Skinny Puppy v Lucerně

Skinny Puppy v Lucerně

23. 08. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Skinny Puppy předvedli 12. srpna v pražské Lucerně show poskládanou z několika do sebe úžasně zapadajících částí. V čele příběhu o rozpadu tradičních hodnot naroubovaném na absurdní divadlo násilí a zmaru stál Nivek Ogre se svým do posledního detailu vypiplaným divadlem.
Skinny Puppy vystupovali v ČR už potřetí, tentokrát v rámci Solvent See Tour, na jehož konci by měla stát stejnojmenná deska. Při pohledu na diskografii kapely, která se v raných osmdesátých letech postavila do čela alternativního proudu elektronické industriální hudby, se už jedná spíš o další třešničku na několikapatrovém dortu. Na kontě mají Nivek Ogre, cEvin Key a Justin Brennet, kteří tvořili trio pražského koncertu v Lucerně, něco přes 20 alb a taky jeden rozpad a znovuzrození následované veleúspěšnými deskami The Greater Wrong of the Right (2004) a Mythmaker (2007).

Skinny Puppy

Koncert odstartoval někdy před půl desátou, takže jsem ani pořádně nestačil vychutnat důmyslně vystavěnou konstrukci na pódiu, která byla oproti „klasickým“ koncertními aranžmá v Lucerně o poznání komplikovanější. Ve tmě jsem rozeznával obrysy do výšky vystavěného opevnění elektroniky, ze kterými se schovávala souprava bicích. Nad tím vším visely čtyři bílé závěsy, které, jak se později ukázalo, sloužily ke zvětšení efektu videoprojekce. Všechno to doplňovala stříbrná klec po levé straně pódia. Ta představovala království Niveka, který stál v čele celého kanadského ansámblu. Během koncertu do ní zalézal a vylézal jako transfromované individuum – svoji metamorfózu si navíc nechal projektovat pomocí 3D snímače na zadní stěnu sálu. Ze všech masek, které Nivek během koncertu použil byla nejpůsobivější ta, kterou doprovodil kouřícím čepcem s jasným odkazem na období církevního teroru během svaté inkvizice. Prakticky celý koncert byl odkazem na dějiny násili ve světě civilizovaného západního světa a jeho latentní přítomnost v současnosti. Musím se přiznat, že mi divadlo Skinny Puppy zaprvé připomínalo absurdní vystoupení jejich současníků z USA, The Residents, a za druhé mě vůbec neděsilo. Přirozenost, s jakou předkládali svůj vzkaz o tom, že všechno potlačované se s dvojnásobnou intenzitou vrátí nazpět tam, kde to nejmíň čekáme, byla v kombinaci s pestrobarevnou kaleidoskopickou videoprojekcí absolutně odzbrojující.



Ani po hudební stránce podle mě koncertu nic nechybělo – v jeho první, epičtější a nejdelší části, kdy Nivek texty napůl zpíval a napůl odříkával, zazněly průřezově skladby z klasických alb Last Rights (1992, skladba Love In Vein), Bites (1985, Deadlines, Assimilate), Too Dark Park (1990, Tormentor, Morpheus Laughing), ale také z obou výše zmiňovaných „fénixovských“ alb (Politikil, Pedafly, Pro-test a Ugli). Druhá část, tedy poslední tři skladby koncertu s názvy Worlock, Shore Lined Poison a Far Too Frail, byla „odmytizovanější“ tím, že ze sebe Nivek shodil všechny kostýmy. Spadla opona metaforických obrazů vytvářených převleky a nastoupil závoj hry barev, které oblíkaly Niveka do úplně nového kostýmu. Pohyboval se po pódiu svlečený do půli těla, soustředil se víc na zpěv a „lidský“ kontakt s hledištěm a nechal si na sebe kreslit světelné mapy videoprojekce. Lucerna byla v době přídavku prakticky kompletně v pohybu díky bezchybné volbě setlistu, jehož tempo během celého koncertu gradovalo. Nemusím dodávat, že to pro mě byla nejpůsobivější část koncertu, který Nivek završil trojím, skoro buddhistickým, úklonem směrem k publiku. Zdálo se mi, že tím chtěl říct, že přes všechny aranžované popravy, litry krve a vraždy je pro Skinny Puppy vždycky na prvním místě člověk. Člověk, jehož chtějí Skinny Puppy vyvést skrze temnotu ke světlu.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SKINNY PUPPY

Čtvrtek 12. 8. 2010
Vstup: 650/750 Kč
Vystupují:
skinny puppy
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika