David Lynch

David Lynch

21. 10. 2005  |  Autor: Demno  |  Komentáře (0)
Malíř a režisér, který se obratně pohybuje na hraně mezi komercí a uměním, patří mezi nejprovokativnější postavy současného amerického filmu. Možná právě proto je v Evropě populárnější než ve spojených státech.
Malíř a režisér, který se obratně pohybuje na hraně mezi komercí a uměním, patří mezi nejprovokativnější postavy současného amerického filmu. Možná právě proto je v Evropě populárnější než ve spojených státech.

Původně studoval výtvarné umění v Bostonu a v Philadelphii na Pensylvania Academy of Fine Arts, kde v roce 1967 poprvé použil krátkou filmovou sekvenci v kompozici Six Figures Getting Sick (šesti osobám se navaluje). Druhý film realizovaný na akademii, The Alphabet (Abeceda, 1968), mu pomohl získat stipendium Amerického Filmového Institutu, kde v roce 1970 realizoval úspěšný krátký film The Grandmother (Babička) a získal také prostředky k uskutečnění svého celovečerního debutu Eraserhead (Mazací hlava, 1977). Bizarní černobílý film, jehož realizace trvala takřka 4 roky (s přípravnými pracemi dokonce šest let), získal zapřísáhlé odpůrce i příznivce a upoutal režiséra a producenta Mela Brookse natolik, že se rozhodl Lynchovi svěřit realizaci svého nového projektu Sloní muž (The Elephant Man, 1980). Kasovní úspěch filmové adaptace skutečného příběhu muže se znetvořenou hlavou, který žil v Anglii na konci minulého století, následoval naprostý propad dalšího filmu, megalomanské sci-fi Duna (Dune) v produkci Dina Di Laurentiise. Neúspěch vrátil Lynche podle jeho vlastních slov zpět k filmům, které chtěl doopravdy dělat. Rozruch vzbuzený projektem Modrý samet (Blue Velvet 1986) si v ničem nezadal s reakcemi na jeho filmový debut. Následující titul Zběsilost v srdci (Wild at Heart, 1990) získal Zlatou palmu v Cannes a stal se tak dosud nejúspěšnějším Lynchovým titulem. Lynchův dosud největší projekt, seriál Twin Peaks (1989 - 1991), šokoval televizní diváky na celém světě. V kinech pak bylo uvedeno filmové pokračování televizního seriálu Twin Peaks - (Twin Peaks: Fire Walk With Me, 1992).

Kromě filmové režie David Lynch příležitostně skládá hudbu a píše texty k písním, z nichž mnohé zazněly v jeho filmech, a designuje některé prvky svých filmových interiérů. Jeho obrazy, blízké tvorbě Francise Bacona, vystavovala řada galerií na celém světě.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika