Premiéry tohoto týdne

Premiéry tohoto týdne

02. 11. 2005  |  Autor: Demno  |  Komentáře (0)
Anděl Páně, Doom, Láska na inzerát, Noc s nabroušenou břitvou, Zlomené květiny, Toyen. Těchto šest zajímavých kousků vstupuje v tomto týdnu do našich kin. Žánrově se pohybují od vyvoněné pohádky přes "vtipné" komedie až k brutálnim hororům. :) Stačí si jen vybrat...
Anděl Páně

Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (Jiří Bartoška), ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Petronel bloudí zasněženým krajem a pokouší se najít si svého hříšníka, kterému by napravil hlavu. Nemá však nejmenší ponětí o lidských přáních, touhách, starostech a láskách.

Doom

Nad třemi díly legendární počítačové hry Doom probděli nadšení příznivci akčních stříleček bezpočet nocí. Nastal čas, aby ve šlépějích hry vykročilo i její filmové zpracování. Vědecký tým, pracující na odlehlé základně na planetě Mars, začal na Zemi posílat čím dál nepříjemnější zprávy. Výsledky experimentů jsou zneklidňující, řady vědců záhadně řídnou, a tak vládě nezbývá, než základnu izolovat do nejpřísnější karantény a vyslat na Mars jednotku rychlého nasazení - po zuby ozbrojené elitní mariňáky, kteří mají za úkol zjistit, co se stalo, a eliminovat jakoukoliv hrozbu. Aspoň takový byl původní plán. Jenže realita překonává nejhorší představy. Výzkumnému týmu se totiž nekontrolovanými pokusy podařilo doslova otevřít brány do pekel, z nichž se vynořily davy hrůzostrašných monster, která slídí po chodbách základny a likvidují vše živé. Je vůbec v lidských silách tuhle strašlivou noční můru zastavit?

Kratičká synopse napovídá, že se režisérovi polského původu Andrzeji Bartkowiakovi (Romeo musí zemřít, Lovec policajtů), podařilo zachovat brutální a tísnivou atmosféru herní předlohy. "Tenhle film je pekelně krvavý. Nebude to rozhodně příjemná podívaná," říká akční ikona současnosti The Rock (Král Škorpión, Vítejte v džungli), představitel jednoho z mariňáků. Spolu s ním se bude do zdánlivě předem prohrané bitvy pouštět i Karl Urban (trilogie Pán prstenů, Bournův mýtus). Na straně vědeckého týmu bude o holý život bojovat například Rosamund Pike (Dnes neumírej, Pýcha a předsudek) a řada českých herců a kaskadérů. Doom totiž stejně jako řada jiných úspěšných hollywoodských produkcí využíval zázemí barrandovských filmových ateliérů. Předlohou k hororu plnému tísnivé atmosféry, krvavých momentů a zvláštních efektů se stal třetí díl herní série, nicméně Karl Urban si myslí, že by si film mohl najít cestu i k méně hravým příznivcům náročnější podívané. "Andrzejovi se skvěle podařilo zaznamenat rozklad společnosti, ztrátu jakýchkoliv civilizačních návyků ve chvíli, kdy jsou lidé zahnaní do kouta," říká. Doom je tedy takové komorní psychologické drama. S pořádnou hromadou mrtvol.

Láska na inzerát

Zachovalá pětatřicátnice, učitelka ze školky Sarah, se před osmi měsíci rozvedla. Pro její rodinu je to nekonečně dlouhá doba, a poněvadž s ní mají jen ty nejlepší úmysly, rozjedou plán, jak jí opět udat. Operaci vedou její sestry Carol a Christine, které za ni vyplní profil na seznamovacím serveru a přidají inzerát se značkou: „Musí milovat psy”. Za nějakou dobu si Sarah projde sérií bizarních schůzek na inzerát, v úvahu by však připadal jediný, ale svým způsobem zajímavý stavitel lodí Jake. Jake by s ní rád dál rozvíjel vztah, ale Sarah ho nepustí dál, než sama chce. Mezitím dojde v její práci k dalšímu setkání - s nedávno rozvedeným otcem jednoho z jejích svěřenců Bobem. Bob je okouzlující, uvolněný, prostě dokonalý. Není to však všechno příliš krásné, než aby to byla pravda?

Noc s nabroušenou břitvou

Horor Noc s nabroušenou břitvou je děsivý příběh dvou dívek, které bojují o přežití s šíleným psychopatem. Spolužačky Marie a Alexia jsou nejlepší kamarádky. Aby se mohly v klidu připravovat na univerzitní zkoušky, rozhod-nou se strávit víkend na odlehlé usedlosti Alexiiných rodičů. Uprostřed noci zastaví u domu dodávka a na dveře zaklepe neznámý muž. Otec Alexie otevře a s prvním zasvištěním břitvy se pro obě dívky idylický víkend změní v nekonečnou noc plnou teroru. Alexia je neznámým šílencem spoutána a unesena. Podaří se Marii zachránit kamarádce život? Nebo se také dostane do rukou brutálního vraha?

Noc s nabroušenou břitvou je film natočený ve stylu diváckých hitů jako byl Texaský masakr motorovou pilou nebo 3:15 zemřeš. Producentem filmu je slavný francouzský režisér a scenárista Luc Besson (Brutální Nikita/Nikita, Leon, Pátý element/The Fifth Element, Johanka z Arku/The Messenger: The Story of Joan of Arc, Utržený ze řetězu/Unleashed). V jeho produkci vznikly úspěšné filmy jako jsou série Taxi, Kurýr/The Transporter. Nocí s nabroušenou břitvou se vrací k hrůze a napětí, kterou disponovaly klasické horory 70. let. Režisér Alexandre Aja rafinovaně stupňuje tísnivou a děsivou atmosféru až k šokujícímu vrcholu. V hlavních rolích excelují Cécile de France (Cesta kolem světa za 80 dní/Around the World in 80 Days), Maïwenn (Pátý element/The Fifth Element, Leon) a Philippe Nahon (Purpurové řeky/Les Riviéres pourpres, Bratrstvo vlků – Hon na bestii/Le Pacte des loups). Noc s nabroušenou břitvou získala ocenění ve čtyřech kategoriích na Katalánském MFF ve Španělsku a získala si velkou pozornost na Festivalu fantasy filmů v Amsterodamu.

Zlomené květiny

Don Johnston je zapřisáhlý starý mládenec, jehož právě opustila jeho poslední láska Sherry. Nedá se tím vyrušit, odhodlán dál trávit čas své předčasné penze před televizí. Když ale dostane záhadný dopis, naznačující anonymně, že s některou z četných bývalých lásek má dospělého syna, je nucen přece jen se zamyslet nad minulostí. Poháněn spíš svým sousedem a kamarádem Winstonem, který si rád hraje na detektiva, než vlastní zvědavostí, vydá se nakonec Don pátrat, která z jeho někdejších milenek by mohla být autorkou dopisu a matkou jeho syna. Jediné stopy jsou růžová barva dopisu a psací stroj, na němž byl napsán. Postupně se setká se čtyřmi ženami, které něco znamenaly v jeho životě (Sharon Stoneová, Frances Conroyová, Jessica Langeová a Tilda Swintonová), ale žádná v něm neprobudí víc než trochu nostalgie. Nicméně ho všechna tato setkání konfrontují s jeho minulostí i přítomností. Pokud Zlomené květy budou divácky nejúspěšnější Jarmuschův film, je to především zásluha Billa Murraye, představitele Dona Johnstona.

Toyen

Velký ateliér, hangár či cirkusový stan. Zde zbudujeme velký svět Toyen (1902-1980) a Jindřicha Heislera (1914-1953), předních evropských surrealistů. Kulisa se bude skládat z fragmentů bytů, hotelů, kaváren a ulic. Koupelna a vana v bytě Toyen, residence, kde 4 roky bydlel Heisler, Žid, který se nedostavil k transportu, a kde on a jeho milenka vytvářeli umění. Malířská výbava, klobouky, peněženky, fotografická výbava, rádiová hlášení přibližně z let 1930 – 1970. Amatérské filmy, natočené Toyen a Heislerem. Pronikneme do obrazů a uměleckých děl v tomto vskutku fantaskním světě. Zepředu, zezadu, skrze režné malířské plátno. Surrealismus jako základ jejich naprosté nezávislosti na politice, režimech, národnosti, bohatství a chudobě. Přežijí hrůzy nacismu i komunismu. Vytváření seberealizace, nezávislosti a svobody. Vnitřní síla, puzení, energie jejich nevšedního vztahu, jejich lásky. Toyen někdy jako muž, jindy jako obhájce hrubé erotiky, dokonce pornografie. Toyen ani Heisler nebyli nikdy v manželském svazku. Neměli děti. Spolu, jeden vedle druhého, vynalezli nové umělecké přístupy, poezii, koláž, fotografické techniky, reklamní artefakty. Důraz na nekompromisní agresivitu a bojovnost i něžných vizí, které vypadají jako počátek dnešní důležitosti vizuálna a video prezentací. Poezie a šok. Budeme hledat a zkoumat, jako tato dvojice (Heisler byl o 12 let mladší než Toyen, která jej přežila o 27 let), stále spolu, svázaní neviditelnou pupeční šňůrou tvorby a emoce. Přežije pouze síla jednotlivce!

Film Toyen, založený na historických faktech a konkrétních uměleckých dílech, nepředstavuje životopisný příběh, ani dokument o tomto období a jeho umění. Film bude existovat zcela nezávisle jako originální umělecké dílo, které má vlastní svět a vlastní poetiku.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika