Front Line Assembly v Lucerně

Front Line Assembly v Lucerně

27. 07. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Front Line Assembly (FLA) si na atmosféru v Lucerně určitě nemohli stěžovat. Začala se plnit už kolem osmé a do desíti bylo zaděláno na hodně dobrý večírek. Hlavní role: Improvised. Electronic. Device., zbrusu nová placka FLA.
Improvised. Electronic. Device
A že to je deska! Bill Leeb a Chris Peterson si totiž k sobě našli o pár desítek let mladší muzikanty, což se ukázalo jako dost chytrý tah. Noví kluci si s sebou do kapely přinesli svoje kytary a cit pro elektroniku a vyšla z toho deska, která musí potěšit každého fanouška FLA. Starý známý zvuk okořeněný hutnými kytarovými riffy a odkazující třeba na německé Rammstein nebo kluky z Ministry, působí jako výběr nejlepších hudebních momentů kariéry FLA.

Front Line Assembly lucerna
ilustrační foto
Kmotr industriálu
Kapela odstartovala na konci v roce 1986 v kanadském Vancouveru, kam se Leeb přestěhoval z Vídně a vezla se na vlně industriálních a EBM kapel jako Skinny Puppy (kde Leeb krátce působil), Einstürzende Neubauten nebo Front 242. U zrodu industriálu stála ale kapela-nekapela Throbbing Gristle, která tomuto hudebnímu žánru vydláždila chodník totální dekonstrukcí tehdy zavedeného a tak „úspěšného“ punkového vzorce „zpěvák – bubeník – kytarista – basák“ plus tři akordy. Punk měl sice plnou hubu protestu, ale postupně se zařadil mezi mainstream, vůči kterému se mnozí začali vyhrazovat. Zpěvák Throbbing Gristle Genesis P´Orridge se proslavil hláškou „nemůžete mít zároveň anarchii a hudbu“. Tou uzemnil na jednom ze svých koncertů protestující pankáče, kterým se nelíbila improvizovaná hluková kakofonie šílených TG. Dekonstrukční postup, neuvěřitelně obscénní koncerty (P´Orridge jednu dobu na pódiu masturboval s uřezanými kuřecími hlavami nasazenými na penise) a důraz na psychopatologii a násilí, prvky charakteristické pro TG, dnes můžeme sledovat u mnoha post-industriálních kapel. Říká se, že každý, kdo slyšel Throbbing Gristle (název pochází z Yorkshirského slangového výrazu pro „ztopořený penis“), pak založil vlastní kapelu.

Továrna na zvuk
Solidní úvod koncertu obstarali matadorům z Kanady šumperští Akimbo, kteří sami sebe charakterizují jako „depresivní industriální smršť“. Zvuk, nasazení kapely, výborná videoprojekce a zavěšené ocelové ingoty, jejichž zvuk kořenil někdy sice temnou, ale spíš repetitivní atmosféru, obstaraly solidní warm-up energičtějším FLA. Ti začali krátce po desáté hodině a jejich nástup proběhl ve stylu ozbrojeného útoku na pódium – kromě Leeba měli všichni ostatní na hlavě kukly. Namísto očekávaných a v rozhovoru avizovaných 5 členů se ale v Praze představil pouze Leeb, Jeremy Inkel na klávesy a „pomocné“ bubny a Jared Slingerland na kytaru. Koncert zahájila eponymní úvodní skladba z nového alba Improvised. Electronic. Device. a až na pár výjimek tvořila nová deska páteř celého koncertu. Což vůbec nebylo na škodu, protože můj favorit s názvem Shifting Through the Lens, hrubá taneční záplata, držela pohromadě koncert složený z metalovějších záležitostí jako Angriff nebo Hostage.

Front Line Assembly lucerna

Osobně jsem se nejvíc těšil na Afterlife, dost výjimečný, ambientně laděný kousek z nové desky, který by podle mě koncertu dodal punc jedinečnosti… čekal jsem ale marně. Leeb si to mašíroval od začátku do konce vražedným tempem a svoji roli a nadprůměrný zájem narvané Lucerny si evidentně dost užíval a svůj part odehrál bezchybně. Stejně jako jeho dva noví kolegové, kteří mu na pódiu zahaleném kouřem vytvářeli razantní podklad ve formě úderného unisona bubnů. Vedle zhusta hrané nové desky došlo taky třeba na singl Prophecy z alba Implode (1999) nebo Circuitry z desky Hard Wired (1995). Tím ale hrabání se v minulosti skončilo, což bylo jen dobře. Zásadní totiž je, že kapela, která existuje už skoro 25 let, má pořád co nabídnout. A nebojí se nakazit mladou krví, chtělo by se dodat.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: FRONT LINE ASSEMBLY

Čtvrtek 22. 7. 2010
Vstup: 490/600 Kč
Vystupují:
Front Line Assembly
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika