Nové album Magnetik: Hudba je fantazie

Nové album Magnetik: Hudba je fantazie

08. 06. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hudba sama o sobě dokáže vyvolávat (projektovat) emoce, vzpomínky a příběhy – a člověk se díky ní může vydávat na cesty do říše fantazie, taková je hlavní myšlenka čtvrtého magnetického alba Projektor, které nese podtitulek „Music Is Fantasy“ a vychází jako příloha 31. čísla časopisu Živel.
Na materiálu se jako nová členka kapely podílela mladičká multiinstrumentalistka Mitsuko, jejímž přičiněním se některé z kompozic proměnily ve skutečné, pozitivní písničky. „Komponování alba pro mě bylo po masakru spojeném s novinkou Vanessy velmi vítanou změnou. Ve srovnání s Ave Agony je Projektor pravým opakem,“ říká o albu Moimir Papalescu.

magnetik

Symbolem desky se stal unikátní hvězdný Projektor proslulé značky Karl Zeiss, který se nad kapelou tyčí jako jakési monstrózní kosmické Božstvo. Pomocí něj lze během okamžiku imaginárně cestovat napříč souhvězdími a galaxiemi až do hlubin nekonečného vesmíru.

Nahrávalo se na magnetofonový pás a hlavním nástrojem je klasický Moog. Zvuk alba je proto ve srovnání s předchozími deskami striktně analogový. Na vizuální stránce alba se podíleli opět fotograf Václav Jirásek a designér Morten.

Projektor právě vychází jako příloha časopisu Živel 31 a 10. září vyjde v limitované edici s bonusovými skladbami také u X Production. Jednu z dalších skladeb svým zpěvem obohatí slovenská zpěvačka Kristina Chrasteková, se kterou Moimir Papalescu a Petr Van Krbetz na rok 2011 připravují projekt Dioda Boy.

Album Projektor navazuje na třetí album Laudanum z roku 2007, které bylo především psychedelickým výletem do ambientních krajin. Přinášelo snivou náladu, kterou charakterizoval slogan „Music Is Drug“. Ten vyjadřoval přesvědčení kapely, že hudba dokáže odpoutat lidskou mysl od pozemských problémů a podobně jako droga lze díky ní uskutečnit mnohdy opravdu úchvatný trip. Zároveň pak v přeneseném slova smyslu vyjadřovala názor, že ve vhodnou chvíli hudba dokáže i léčit.

Druhé album Wells bylo hodně sci-fi, zvukově pestré a hudba by se nejlépe dala zařadit do kategorie filmová. Zároveň bylo poctou geniálním autorům tohoto žánru, které zosobňoval spisovatel H. G. Wells a jeho Válka světů. Slogan „Respect Aliens“ zároveň vyjadřoval víru, že člověk není jedinou inteligentní bytostí v tomto Vesmíru a podle toho by se měl i chovat.

První album Magnetik bylo hodně impulsivní a vznikalo ještě v dobách Nihilists. Mělo podtitul „Music Loves Science“ a vyjadřovalo obdiv hudebníků k starým vynálezům i hrdinům jejich mládí, například Kraftwerk nebo Neu.

Magnetik:
Moimir Papalescu - analogue and digital machines, vocals
Peter Van Krbetz - saxophone, flute, clarinet, synthesizers, wind controller
Mitsuko - accoustic & electric Guitars, ukulele
SM24 – operator

Seznam skladeb:
01 Chrysanth
02 The Sun Is Near Me
03 Burly Elk Song
04 They Are Coming From Eggs
05 Onyx (O.N.Y.X.)
06 Projektor Part I – Déjà Vu
07 Projektor Part II – The Return Of Déjà Vu
08 Do It Into My Hot Cup
09 Silver Speaker
10 Black & White TV – Music From The Respirium
11 Film Noir
12 Where Birds Are Silent
13 Elegy For The Unnecessarily Dead Poets
14 There´s No Way Back

Nejbližší koncerty:

23.06.2010 - České Budějovice, Dům umění
07.08.2010 – Tasov, festival Beseda u Bigbítu

Více informací:
www.xproduction.cz
www.myspace.com/themagnetik

Dodal: Zdeněk Neusar, X PRODUCTION
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika