B.UNQ!: Úpadek techna nebude!

B.UNQ!: Úpadek techna nebude!

02. 06. 2010  |  Autor: petr.wacko  |  Komentáře (1)
Ještě týden a dj Dannloop položí první desku na gramofon v pražském klubu Silencio, kde společně zavzpomínáme na zlatou éru techna. Před tím, než Retrospection!!night dje Ketana začne, si můžete přečíst zábavný rozhovor s jednou z vystupujících a to s djane B.UNQ!
Hned první otázka na kterou se tě chci zeptat a tím i uklidnit poměrně dost lidí, kteří se mě na to také ptali je, že podle tvého bia na naší scéně zas tak dlouho jako djane nepůsobíš, já vím své, ale zkus v kostce říct čtenářům proč jsi na oldschool techno párty ta pravá.
Ahoj, nejprve děkuji moc za pozvání. Udělal jsi mi velkou radost a už se strašně moc těším. Techno je prostě Techno a takových akcí, kde by člověk slyšel staré pecky, je fakt minimum!

bunq

Teď k první otázce...Popravdě nevím, co přesně odpovědět. Jsem doufám vhodný kandidát proto, že tu hudbu znám. V podstatě od začátku, co jsem začala jezdit jako „partygirl“ na různé akce, nezajímalo mě ani tolik tancování, ale co ty lidi hrají. Strašně mě fascinovalo, co tam ten DJ dělá, takže když byla možnost, stála jsem za nima, okukovala jim desky a co to tam s těmi hračkami dělají. Doma mám proto spoustu těch starých pecek, který doufám všichni znají a budou se líbit. Hlavně fakt, že někdo hraje pár let a jiný 20, není tak rozhodující, ne?

Řekni nám něco o sobě. Představ trochu djane B.UNQ! lidem, kteří Tě třeba ještě neznají.

Djane B.UNQ! se narodila asi před 3 lety. Nejdříve chtěla hrát pouze klasické groovy techno po vzoru DJ B.One K., ale pak se jí do ruky dostaly desky Maria Ranieriho (Le Quattro Stagioni a Out Of My Mind) a bylo jasno. Ze začátku se zaměřila čistě na hardtechno, ale v současnosti se spíše orientuje dle momentální nálady. Můžete od ní slyšet groovy sound obohacený tracky od pánů Adventa s Industrialyzerem nebo naopak klasické Hardtechno ala Sepromatiq, Alex TB, Mario Ranieri a mnoho dalších.

Spolupracovala si s několika dji jako je XTR, Legend Bee a další, trvá vaše spolupráce dodnes? Pokud ano, jak?
Mojí mateřskou agenturou byla Oh-la-la.dj, kterou založil DJ Wizard. Má neskutečný přehled o technice a pořád se mám, co učit. Jsme dobří kamarádi, takže náš vztah není jen „pracovní“. Do této agentury patří i XTR, ale jak to již bývá, skončí partnerský vztah a ani profesně to moc nefunguje, tak jsem prostě odešla. Ke konci jsme se jako „duo“ již hodně rozcházeli i v názorech, jak by náš společný set měl vypadat, takže je lepší, že jsme šli každý svou cestou. Nyní patřím pod španělskou agenturu Fiv Irb Rec a XMIX.cz, což je vlastně tak trochu partnerská agentura Oh-la-la.dj, kde působí právě Legend Bee, Body Bass atd. Nemáme přesně rozdělené role, ale já většinou komunikuji se zahraničními Djz ohledně bookingu atd, domlouvám hraní i pro zbytek, plus se snažím kluky z jihu dotáhnout na hraní i do Prahy, zajišťuji i techniku, prostě všechno, co je aktuálně potřeba.

Co nějaké pravidelné večery? Jsou místa kde Tě mohou posluchači slyšet měsíc co měsíc?

Zatím nic takového není. V jednání je pravidelné hraní celého XMIXu v kluku Incognito na Žižkově, ale to není definitivní. Mám určitou představu, jak bych takovou noc chtěla dělat a jak by v tom měli figurovat i ostatní zúčastnění, tak uvidíme.

Vím že ses nějakou dobu podílela na organizaci různých parties, na kterých?
A chtěl bys ty, kde jsem se podílela oficiálně nebo ty ostatní? Dělám si legraci. Bylo jich již docela dost. Pokaždé, když je nějaký XMIX v Budějovicích, kde vystupují zahraniční interpreti, vyřizuji jejich požadavky a starám se o ně nebo zajišťuji aparaturu atd. Z posledních akcí si teď vzpomenu asi na party XMIX Prague Edition právě v Incognitu v Praze, Sound Machine na Vsetíně, Trnkobraní, Summer of Love, pořádali jsme taky akce s Mariem Ranierim atd. Mě hudba baví, takže pokud mě někdo požádá o pomoc a je to v mých silách, neříkám NE. Teď jsem například vyřizovala kamarádovi registraci ochranné známky pro jeho festival.

Za svůj poměrně pestrý klubový život ses setkala s hodně zahraničními a světově známými producenty a dji, zkus zavzpomínat na to s kterými ses nejvíce pobavila, s kterým byla největší legrace a kdo je podle Tebe největší „kalič“.
Wow, tak musím říct, že jeden z nejlepších „kaličů“ je můj velmi dobrý kamarád Mario Ranieri. Teď se sice po narození dcery Eleny Marie poměrně uklidnil, ale stejně je to pořád skvělý člověk, se kterým se nikdy nenudíte. Dále pak samozřejmě kluci ze Space Djz- Ben Long a Jamie Bissmire nebo slovinský Reaky. Nezapomenu, jak během svého setu vypil celou flašku Slivovice sám a asi po 3 minutách, kdy se odporoučel na vzduch mi psal, že se ztratil.

Kterého umělce bys naopak už vidět nemusela. A neboj se být upřímná, skoro nikdo to nečte.

Musím říct, že lidé, které jsem chtěla poznat a měla jsem tu možnost, mě nikdy nějak zle nepřekvapili. Spíš naopak. Jsou samozřejmě DJz/producenti, kteří jsou mi něčím nesympatičtí, ale ty nevyhledávám. Mám vcelku prořízlou pusu a je mi dost jedno, jestli je ten dotyčný „superstar“, takže pokud by se ke mě někdo choval nehezky, dokážu mu vysvětlit, aby toho nechal.

Pověz nám také něco o tvojí produkci. Jak, kde, s kým, co do budoucna?
S mou produkcí je to teď dost bída. Jsem hodně časově vytížená, protože dokončuji vysokou a ještě do toho pracuji na plný úvazek. Takže najít si chvíli, kdy člověk není úplně KO, netíží ho jiné povinnosti a má chuť a nápady, je vcelku umění. Mám zatím jen 2 vydané tracky na britském labelu pana A.Paula – Naked Lunch, na kterých se podílel i francouzský producent a můj kamarád Ganez The Terrible. On mě vlastně přesvědčil, že musím produkovat a zároveň mi pomáhal v začátcích. Byla vcelku legrace vysvětlovat mu anglicky, rukama, nohama, skřekama, že potřebuji najít „COSI“, co nevím, jak se přesně jmenuje.

V současné době máme naplánovanou spolupráci se slečnou Heaton, takže o prázdninách jede na pár dní ke mě a budeme tvořit. Dále jsem slíbila hardtechno tracky mému španělskému zastoupení v Girone - Fiv Irb Rec a v jednání je i spolupráce s brazilskou hardtechno djkou Candy Cox...opravdu moc moc moc ráda bych vydala tracky na jejich Pink About it! Labelu. Líbí se mi, jak podporují holky djky. Je toho moc, jen si najít čas.

A teď trochu z jiného soudku. Všichni dobře víme, že ženy mají velké kabelky. Že kolikrát jsou schopné tam nosit „půlku bytu“, jsi také tento případ?? Bez čeho nikdy nikam nejdeš. Nezapomenu na to, když si mi vyprávěla o nejmenovaném dji, který se nikam nehnul bez žehličky na vlasy.
Ouuuu, ufff, ještě že ten DJ neumí česky, už bych měla problém hahahaha. Kamarádi o mě říkají, že nosím v tašce 3+1 i se sporákem. Ale je to spíš takový trénink z hostesek. Jsem naučená mít náhradní oblečení, pro případ, že bude zima nebo bych si roztrhla punčochy, polila se (jak je mým dobrým zvykem) atd. Ale to je spíš, když jedeme někam daleko. U mě v tašce najdete „pojízdnou lékárničku“ s různými prášky na bolest hlavy, opary, alergie, včetně malé zubní pasty a kartáčku na zuby, hřeben, líčidla (běžně se nelíčím, takže když už mám na obličeji nátěr, většinou si ho rozmažu), sem tam nějaké učení, diář, telefon a hlavně nabíječku.

Nejde se nezeptat na tvůj názor na techno dnes a před těmi cca 10ti lety. Zaslechl jsem už ne jednou, že klubové techno je stagnující hudební styl, který je tak trochu bez budoucnosti. Přikláníš se také k tomuto názoru?

Víš, tenhle názor je od lidí, kteří jsou naučení na jednu škatulku interpretů a jsou líní se podívat jinam. Je pravda, že poslední dobou vychází spousta příšerných tracků a člověk nad tím jen kroutí hlavou, jak tohle někdo vůbec mohl vydat, ale zase na druhou stranu je tu spousta nových mladých producentů, kteří tvoří neskutečné pecky. A nemusíme chodit daleko. U nás jich je celá řada. Věřím, že stejně jako byla vlna TRANCE, je teď vlna MINIMALu, která odezní. Mluvila jsem o tom třeba s Benem Longem, který mi řekl, že se v produkci znovu vrací úplně na začátek, myslím, že se máme na co těšit a žádný úpadek nebo konec techna nebude.

A poslední otázka. Máš pro nás na Retrospection!!night přichystáno něco exklusivního z avízovaného období 1998 – 2004??
To přeci nemůžu takhle profláknout. Nechte se překvapit. Takže 11.6. se uvidíme.

Děkuju za rozhovor a 11.6. v Silenciu na viděnou!

Line up:
21:00 – 23:00 – DANNLOOP
23:00 – 01:00 – KETAN vs. MIGELL
01:00 – 03:00 – B.UNQ!
03:00 – 05:00 – KIFLI vs CARRASCO

www.idj.cz/bunq/



Dodal: Petr Wacko
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
ketan, migell, b.unique, kifli, dannloop, carrasco
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Pan M
05. 06. 2010 | 14:32:01
+0 | -0

no pěkně Veroniko

je vidět, že máš dobrej vkus a chuť do pořádnýho techna a hlavně nezapomeň na melodii v každým tracku:-) A ten NAKED LUNCH od francouze co si mu do toho mluvila jak si říkala je fakt dobrej zvuk, jen tak dál...
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika