Amsterdam Klezmer Band vystoupí v Akropoli

Amsterdam Klezmer Band vystoupí v Akropoli

25. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Amsterdam je liberální město bohémských umělců, imigrantských komunit a nečekaných hudebních překvapení, k nimž patří i Amsterdam Klezmer Band, kteří vystoupí 6. května v Paláci Akropolis.
Od často stereotypních klezmerbandů z východní Evropy se amsterdamský model liší širokým stylovým záběrem: balkánské dechy se proplétají s punkem, ska i jazzovou improvizací.

Klezmer, původně hudba židovských šumařů z východní Evropy, znovuožila v posledních dekádách ve Spojených státech díky průkopnické skupině Klezmatics. Ta inspirovala v další vlně stovky následníků na našem kontinentě. Klezmer se vrací jak v zemích, kde byla židovská kultura totálně zničena holocaustem, jako například v Polsku, tak i v západní Evropě. Amsterdam Klezmer Band vznikl propojením toho nejlepšího z obou světů: špičkoví hráči z Holandska doprovázejí židovského zpěváka a akordeonistu Aleca Kopyta. Skupinu založil roku 1996 saxofonista Job Chajes.

Zpěvák skupiny Alec Kopyt pochází z Ukrajiny a u nás je dobře znám díky svému působení se skupinou Poza, s níž v Praze dokonce natočil své první album. Jeho rodištěm je černomořský přístav Oděsa, který byl v 19. století životem překypující metropolí. "Oděsa sice leží na Ukrajině, ale vznikla jako ruská pevnost v době tureckých invazí," vysvětluje Kopyt. "Před Sovětským svazem to byl svobodný bezcelní přístav, něco jako černomořský New Orleans či Singapur. Dařilo se tu černému trhu, v přístavních krčmách jste mohli slyšet nejrůznější hudební styly. To souviselo s pestrým složením obyvatelstva: bydleli zde Řekové, Romové, Arméni, Gruzínci. A bylo to promíchané i společensky: vedle židovských bankéřů tam žili židovští dělníci i židovští mafiáni."

Kopyt ale popírá, že by měl v rodokmenu nějaké hudebníky: "Všichni mí předci byli řezníci, já jsem v našem rodě první muzikant, což bylo pro moji rodinu velmi traumatizující zjištění. Ještě než mi bylo dvacet, jsme dostali povolení k emigraci do Izraele. Místo toho jsme ale odjeli do Austrálie, odkud jsem se po deseti letech přestěhoval do Amsterdamu."

Díky repertoáru srdceryvných balad bývá Kopyt označován za "ukrajinského Toma Waitse": "Ty písně jsou sice původně ruské, ale protože jsem Žid, mám nepsanou licenci na to, že cokoli hraju, lze automaticky označit za klezmer. I kdybych hrál nacistické marše, bude to klezmer, protože jsem Alec Kopyt."

Hudební ukázky a videa na http://www.amsterdamklezmerband.nl/
a http://www.myspace.com/amsterdamklezmerband


Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: AMSTERDAM KLEZMER BAND

Čtvrtek 6. 5. 2010
Vstup: 250/300 Kč
Vystupují:
Amsterdam Klezmer Band
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika