Rachid Taha už za měsíc v Praze!

Rachid Taha už za měsíc v Praze!

17. 01. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Rachid Taha je pozoruhodný muzikant, který spojil do jedinečné podoby tradiční hudbu severní Afriky a středního Východu se západním rockem, punkem a tanečními elektronickými rytmy. Po třech letech se konečně 10. února vrátí do Čech, aby v pražském Lucerna Music baru představil své nové album Bonjour, které vzniklo částečně ve Francii a v New Yorku.
Tento koncert bude velkou kulturní událostí, protože Rachid Taha je zpěvák, který dostal arabské písně a melodie až na nejvyšší stupně světových žebříčků a svou hudbou překlenul nepřátelství mezi odlišnými kulturami. Je to známý rebel a bojovník proti rasismu, nesnášenlivosti a chudobě, který vystupoval už takřka po celém světě. Jeho koncerty jsou vždy velkou show plnou skvělé muziky, taneční energie, rockové přímočarosti a zároveň uhrančivých arabských rytmů a melodií. Do Prahy přijíždí Rachid Taha již potřetí a jelikož vždy bylo beznadějně vyprodáno, neváhejte s včasnou rezervací vašich lístků, vyplatí se vám to.

Rachid Taha je ve Francii známý už svou proslulou revoltující naléhavostí proti konformismu, rasismu a vyloučení ze společnosti již od začátku 80. let. Tehdy vystupoval s již dnes kultovní skupinou Carte de Séjour, která míchala arabské vlivy a punk rock. Na svém nejnovějším albu BONJOUR tento proslulý hudebník a průkopník kulturního propojování znovu otvírá mnoho osobních i společenských ran. Stačí se zaposlouchat do písně „This is an arabian song“ nebo „Mabrouk Aalik“, která vypráví o poutu mezi různými komunitami.

Hudba Rachida Tahy nás zároveň jako vždy opět nutí k tanci. Dobrým příkladem je skladba „Mindjey“, která je mixem hiphopu a jeel musíc, v které navíc uslyšíte i most k electro music, jehož autorem je Rachidův syn Lyes. To vytváří naprosto jedinečné spojení taneční, rockové a orientální hudby a naprosto bourá omezující škatulky hudebních kritiků. Na tomto albu se mísí všechny kultury a Taha tu znovu propojuje svá různá vlastní já. A pokud se někdo někdy ptal sám sebe, jestli je z Orientu nebo dezorientovaný, tato rozmanitá podívaná nám podává jednoznačnou odpověď…

Máte-li chuť se před koncertem naladit na vlnu této skvělé muziky, doporučujeme vám mixtape, který si můžete zdarma stáhnout na adrese http://soundcloud.com/sonicafrica/djrosstheboss-raimix. Smíchal jej pro vás DJ Ross the Boss, ktery bude tématicky hrát před i po koncertu. Tato nahrávka je plná rai a další arabské hudby nejen od Rachida Tahy, ale i jeho přátel a kolegů. Vřele doporučujeme k poslechu.

Dodal: Lukáš Kolíbal, Jahmusic
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika