Vychází nové album Plastiků

Vychází nové album Plastiků

11. 01. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dne 23. prosince 2009 vyšlo nové studiové CD skupiny The Plastic People Of The Universe, nazvané „Maska za maskou“.
Nahrávka obsahuje poprvé v historii souboru jiné skladby, než které zkomponoval dlouholetý výhradní autor Mejla Hlavsa, který zemřel v roce 2001. Toho roku vyšlo i „posmrtné“ album „Líně s tebou spím“, které de facto uzavřelo jednu hudební kapitolu skupiny.

Po osmi letech (po 41 letech existence skupiny jako takové) tedy přichází na svět opět regulérní studiové album. Bylo natočeno ve dvou etapách (v červnu a v říjnu 2009) a přináší celkem 13 nových a původních skladeb. Některé z nich již Plastici běžně hrají na koncertech, některé zazní teprve na křtu a několik kousků je určeno výhradně pro domácí poslech. Hudba v sobě nese z větší části typický plastikovský sound, daný neobvyklým (ne)rockovým obsazením, několik skladeb z této tradice překvapivě vybočuje.

Autorsky převažuje kytarista Joe Karafiát (6 skladeb), přispěli i Eva Turnová (3 skladby), Josef Janíček (2 skladby), Ludvík Kandl (1 skladba) a jedna skladba je společnou improvizací. Textově tvoří výrazný podíl svébytná poezie Vratislava Brabence, zbytek obstarali autoři jako J. H. Krchovský, Andrej Stankovič, Jiřího Kolář. Vůbec poprvé se v repertoáru objevuje i zhudebněný text Ivana Martina Jirouse.

plastic people

Album se nahrávalo ve studiu Cox Davida Kollera za zvukového dohledu Petra Kalába, mastering byl proveden ve studiu Svengali Alexejem Charvátem, Album vychází u nezávislého hudebního vydavatelství Guerilla records, které s Plastic People spolupracuje dlouhodobě a mimo sólových alb jejich členů (Vratislav Brabenec & Joe Karafiát – Začni u stromu /2006/, Vratislav Brabenec, Joe Karafiát & Jan Komárek – Kanadské vytí /2008/, Eman E.T. – Co je to za lidi? /2008/) label vydal dokumentární 2 CD Do lesíčka na čekanou, které přináší kompletní koncert skupiny z roku 1973 /2006/ a v současné době vydává společnou koncertní nahrávku The Plastic People Of The Universe a Agon Orchestra Obešel já polí pět (koncert na počest Ladislava Klímy), pořízenou v roce 2003.

Album Maska za maskou bylo nahráno v této sestavě:
Vratislav Brabenec (saxofony, zpěv), Josef Janíček (klávesy, tahací harmonika, zpěv), Joe Kararafiát (kytary, zpěv), Jiří Kabeš (viola, zpěv), Eva Turnová (basová kytara, zpěv), a o bicí se podělili bývalý bubeník Ludvík „Eman E.T.“ Kandl a současný bubeník Jaroslav Kvasnička, nahrávku obohatilo i několik hostů, zejména violoncellista Josef Klíč a část dechové sekce Agon Orchestra.

Křest alba proběhne v úterý 26. ledna 2010 v 19.30 v pražském paláci Akropolis
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika