Rachot news: Program na podzim 2010

Rachot news: Program na podzim 2010

16. 08. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přinášíme vám první informace k programu, který agentura Rachot Production připravila na letošní podzimní sezónu. Během nadcházejících měsíců proběhne několik koncertů v rámci cyklu Respect Plus i v rámci cyklu Other Music.
Besh o'droM /Maďarsko/
14. 9. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Respect Plus
TANEČNÍ PARTY V BALKÁNSKÝCH RYTMECH
Osmičlenná sestava, která se od dechovek z Balkánu liší zdravým pankáčským kořínkem i šířkou inspirace. Čerpá z cikánských stylů, Řecka, Jemenu a díky svému maďarsko-izraelskému kapelníkovi i z židovské hudby. Kombinuje cimbál se saxofony a orientálními bubny, na svědomí má totálně zdivočelé davy v Glastonbury i v Rudolstadtu, během turné v Kanadě hrála pro dvacetitisícové publikum. Nejlepší současná východoevropská skupina, která přesunula balkánskou invazi na taneční party 21. století.

www.beshodrom.hu

Boris Malkovsky Trio /Izrael, Polsko/
21. 9. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Respect Plus
JEWISH TRADITION/CLASSICAL/GYPSY/DOWNTOWN IMPROVISATION
Boris Malkovsky, dle newyorského avantgardisty Johna Zorna unikátní novátor
židovské hudby, pochází z Oděsy. Původem klasický pianista přeškolený na knoflíkovou harmoniku natočil ve své nové vlasti, Izraeli, přes 30 alb. Pracoval s Moscow Art Triem i renomovanými komorními ansámbly a jeho největším
projektem je zatím suita Time Petah-Tiqva, jejíž studiovou verzi vydala
prestižní značka Tzadik, vedená Johnem Zornem. "Je to kus, který posloucháte se zatajeným dechem, plný nejen fantazie a tvůrčí sofistikovanosti, ale i disciplíny a ďábelského smyslu pro humor," píše vlivný server All Music Guide. Suita se ale od svého vzniku stále vyvíjí a neustále mění podobu, podle sestavy, s níž Malkovsky právě vystupuje. V současné době žije v Polsku, odkud pocházejí i členové tria, s nímž přijíždí do Prahy.

http://www.olamale.com/htmls/boris.htm

Sophie Hunger /Švýcarsko/
1. 10. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Other Music
DO PRAHY SE VRACÍ JAKO SUPERSTAR
Uhrančivé písně Sophie Hunger učarovaly českému publiku, když před pár lety předskakovala se svou skupinou Eriku Truffazovi na koncertech v Praze a Brně. Mezitím se z tehdy neznámé začínající umělkyně stal jeden z nejvýraznějších evropských hudebních objevů. Ve Švýcarsku narozená autorka zpívá především anglicky a zní jako surrealistické spojení Bjork s Nico, Joni Mitchell a Alenkou v říši divů dohromady. Podle německé mutace časopisu Rolling Stone patří k 10 nejlepším objevům roku 2009, ve Švýcarsku a Německu ji řadí k hvězdám první velikosti. Vlivný britský hudební časopis Mojo o zpěvačce a jejím debutu Monday's Ghost (2008) napsal: "Podobně jako PJ Harvey zamlada je těžké ji ignorovat. V tom albu je ukrytá síla. Je obsedantní, strašidelné a krásné“.

Talentovaná zpěvačka, která se stala jedním z největších objevů letošních Colours of Ostrava, tentokrát přijede do Prahy představit svoji zbrusu novou desku nazvanou 1983.

www.myspace.com/sophiehunger

Parno Graszt /Maďarsko/
13. 10. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Respect Plus
ZOSOBNĚNÍ KOŘENŮ ROMSKÉ HUDBY
"Oni nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou zosobněním těch kořenů,"
prohlásil o této téměř čtvrt století existující maďarské skupině autor prestižní encyklopedie Rough Guide to World Music, Simon Broughton. Na rozdíl od jiných romských kapel, Parno Graszt nevznikli z externího popudu západního hudebního průmyslu - jejich krédo lze naopak vyjádřit sloganem Romové sobě, což se promítá i do autentičnosti jejich hudby. Multigenerační rodinná sestava z maďarského venkova hrála prvních patnáct let pro publikum ve svém okolí, jejich první album produkoval virtuózní romský cimbalista Kalman Balogh. Dnes koncertuje na velkých světových festivalech a loni absolvovala velké americké turné. Vedle kytar a akordeonu má Parno Graszt ve výbavě i mlékařské konve či "orální", tedy zpívanou basu, a jejich koncerty končí jako spontánní taneční party.

www.parnograszt.hu

Terje Rypdal a Palle Mikkelborg
/Norsko, Dánsko/
21. 10. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Other Music
UNIKÁTNÍ SPOJENÍ VYHRANĚNÝCH OSOBNOSTÍ EVROPSKÉHO JAZZU
Terje Rypdal, elitní norský kytarista, který pro renomovanou značku ECM
natočil přes dvacet alb, začínal coby rocker a jeho první nahrávky byly
podobně vizionářské jako Weather Report, Soft Machine či Pink Floyd. Na
univerzitě v Oslu studoval u amerického skladatele George Russella, s nímž
později hrál, spolupracoval též s Janem Garbarkem, Miroslavem Vitoušem, Jack DeJohnettem. Jeho všestrannost je fascinující: z rockové minulosti si uchoval syrová i zpěvná kytarová sóla, která se prolínají s ambientními či symfonickými barvami. Na jeho posledním albu, Crime Scene, natočeném se sedmnáctičlenným bigbandem, se podílel i Rypdalův dlouholetý partner, dánský trumpetista Palle Mikkelborg. Ten vystupoval s Dexterem Gordonem, Gilem Evansem, a podobně jako Rypdal s Janem Garbarkem. Světové renomé si získal suitou Aura, kterou zkomponoval pro jednoho z největších jazzmanů 20. století, Milese Davise. Stejnojmenné album, které Mikkelborg produkoval, získalo cenu Grammy. Dvojice Rypdal - Mikkelborg je bez nadsázky jazzovou superskupinou, spojením dvou vyhraněných jazzových osobností, jejichž nástroje se navzájem unikátně doplňují.

www.myspace.com/terjerypdalodyssey

Cheikh Lô
/Senegal/
6. 11. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Respect Plus
Největší z afrických individualistů, všestranný senegalský hudebník Cheikh Lô si vysloužil renomé jako první skutečně panafrický umělec, který se vzpírá všem hudebním škatulkám. Do Prahy přijede v rámci turné k novému albu Jamm, na kterém hostuje funkový saxofonista Pee Wee Elis a bubeník Tony Allen.

http://www.myspace.com/cheikhloofficial

Metamorphosis
/ČR, Turecko, Rakousko /
16. 11. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Other Music
KONTAMINOVANÁ KOMORNÍ HUDBA

http://metamorphosis.bandcamp.com/

Triaboliques /UK/
24. 11. 2010, 19:30, Palác Akropolis/ Respect Plus
POUŠŤ, DELTA, STEP I UNDERGROUND
Výjimečné spojení tří kultovních postav britské scény: Lu Edmonds, Justin Adams
a Ben Mandelson.

www.myspace.com/lestriaboliques

Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika