Olav Basoski: "Přátelé mi říkají Waterman"

Olav Basoski: "Přátelé mi říkají Waterman"

26. 01. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Tento pátek bude patřit v pražském klubu Mecca oslavám již 5. výročí klubové noci Meccamix. Nejstarší klubová noc Meccy chystá oslavu opravdu ve velkém stylu. Hlavním hostem hudebního programu bude legenda house music, producent a hitmaker – Olav Basoski.
Jeho hity jako „Opium Scumbags“, „Waterman“ nebo „Can´t Stand No Lies“ vévodí světovým tanečním a klubovým hitparádám. Olav remixoval hity takových jmen, jakými jsou Moby, James Brown, Bob Marley, Armin Van Buuren, Todd Terry, Phats & Small a je právem považován za jednoho z nejrespektovanějších djs house music na světě. V současné době vydal po boku dje Ericka E veleúspěšný track - Don't Turn Your Back, který se drží na prvních příčkách světových djských žebříčků a mnoho velkých jmen světového djingu ho stále zařazuje do svých setů. Více o jeho soukromí, názoru na užívání marihuany nebo o návodu, jak složit taneční hit a dalších se dočtete v rozhovoru exkluzivně pro Meccamix.

Říká se o tobě spousta zajímavých věcí, například že k snídani si dáváš jen ovoce a rád chodíš bos. Je to pravda? Už jsi někdy hrál na akci bez bot, třeba abys lépe cítil bicí?

Hahaha, to je pravda, ale bos chodím jenom doma! Samozřejmě nikdy nejsem bez bot během hraní. Ale je pravda, že moji snídani tvoří vždycky ovoce. Když se někdy probudím po poledni, myslím tedy, když večer předtím hraju jako dj, dám si jen ovoce. Prostě mi to nejvíc sedí.

Mezi přáteli máš přezdívku „Waterman“, což je také název jedné tvé slavné skladby. Jak jsi vůbec přišel k tomuto jménu?

Říká se mi tak, protože za mixpultem vždycky piju jen vodu. Vlastně už asi deset let nepiju alkohol. A v roce 2004 jsem se rozhodl, že udělám skladbu s názvem Waterman :-).

Ano, skladba Waterman byla hodně úspěšná na party, dočkala se vydání v 25 zemích světa a řady remixů. Když jsme u toho – tuhle skladbu mám už léta jako zvonění ve svém mobilu. Můžeš prozradit, kde jsi objevil tak „nakažlivou“ melodii?

To je velké tajemství, je to.....je to sample :-) Našel jsem ji v jedné staré reggea skladbě od Sister Nancy s názvem "Bam bam".

Samozřejmě to nebyl tvůj jediný hit. Který z nich funguje v klubech nejlépe a kterou svou skladbu máš osobně nejradši?

Mezi moje nejoblíbenější pořád patří „Duende“ a „Don't turn your back on me“.

Kde bereš inspiraci, jaký je tvůj recept na složení opravdového hitu?

Kdybych na tuhle otázku znal odpověď, byl bych opravdu hodně, hodně bohatý člověk :). Žádný jednoduchý návod není, prostě sedím ve studiu a snažím si vybavit ty vibrace z klubu a atmosféru skvělé party. Když se dostanu do té správné nálady, je pak úplně jednoduché přenést tyto pocity do nové skladby.

olav basoski

Dal sis někdy tu práci a spočítal všechny tracky a remixy, které jsi kdy vydal? A na čem aktuálním pracuješ nyní?

Myslím, že to bude mezi 300 a 400 kousky. Zrovna dělám nějaké remixy pro label Doorn Records, který vlastní Sander van Doorn. A také jsem právě dokončil remixy skladeb, které složil Hatiras a Jay Santi, a chci se pustit do remixu nové nahrávky od hudebního projektu Spencer & Hill. Doufám, že to stihnu, abych to mohl zahrát tento týden v Praze!

Pocházíš z muzikantské rodiny. Jak jsi našel cestu k elektronické hudbě? Stal se někdo z tvých sourozenců hudebníkem, jako jsi ty?

Můj bratr je opravdu hodně talentovaný muzikant. MNOHEM, mnohem víc než jsem já. Bohužel se ve svých 35 letech rozhodl stát se obchodníkem.

Na kolik myslíš, že je důležité mít hudební základy nebo vedení k hudbě už od dětství, aby ses stal jednou dobrým djem a producentem? Jsou nějaké předpoklady k tomu?

Když se ptáš mě, tak myslím, že tohle vůbec není důležité. Samozřejmě to může být pro člověka velká výhoda, ale na druhou stranu to může být i na obtíž. Máš zažitá určitá „pravidla“ o harmonii, melodii, atd. To, co je opravdu důležité, je mít dobrý sluch na chytlavý „materiál“. Jasně, že ti nějaké základy můžou pomoci „pochopit“ muziku, takže víš, jaké „spodky“ se hodí k nějaké melodii. Ale ta opravdu nejdůležitější věc, kterou musíš mít, je cítit rytmus. Cítit ho tak, že tě úplně rozhýbe, roztančí.

Tvoje rodina pochází z Polska, kam často jezdíš hrát na akce. Máš tam ještě nějaké příbuzné?

Už ne, vlastně si myslím, že všichni z Polska museli emigrovat do Makedonie před 200 lety. Mnohokrát jsem byl v Polsku, ale nikdy jsem nenašel jediného člověka se jménem Basoski v telefonním seznamu,haha!

Díky hraní hodně cestuješ a poznáváš hodně lidí a kultur. Jak si podle tebe užívají hudbu na party lidé, např. v Polsku, v Nizozemí a Čechách?

Holanďané jsou v poslední době hodně škrobení a upjatí, jako by už pro ně nebylo dost „cool“ tancovat a bavit se. Nesnáším to, je to opravdu bizarní. O to víc si užívám hraní v zemích ve východní Evropě, protože tam publikum „jede“ na jedné vlně a baví se celou noc! To je pak největší odměna pro dje, oproti hraní v Nizozemí, kde je to pro něj někdy dost neuspokojivé. Samozřejmě jsou výjimky, jedná se většinou o zavedené velké akce.

V Nizozemí, kde žiješ, je za určitých podmínek legální pěstování a konzumace marihuany. Spousta lidí jí užívá, aby si lépe vychutnali hudbu a atmosféru na party. Jaký je tvůj osobní názor na tuto problematiku a dal sis taky někdy?

Kouření marihuany samozřejmě škodí zdraví. Na druhou stranu to může někomu pomoci posunout hranice vnímání, takže dokáže vidět věci jinak, než je zvyklý. Třeba to, jak cítí hudbu. Zkrátka, když se cítíš dobře a jsi v pohodě, dokážeš do hudby proniknout, do její podstaty. Stinnou stránkou konzumace, že se potom cítíš unavený a líný! Ano, užíval jsem ji v 90. letech, ale teď už ne.

Naposledy jsi v České republice hrál na podzim v Praze (Dance Celabration, Arkády). Teď se sem chystáš opět, konkrétně 29. 1. zahraješ v pražské Mecce na 5. výročí legendární akce Meccamix. Co bys vzkázal svým fanouškům, aby přišli?

Přijďte všichni, bude to úžasná noc s našlapanými beaty. Bude to velký!

Dodal: Jan Novotný, Mecca & Duplex Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Olav Basoski, Martin Frank, Fcuk and many more
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

27. 01. 2010 | 23:34:37
+0 | -0

to kopec

každopádně! :-D třeba v Crossu nebo v Incognitu by se nekomu líbil víc ehm, otázka je kterej blázen by ho pak zaplatil :-D:-D:-D
kopec
27. 01. 2010 | 08:04:01
+0 | -0

basoski v mecce

do meccy dat basoskiho snobarna shit barbi a kenove nastup nemam rad snoby
SOUTĚŽTE
MECCAMIX HIGH 5 YEARS - 29.1. Mecca
2 x nákup u Zu Elements, 3 x týdenní půjčovné kabelky od Luxurybags, 3 x 2 háčky na kabelku, 3 x 2 vstupy, 1 x CD kompilace
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
Olav Basoski
28. 01. 2010 (130 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika