Začíná proces digitalizace českých filmů

Začíná proces digitalizace českých filmů

14. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ministerstvo kultury České republiky  zareagovalo na Doporučení Evropské komise a odstartovalo proces digitalizace filmových děl. Podle přizvaných odborníků by se mohlo v první fázi zdigitalizovat 200 českých filmů a to od těch prvních Jana Kříženeckého ještě z konce 19. století po Svěrákovu Obecnou školu.
V případě, že by se podařilo získat finanční prostředky od státu, pak by digitalizace těchto filmů mohla trvat 4 roky. Potřebná investice se odhaduje na 500 miliónů korun.

Digitalizace kulturního materiálu, kam patří vedle filmu například i fotografie nebo knihy, je jednou z priorit Evropské unie v oblasti kultury a vzdělávání. V roce 2006 vydala Evropská komise Doporučení týkající se digitalizace kulturního materiálu, jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů. Jde především o to zpřístupnit národní filmové bohatství pro další generace.

Většinu českých filmů vyrobených od počátků české kinematografie v roce 1898 do roku 1993, kdy byla privatizována státní filmová studia, spravuje stát prostřednictvím Národního filmového archivu (NFA) a Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie (SFČR). Ministerstvo kultury ČR má tedy unikátní možnost, ale zároveň i odpovědnost za digitalizaci fondu české kinematografie.

Dodal: Martina Reková, 4Press
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika