Emeres: Potřebuju pořád něco dělat

Emeres: Potřebuju pořád něco dělat

22. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Emeres se narodil v Nitře na Slovensku. Produkcí se zabývá sedm let. První úspěchy byly spjaty s producentskými soutěžemi, kterých se pravidělně zúčastňoval a v nichž se umísťoval na předních místech. Po řadě úspěšných remixů Kontrafakt, SuperCrooo, Indy&Wich aj. začal s vlastní produkcí. Přečtěte si rozhovor s tímto mladým producentem.
Zdravím tě, naposledy jsme se bavili cca dva týdny před release tvé producentské desky Mount Emerest. Od té doby se už album stihlo dostat na pulty, potažmo mezi lidi. Jaké si dostal reakce na svůj dlouhohrající debut?
Čau, reakce na album jsou super. Od doby vydání album pořád letí, myslím tím rádio, internet, youtube. Zatím mi nejsou známe výsledky prodejů, ale snad to nebude úplná bída. Abych pravdu řekl, tak jsem na album zatím nezaregistroval žádnou vyloženě negativní reakci. Je jasné, že při takovémto albu, kde je více jak 17hostů nebudou všichni atraktivní všem a ne každému se bude daný host líbit, ale jako celek album funguje a lidi ho berou.

emeres

Jak proběhl křest v klubu Lávka?

Super. Přišlo kolem 1000 lidí, byla super atmosféra. Je pravda, že to muselo být pro lidi dost unavující, protože tam téměř všichni vydrželi až do pozdních ranních hodin /cca do 4/ na poslední koncerty, ale i tak to stálo za to. V backstagi probíhala skvěla párty, takže jsme se moc nevěnovali lidem na place, kteří si ale stejně užívali koncerty, které v danou chvíli probíhali. Rozházelo se kupa cédéček, podpisů, pofotilo se, dobře se napilo a najedlo. Zkrátka to bylo fajn, rád bych poděkoval ABEDOVI, který to všechno super zařídil. Je to pán!

Plánují se i nějaké další akce takového megalomanského rázu? Vzhledem na početné zastoupení slovenské scény na tvým debutu by určitě nebyl od věci křest i v Bratislavě například...
No rád bych udělal podobnou věc v Blavě nebo v Brně, ale zatím se neozval nikdo schopný, kdo by to zrealizoval, ale v plánu to určitě je. Ten večer byl super a byla by škoda o takovej večer přijít.

Jak se s odstupem díváš na svůj výtvor? Které tracky/spolupráce z desky ceníš nejvíc?
Každou spolupráci cením stejně. Nedělám mezi tím nějaké rozdíly, protože každý z hostů má na tom albu své zasloužené místo. Abych pravdu řekl, možná to vyzní dost alibisticky, ale i po vydání si album pustím, má super zvuk, je pestré a šlape :) Samozřejmě, že tam jsou nějaké chyby, které bych rád odladil, ale tím bych třeba rozbil to jádro pudla. Tohle album, respektive jeho příprava a realizace mi hodně dala i vzala, ale spíš dala..

Osobně mě nejvíc dostává track Koule One s James Colem. Jak vznikl? Střetli jste se ve studiu osobně? Posílal si mu nějaký beatpack anebo si rovnou trefil do černého touto funky bombou?
Bohužel nestřetli jsme se ve studiu. Poslal jsem beat a James na to, je to moc pompézní. Původně šlo o beat, který má na albu NIRONIC, že chce něco víc funky, tak jsem mu poslal právě ten, který nahrál a za cca čtrnáct dní mi poslal nahrané demo. Byl jsem z toho nadšenej, protože je to vtipná pecka, lidi to mají rádi..

Yo! CO MOMO? Proč se neukázal na křestu jak bylo avizované? Na něj jsem byl extra zvědavý...
Volal nám cca hodinu před začátkem show, že prý měli autonehodu. Štve mě to, taky jsem se těšil na pecku "neznamená", ale hlavně že jsou OK, třeba někdy příště.

Máte dohodnuté s touto stranou Petržalky i nějaké další spolupráce do budoucnosti?

Jasně, že jo. Na Momově novém albu mám myslím 3 - 4 věci. Lidi budou překvapení jeho volbou, ale i mou produkcí.

emeres

To jsou dobré zprávy. Jak to máš vlastně s Kaidžasem? Na jeho Klokočinovi byla tvoje produkce silně zastoupená. Pokud vím, pocházíš z Nitry, poznali jste se i předtím nebo je to náhoda?
Neznali jsme se, když jsem bydlel v Nitře, koneckonců byl jsem malej kluk. Sotva pár let na světě, postupem času jsem ale rozhazoval svoje sítě a nějak jsme s Kaidžasem na sebe narazili přes někoho. A pak jsme se potkali na Slovensku, když jsem tam byl u známých. Dobře jsme pokecali, sedli jsme si, takže nebyl důvod proč spolupráci víc neprohloubit. Takže věci, které jsou na albu Klokočin, ani pecka na Mount Emerestu nebyla zdaleka poslední. Kajo má už ode mě další beaty. Chceme rozdunit celé Slovensko.

V některém rozhovoru s tebou jsem zachytil, jak si říkal, že ti Rytmus volal, jestli mu dodáš beat na jeho desku. Proč sešlo z této spolupráce? Nemáš ho ani na své desce...
Ano, volal mi skrz jeden speciální track, kde si nadiktoval jak to má být složené, z jakého motivu to má vycházet apod. Takže jsem vše připravil, udělalo se pár úprav a Rytmo na to kývnul. Dlouho se poté neozval, tak jsem nevěděl jak to je, tak jsem mu volal a on mi řekl, že se to nehodí do toho konceptu toho jeho alba, přece jen ta věc, která tam měla být, je vážně tvrdá. Přislíbil mi účast na Emerestu, ale nějak k tomu nedošlo, nechtěl jsem mu volat každý den, ale prostě když se blížil den odevzdaní masteru, tak jsme se dohodli, že spolupráci uděláme jindy. Štvalo mě to, ale co jsem měl dělat, myslím si, že každý si dokáže představit, jak busy musí být člověk jako on, takže na jednu stranu se není čemu divit. A s Egem to bylo to stejné. Volávali jsme si, beat měl, do telefonu mi rapoval ten trak, byl jsem z toho nadšenej, ale neklaplo to prostě, asi blbá konstelace hvězd či co :-D

Co Egova sólovka? Na tu "bzučí" celé Slovensko i Čechy jak včelí úl uprostřed léta. Nemáš nějaké exkluzivní info? Přispěješ na ní svým beatem?

Nemám o tom žádné info. Nechci dopředu už nic říkat, pak to nevyjde a budu za.. Však to znáš.

A jak to vypadá s tebou? Na svůj osobní Mount Emerest si se už vyšplhal....jakou další metu sis určil ve své producentské kariéře?
Jsem člověk, který potřebuje pořád něco dělat. Takže Mount Emerest nebyl určitě poslední zářez na pažbě československého hip hopu. Mám v hlavě další projekt, který chci realizovat začátkem příštího roku, zatím si to chci nechat pořadně rozležet v hlavě. S Mount Emerestem se mi to vyplatilo, není kam spěchat. Chci sehnat pro ten projekt finance, abych nebyl limitovanej a schopný lidi. Opět se bude jednat o projekt, který zde ani na Slovensku nemá obdoby. Do té doby toho mám hodně. Spolupracuji na hodně albech. V nejbližší době by světlo světa měli spatřit tracky s Nironicem, Čistychovem, 2H+ a další věc s Kalim, dále spolupracuji na hodně CZ a SK albech - LA4, Indy, Dramatikz, Strapo na těchto albech mám 3 - 5 věcí na každém. Potom na novém DNA, PROMISKUITO, Ektorovi , Maat apod. Rád bych ještě dal dohromady DELUXE EDITION k M.E, ale nevím, jak se to stihne ponahrávat všechno. Bude toho dost v tomto roce…

Jaký je vlastně proces vzniku tvých produkcí? Máš home studio a exporty, potom posíláš někomu už jen na mix a master anebo se to liší track od tracku?
Jo, mám home studio, kde mám mašinky na kterých skládám. Zatím se nezabývám zvukem, tím nemyslím že svůj zvuk nemám, ale nedělám master. A rozhodně bych si nedělal sám zvuk na album, zastávám názor, že já jsem producent, ne zvukař. Rozumím své práci a nechci se míchat do té zvukařiny, když očekávám stoprocentní výsledek. Samozřejmě, že jsem si všechno hlídal jak se patří. Ten proces mixu byl dlouhej, každý track se míchal, opravoval, vylaďoval nekonečné hodiny, v některých případech i dny. Dali jsme si na tom záležet, myslím na zvuku. Beat se od beatu liší, ale celkově jsme chtěli i tvrdším beatům dát "POPOVEJŠÍ" sound.

A jak to vypadá s videoklipy k desce? Chystáš nějaké příjemné překvapení?

Ano, chtěli bychom klipovat tři věci z alba, ale řeší se na to finance .

Otázka z úplně jiného soudku. Postřehl jsem na webu, že máš už celkem bujnou armádu ‘die hard fans’. Odrazilo se to nějak na tvém osobním životě? Napadají tě hysterické fanynky, když si jdeš koupit ranní pečivo?
Hehe.. je to určitě super, vědět, že to co dělám má smysl, že si lidi pouští mou hudbu na cestě do školy, do práce, v klubu, večer doma apod. Koneckonců to, co děláme nejen já, ale hudebníci všeobecně je o lidech a pro lidi. Ale rozhodně to není tak, že bych rozdával podpisy, když někde jsem. Sem tam něco, lidi se otáčej, když jdeme někam na akci, ale nic extra. Baví mě to..

Nepřemýšlel si nad přestěhováním se do Prahy? Do centra dění?

Ani ne. Praha mě neláká. Je tam určitě víc možností, ale zatím jsem si vždy poradil tady kde jsem…

OK, čím se vlastně inspiruješ ve své tvorbě? Jakou muziku posloucháš doma? Kdo jsou tvoje oblíbení interpreti?

Jsem hodně ovlivněnej starým soulem, rythm and blues. Mamka je zpěvačka , takže máme doma mraky desek skvělé hudby. Tahle hudba je mi hodně inspirací. Strašně obdivuji kompozici těch skladeb, harmonie apod. Připadá, mi že dnešní beatmakeři jsou strašně mono a jejich hudba je o 3 taktech. Ne všichni, ale hodně jich je takových. Já se snažím rozvíjet melodie, harmonie, hodně pracuju s perkusema. Jinak vzorů mám spoustu. Nemá cenu vypisovat všechny ty hudebníky Mottownu. Ale ze současných určitě: Timbo, Ryan Leslie, Cool and Dre, The Runners. Z domácích je to Mad Skill a baví mě Máňa, ale inspiraci neberu jen z poslouchání hudby, hudba musí jít z člověka, nejde si říct, tak dneska musím dát 5 beatů a jeden rozdělat. jsou dny kdy dá člověk 3 BEATY NEBO ZA MĚSÍC ANI JEDEN..

Plánuješ i nějaké žánrové výlety mimo škatulku hip-hop? Časem?

Určitě, chtěl bych zkusit i "popové album", ale to je pohled dost dopředu. Nechci zůstat jen u hip hopu. Vem si to tak, že vydáním takovéhoto alba už není co víc tady udělat. samozřejmě makám na dalším projektu, udělám kopu spoluprací, ale tím, že jsem udělal takovéto album nechci dělat stejné věci a stagnovat, takže opustit hip hop je logicky krok, pokud se chce člověk posunout a mimoto je to i VÝZVA.

Rapera, s kterým bys vydal album v koncepte "jeden producent-jeden mc" si ještě stále nenašel?

Je zde pár lidí, kteří mě více či méně oslovují, ale dám tomu čas. Nedělám ukvapené kroky.

Nepřemýšlel jsi zorganizovat něco jako remix kontest? Ale ve stylu, že dáš beat, téma a nechť do toho rapeři, kteří mají zájem o spolupráci, naloží svoje lyrics?

Už jsem takovouto věc spustil dávno /MYBATTLE/ , tahle soutež mela cca 3 kola a stala se největší tady, do jednoho contestu nám přišlo přes 230 nahraných tracků, ale nebyli schopní lidi, kteří by to s námi dávali dokupy. Nejde takovouto soutěž realizovat ve dvou lidech. Takže to rychle skončilo . Jednou se k tomu taky vrátíme, dáme příležitost mladým a talentovaným. Musíme nové generaci dát šanci vrátit hip hopu slávu.

To zní jako fér výzva pro všechny začínající emcees, kteří nepatří do šuplíku s nápisem "zbytečný". Děkujem ti za rozhovor. Slovo na závěr je tvoje....
Taky děkuju za prostor. Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří podpořili originál a tím spolu s námi vyšplhali na Mount Emerest a těm, kdo stále váhají. „Dokaž všem kdo tvrdí, že je ti hudba lhostejná, že to tak není, kupuj originál“. Mount Emerest bejbe.. Pro větší info kontroluj facebook.com/emeres nebo www.bandzone.cz/emeres, http://www.my.hip-hop.sk/emeres/a www.myspace.com/emeres.

Soutěžte o Emeresovo album zde

Dodal: Nikola Limberková
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika