Vánoční hodování v podání U-Prag a Noisecut

Vánoční hodování v podání U-Prag a Noisecut

27. 12. 2009  |  Autor: har  |  Komentáře (0)
Dva dny před Štědrým dnem se v Lucerna Music-Baru možná i splnilo jedno z vánočních přání pražské elektro-instrumentální formace U-Prag, která světlo světa spatřila již roku 2002. Tato v jádru pětičlenná sestava koncertující až na výjimky spíše v menších klubech se totiž 22. prosince 2009 opět představila širšímu okruhu milovníků jak té tradiční, tak i netradiční taneční hudby.
Vedle menších nesmělých promo cd (nagano, 2004 či u-prag, 2005) má dnes U-Prag na kontě i debutové album „44 thousands actors /in 16 flats/“ (2009), jehož letošní křest v Paláci Akropolis (březen 2009) zaznamenal úspěch nejen ze strany fanoušků … Především z tohoto alba nám U-Prag v Lucerně servírovali taneční rejdovačky, na které jsme si však museli počkat ještě alespoň dvě hodiny - oficiální start plánovaný na 20 h se totiž krapet posunul…

Jako předkapelu si s sebou u-pražští kluci (Šimon Dvorský - vokály, samply, programování/ Tomáš Lacina – basa/ Milan Broum – elektrická kytara/Daniel Petkevič - perkuse, violoncello/ Honza Stiborek - perkuse, kytara) přivezli jednoho ze svých stálých parťáků – slovenskou kapelu Noisecut, se kterou si již letos zahráli například ve slovenské metropoli či přímo v Praze, kdy si v září společně zajamovali v klubu Chapeau Rouge. Tato čtyřčlenná slovenská formace tedy není pro Prahu úplnou novinkou.

A pro Lucernu?

Úterní večer v Lucerně se v každém případě rozhoupal až tak někdy kolem deváté, kdy se mikrofonu ujala hlasem i zjevem výrazná Bet-Maj Sepja, autorka většiny textů zahraných „slovenských“ songů. Začátek byl sice trochu nejistý - rozhodně se netrsalo tak jako v několika následujících hodinách, kdy se na pódiu konečně objevili netrpělivě očekávaní U-Prag – ale někdy po páté písničce (celkem víc než deset) se všichni přítomní s jistotou dostávali na jednu vlnu, hlavně když Noisecut začali dav stále víc konfrontovat s něčím, co již nemělo daleko od zlatého hřebu večera.


Menší intermezzo nutné k přestavení pódia vyplnil dj Cubik a popíjení drinků na barové scéně

Před 23. hodinou se konečně kluci vrhli na své instrumenty a rozjeli tak přes hodinu trvající taneční šrumec. Publikum povzbuzené uvítacím U-Prag drinkem (redbull+vodka) již nebylo tak nesmělé – od okraje pódia ho nyní oddělovala jen řada fotografů, putujících postupně od jednoho konce na druhý a zpět. Na úterním u-pražském hudebním klání se jako hosté tradičně podíleli Michal Pavlíček jr. (bicí), Mc Skiver J či soulová zpěvačka Erika Fečová, díky čemuž už tak bohatý program pomalu začal praskat ve švech.

U Prag

Z pódia zaznělo víceméně všech 11 tracků z „44 thousands actors…“, což se tak nějak dalo předpokládat. Ovšem zařazení cover verze „Wicked Game“ – dnes dvacetiletého hitu od Chrise Isaaca - bychom určitě nečekali. A byl to dobrý start, po kterém se již konečně rozjela celá škála debutových tracků: jako první zazněla „Actors in Flats“, po ní dunivá až temná „Virus in a Head“ podpořená stejně tak temným hlasem samotného zpěváka Šimona Dvorského - jen klavírní vyhrávky za doprovodu perkusí v mezihrách o trochu zjemnily její jinak dost silné „dark“ nastavení.

U PragueV podobném duchu se k naším uším linul i následující song „Into Alibism“, zhruba v polovině programu sálem zaburácela ďábelská drum’n’bassová záležitost „Promises“ a o něco později naopak poněkud čistší instrumentálka „IC&I“. Našich emocí se pak bezpochyby dotkla optimističtější a uvolněná „Locked in“, při které už se publikum proměnilo v doslova se houpající koráb… Jako jedenáctá zazněla tvrdá „Suspicious“, jejíž začátek nemá daleko od soundtracku k o život prchající Lole, a následně hip-hopová „Simon Says“, připomínající malinko pověstné Linkin Park, která tak u-pražský hlavní program večera zakončila.

Jo, kluci sice stále vyhrožovali, že půjde o poslední song – svým urputným křikem jsme si ale vynutili i ještě neoficiálně zveřejněné novinky „World of Sunshine“ či „Step Inside“, což opravdu stálo za to.

Mohli bychom ještě pokračovat…

Krátce po půlnoci už u-pražské show definitivně odzvonilo, ovšem následujícímu paření pod vedením dj Cubika nikoliv. Někteří se sice rovnou rozhodli absolvovat dobrodužnou jízdu nočním MHD, někteří však raději ještě zůstali.

Na U-Prag se přišli podívat jak teenageři, tak chlapíci v letech, těhulky i modelky, prostě směska, která se však (hlavně co se tance týče) neuvěřitelně doplňovala. S největší pravděpodobností bychom mezi nimi našli nejbližší příbuzné, kamarády či známé, kteří tak v předvánočním stresu U-Prag přišli podpořit.

Na úterním předvánočním mejdanu si zkrátka každý nonstop hudební řádění užíval – sic po svém, ale v totálním sehrání s kapelou i se sebou. A alespoň polovina sálu se tak tímto výdejem kalorií preventivě připravila na nadcházející sváteční orgie. Rozhodně se již dnes těšíme na další akce v nastávajícím roce 2010. A taky, aby už to bylo!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: U-PRAG

Úterý 22. 12. 2009
Vystupují:
U-Prag, Noisecut, dj Cubik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika