Sperm Festival představuje své interprety

Sperm Festival představuje své interprety

08. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Letošní Sper Festival nabízí opět velmi zajímavý line up. Fanoušci se mohou těšit na baltimorského elektronického hudebníka s klasickým hudebním vzděláním z konzervatoře na newyorské univerzitě Dana Deacona, který vydal minulý rok úspěšnou druhou desku Bromst. Příznivce elektronické hudby jistě potěší i polovina výjimečně talentovaného dua Super_Collider Cristiana Vogela.
Dan Deacon
Minulý rok vydal tento baltimorský hudebník novou desku Bromst, se kterou úspěšně navázal na přelomovou Spiderman of the Rings. Sám Deacon o své poslední nahrávce říká: “Zatímco Spiderman of the Rings pro mě byla metafora party, bezstarostnosti a mladistvosti, Bromst chápu spíše jako vyklidněnou, čistou slavnost." Stejně jako v případě minulého alba byla jeho novinka redakcí serveru Pitchfork zařazena do kategorie Best New Music a ani ostatní kritici nešetřili chválou. Deacon navíc patří mezi ty, jejichž živá show kvalitu nahrávky několikrát znásobí. Česká republika se o tom koneckonců mohla přesvědčit při turné k předchozímu albu, když se Deacon zastavil v Praze. Máme se na co těšit.
www.myspace.com/dandeacon

deacon

Cristian Vogel

Pročítání životopisu Cristiana Vogela zní trochu jako stručná historie současné hudby. Studia hudby 20-ho století? Absolvoval. Průkopnické nahrávky pro labely jako Mille Plateaux, Novamute nebo Tresor od počátku 90-tých let? Absolvoval. Flexibilní ohýbání popové hudby? Absolvoval, viz Super_Collider. Skládání hudby pro současný tanec a zároveň hraní v indie rockové kapele, provozování hudebního studia v Barceloně a zakládání hned několika hudebních labelů? Všechno absolvoval! A to jsme ještě nezmínili produkci alb pro Chicks on Speed a Scratch Massive nebo remixy pro Fujiya & Miyagi nebo Radiohead(!). Jeho experimentální kompozice a živé hraní jsou ty nejlepší exkurze po nejzajímavějších zákoutích taneční hudby posledních 20 let.

vogel

Po tom, co všechny návštěvníky prvního ročníku festivalu dostala na kolena nečekaně svěží performance Jamie Lidella, tak Sperm Festival splácí dluh a zve i druhou polovinu výjimečně talentovaného dua Super_Collider. Cristian Vogel se představí společně s předním českým audiovizuálním umělcem Janem Šrámkem (VJ Kolouch) v exkluzivním živém setu budujícím na vzájemné spolupráci započaté na brněnském NewNew v roce 2008.
www.no-future.com/vogel_microsite/

Why?
Ohio. Umělecká škola. Jonathan ‘Yoni’ Wolf. Tři stavební kameny Why? se protly v roce 1997 a daly nejdříve vzniknout Jonathanově sólovému hip-hopovému projektu a v roce 2005 pak celé, především kytarové kapele. Pilířem jejich vystoupení by pak měla být loňská nahrávka Eskimo Snow, tradičně vydaná pod značkou labelu Anticon. "Eskimo Snow je pro kapelu jedinečný krok dopředu," tvrdí Pop Matters a poslední desku Why? přirovnává k Beckově Mutations. "Why? jedou na stejné vlně, když po velmi úspěšné nahrávce Alopecia přichází s následovníkem, jakého fanoušci nečekali."
www.myspace.com/whyanticon

Pantha du Prince
S aktuální deskou Black Noise se německý hudebník, DJ a producent přesunul z hamburgského labelu Dial Records pod křídla zvučnějšího Rough Trade Records. Navzdory předpokladům, dohadům a odhadům o možné mainstreamovosti novinky, si Pantha du Prince i na Black Noise zachoval svébytnou minimal techno tvář. "A tak je to nejlepší," napsal server Drowned in Sound, a zároveň přirovnal Black Noise k ceněnému Burialově albu Untrue. "Stejným způsobem hledá nejsilnější emoce v akustických zvucích a negativních plochách." Webový portál Pitchfork pak neváhal novinku zařadit mezi Best New Music.
www.myspace.com/panthaduprince

High Places

Brooklynskému experimentálnímu duu vyšlo na začátku dubna druhé dlouhohrající album High Places vs. Mankind, se kterým přišla nezpochybnitelná změna zvuku kapely. Přístup k tvorbě se nezměnil - stále hrají prim loopy, reverby a rytmický zpěv, ale nálada desky je "narozdíl od debutu plného zasněného bloudění vášnivými kompozicemi mnohem chladnější", jak píše Buzzin Music Blog. Multiinstrumentalista Rob Barber a zpěvačka Mary Pearson nejsou českému publiku neznámí, během turné k eponymnímu debutovému albu se mu představili v Divadle Archa.
www.myspace.com/hellohighplaces

Boxcutter
Pod přezdívkou Boxcutter se skrývá třicetiletý hudebník, DJ a producent Barry Lynn, chráněnec labelu Planet Mu. Minulý rok mu vyšla již třetí studiová nahrávka Arecibo Message. Hudební kritika ho často zařazuje mezi dubstepové autory, ale nenechte se zmást. Ke známějším jménům poslední doby jako Burial či Benga se má Boxcutter jako vzdálený příbuzný, protože při skládání není tolik striktní k dubstepové formuli. "Arecibo Message je jednou z nejlepší elektronických desek minulého roku, která potěší jak nadšence, tak víkendové party animals," láká k nahrávce server Pop Matters.
www.myspace.com/barrylynnmusic

SPAM – Karel Gott Prager
Trojice Vladimir 518, Ondřej Anděra (Sifon z WWW) a David Vrbík premiérově představí svoji performance věnovanou architektu Karlu Pragerovi v objektu, který není přímo spojený se jménem kontroverzního architekta. "Prager byl fascinující osobností. Mrzelo mě, že mimo katalogu k posmrtné výstavě si o něm nejde skoro nic přečíst, protože za bývalého režimu měl zákaz publikace a dnes vládne syndrom ignorování této postavy. Když se o něm píše, tak hanlivě, proto jsem dostal chuť zastat se ho a vzdát mu originálním způsobem hold," řekl Vladimir 518 pro Lidové noviny.
www.artycok.tv/lang/cs-cz/karel-gott-prager/3370

Floex + Líba: Orlakovy ruce

Tomáš Dvořák (Floex) a Jiří Libánský (Líba) předvedou svůj unikátní hudební doprovod k německému němému filmu Roberta Wieneho Orlakovy ruce. Spíše než o koncert se jedná o nevšední performance, v jejímž středu stojí němý film ozvučený elektro-akustickou hudební stopou. Ta vznikla z čisté improvizace autorů, kteří její záznam rozebrali a hledali v něm konkrétní tvary, aby je následně přetavili do výsledného tvaru. Sami autoři o výsledku mluví jako o "entuziastickém mixu hudebního a zvukového experimentování na pomezí akustické, ambientní a experimentálně elektronické hudby". Poprvé jej s úspěchem představili na posledním ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

sperm

Za festivalový vinyl vstup na akci zdarma!
V minulých týdnech dal o sobě festival vědět i netradičním propagačním formátem – vinylovou deskou, kterou mohli návštěvníci najít v pražských klubech, kavárnách i obchodech. Sperm Festival využil veřejný městský prostor a rozhodl se ho tímto způsobem oživit, navíc recykloval již staré hudební desky. Organizátoři přišli s nápadem, jak se odměnit hudebním fanouškům. Do kaváren (tj. ne na ulici) mezi ostatní vinyly zamíchali 30 desek s hudbou zlatého slavíka Karla Gotta. Každý, kdo festialový vinyl s Kájou najde, dostane volný vstup na páteční program s představením SPAM – Karel Gott Prager.




Dodal: Ivana Svítková, Fresh Films
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPERM FESTIVAL IS BACK

Pátek 23. 4. 2010 až Neděle 25. 4. 2010
Vstup: 190-290/250-390
Vystupují:
Dan Deacon, Why?, Cristian Vogel, Pantha du Prince, High Places, Boxcutter, Robot Koch feat. Grace, SPAM - Karel Gott Prager, Floex & Líba: Orlakovy ruce, Owntempo (ANS, Side9000, Subject Lost), Bio by Bio Oko: film All Tomorrow Parties, Nerdcore for Life, Vincet Moon a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika