk byl naprosto famózní. Hodně jsme si užil svůj set, stejně jako zbytek noci. Mohl jsem hrát přesně to, co mám rád, bez jakýchkoliv omezení či přizpůsobení. Začal jsem na pouhých 122 BMP prakticky s downtempem, a postupně jsem gradoval atmosféru až do posledních tracků. Miluji to stupňováni, kdy Vám publikum takřka zobe z dlaně a jásá po každém beatu! Sice jsem měl trochu pocit, že zřejmě ne všichni zažili, aby nějaký Dj začal hrát natolik pozvolna jako já tenkrát, ale tu změnu zároveň ocenili a hlavně o tolik silněji působila druhá půlka mého setu, která samozřejmě byla svižnější. Dostali se ke mně samé pozitivní ohlasy vč. samotného Babicze a o to mi šlo. Každý další Dj hezky navázal na svého předskokana a vše do sebe zapadávalo přesně tak jak má. Troufnu si říct, že tato Elektra byla ne jen pro vystupující Djs, ale celkově snad pro všechny zúčastněné nezapomenutelná noc. Pevně doufám, že na nás čeká ještě hodně takových! :)



Jo, to maximálně souhlasím. Do konce jsem od jednoho nejmenovaného velkého hudebního kritika četl v reportu, že Tvůj set zněl jakoby byl připravený na zakázku pro nějakou mixovanou kompilaci :). Co víc k tomu dodat? Hele, a jak se vůbec daří maďarské taneční scéně? Které styly jsou v současnosti asi nejdominantnější a jaká je všeobecná úroveň akcí
u Vás?

CH: Tome, já nevím, možná to vidím jen já tak černě, ale podle mě je to dost v prdeli. Nechci jít do detailů, protože bychom to mohli rozebírat nekonečné hodiny. Co vím jistě, že s různých důvodů se to celé dost zkazilo a čeká se, že někdo to dá opět do pořádku. To zřejmě nepůjde ze dne na den, ale my nejsme nedočkaví a děláme pro to vše, co je v našich sílách.
S: V současnosti v Maďarsku dominuje jakési komerční cosi, čemu říkají „taneční hudba“. To by ani tolik nevadilo, ať to „naše“ klidně zůstane i nadále undergroundem. Nicméně díky obrovským reklamním kampaním a PR tento „styl“ strhl s sebou hodně lidí z underground scény, prostě se dali na povrchnější cestu. Díky tomu pak opravdové kvalitní akce šly z kopce z hlediska návštěvnosti. Na velké festivaly toto samozřejmě neplatí, ale kluby se bojí riskovat a pořádat underground akce.

V klubu jsem u Vás byl naposled v loni ve Studiu na Digweedovi a ten se teda sakra povedl! Stejně jako letos Balaton Sound. Absolutně bezchybné akce, o jakých se nám tady bohužel může jen zdát. Na jaké nezapomenutelné akci jste byli Vy v poslední době?
CH: Na Etiket ve Vertigu tady v Győri, který se pořádá jednou za dva měsíce. Ten je ale vždy povedený. Jak jinak, když jsem jeho rezidentem :).
S: Sasha, Digweed, Zabiela – Városliget, Budapesť.

Co říkáte na výsledky hlasování letošních DJ MAG TOP100 DJ? :)
CH: No comment, stejně jako předchozí ročníky...
S: Detto.

Jak víme, Vy dva vystoupíte ve společném back2back setu, který bude následovat sestava Connected Everything, kdy budou hrát všichni Djs spolu. Co víte o tomto projektu? Co v něm považujete za pozitivní a co naopak za negativní?
CH: Já jsem již měl možnost slyšet Shalu a Dalia před rokem na Nu Pagadi, kde jsem headlinoval. Dostali jsme k dispozici také jejich a Deivisove aktuální promo mixy. Mně se vždy líbil jejich styl i přístup k hudbě, tedy aspoň co jsem měl možnost poznat. Kdyby tomu tak nebylo, tak bychom si ani netroufli zúčastnit Connected Everything, který přece jen potřebuje určitou stylovou rovnováhu. I tak to bude náročné, ale výzvy máme rádi. Každopádně vnímám tento projekt velmi pozitivně, myslím si, že je to opravdu dobrý nápad, věřím, že to bude ne jen dobrá podívaná, ale aspoň tak dobrá „poslouchaná“ :). Těšíme se!



Kdybyste se na nějaké noci nemuseli ani trochu přizpůsobovat, na kolik BPM byste začli svůj set a na kolik končili?
CH: Nemyslím si, že by dynamika setu musela nutně souviset s BPM, přesto osobně nerad hraji nad vícenež 127 BPM.
S: Podle mě ani headliner nemusí hrát nad 126-128 BPM, to je prostě optimální, teda aspoň podle mě. Warm up se může začít klidně pomaleji a postupně gradovat atmošku, resp. tak by to podle mě mělo být.

Opijeme se, jako naposled?
CH: Őőőőő, koneckonců se bude slavit, či co :).
S: Když se tak zamyslím, tak si ani nevybavuji hraní, kdy bychom se neopili :).

OK, to jsem chtěl slyšet! See you there!
CH+S: Děkujeme za rozhovor, uvidíme se 27. listopadu!

Dodal: Michal Krejčí alias Shala
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MIDI SPECIAL

Pátek 27. 11. 2009
Vstup: 70 Kč
Vystupují:
Chaab (Hu), Safi (Hu), DaLiu (Ro), Shala, Deivis
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika