Radioactive_tunes:  Klidně spěte dál!

Radioactive_tunes: Klidně spěte dál!

03. 10. 2010  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (0)
Ala je u nás znám jako jeden z průkopníků minimalu a ze seskupení Klika. V lednu se stal třetím členem live projektu svých kamarádů říkající si Radiactove_tunes. Na čem trojice právě pracuje a co si myslí o české scéně, nejen o tom jsme si povídali ve velmi výživném rozhovoru.
Původně dvoučlenný východočeský live projekt Radioactive_tunes, zaměřený na elektronickou hudbu, vznikl již v roce 2008. Bratři Adam a Filip Karešovi prezentují na svých live vystoupeních svou vlastní a velmi kvalitní hudební produkci. V roce 2010 se projekt rozšířil o dalšího člena – známého jaroměřského dje Alu – s nímž projekt absolvoval již několik úspěšných live koncertů. Radioactive_tunes se nezaměřují pouze na jeden hudební směr, ale na celou škálu elektronické hudby. Jejich vystoupení jsou plná improvizace a nečekaných zvratů. Projekt se již stihl prosadit na festivalech jako je například Hradhouse, Summer of Love a na spoustě klubových akcí po celé ČR.

Ahoj kluci, jak jste si užili léto?

Adam + Filip: Tak především pracovně.
Ala: V souvislosti s letošním létem rád vzpomínám na Back2valley v Drahanech, kde jsme s RT hráli. Tuhle akci dělá můj kolega a kamarád Carl King a je to tam vždycky bomba. Jinak jsem se letos zařekl, že v létě nebudu nikde hrát, protože jsem si loni díky hraní vůbec neužil žádné volno.

Zmínil jsi akci Back2valley, hráli jste zde všichni tři společně poprvé před publikem?

Ala: Poprvé jsme spolu hráli už letos v lednu v Bastionu v Jaroměři.
Adam+Filip: Tenkrát mělo naše vystoupení velký ohlas a proto jsme se rozhodli, že to zkusíme všichni tři společně.
Ala: Tenkrát jsme vlastně vůbec nevěděli, co z toho vzejde. Nakonec to dopadlo velmi dobře a proto jsme se rozhodli pokračovat v tom dál.

rt

Vy tři se znáte ale už delší dobu, je to tak?

Ala: My jsme spolu chodili na střední školu, takže se známe už deset let.
Adam+Filip: Už na střední škole jsme už dělali svoje vlastní věci a pak jsme začali hrát z gramců.

Jste známí tím, že si své sety předem nepřipravujete, nechystáte do budoucna přece jen nějakou změnu?

RT: Zatím si sety nepřipravujeme, ale chtěli bychom našemu společnému hraní dát určitý koncept, aby mělo větší spád a jasnější vývoj.

V čem je rozdíl, když jste hráli sami dva a nyní dohromady s Alou?

Filip+Adam: Je tam viditelně znát ten třetí element - jeden počítač navíc, tím pádem sice více starostí, ale zároveň se pak nabízí daleko víc možností. Livko je pak zřetelně barevnější a zajímavější na poslech.

Jaký používáte hardware během svého vystoupení?
RT: Na akce si vozíme Access Virus Ti Snow, Waldorf Blofeld, NI Audio 8 DJ, Evolution UC33, 2x Akai Apc40. Komplet sestava HW je ale daleko širší, jen pro představu: Access Virus Ti Snow, Waldorf Blofeld, Roland MC808, 2x Akai Apc40, Novation Launchpad, Korg KP3, Korg emx, Korg Kaossilator, NI Audio 8 DJ, Digitech Studio Quad 2, Sony dps-v55m, Hat800, Emu Xboard49, Akai mpk49, Evolution UC33, + monitory 2x KRK RP8 a 1x KRK RP6 + 2x Ableton 8 Suite a 1x Ableton Live 7. Používáme ještě mikrofony, Ala má malý mix od Mackie... není toho zrovna málo.

rt

Od kdy vlastně děláte vlastní tvorbu?
Adam+Filip: My jsme vlastně nejdřív začali produkovat, teprve pak jsme zkusili gramce, abychom se zase vrátili k produkci.

To je vcelku neobvyklé začít produkcí a pak teprve hrát jako dj, většinou to bývá nopak.
Ala: Já jsem začal klasicky djingem, vlastní tvorba přišla až potom. Začal jsem dělat cca v roce 2006 v Cubase SX 3 a zhruba před rokem jsem si pořídil Ableton.

Chystáte společnou produkci ve třech?
RT: Už na ní dokonce děláme. Díky tomu, že děláme každý v Abletonu, můžeme spolupracovat online a nápady si navzájem zasílat. Nemusíme se tak scházet nutně společně ve studiu. Jen je škoda, že Ableton tak trochu zaspal…

V čem zaspal?
Ala: Když jsme kupovali Ableton 8 Suite, tak se hrozně chlubili funkcí Share. To znamená, že umělci spolu můžou tvořit na dálku pomocí sdílení přímo v Abletonu. Nám by se tohle velice hodilo, protože od sebe bydlíme 15km. Jenže po pár updatech Abletonu Share zmizelo a najednou jakoby ani nebylo. Údajně jede nějaká beta verze a pracujou na tom, ale že by to mělo v nejbližší době fungovat, to jsem nikde nečetl. Zatím tedy musíme vždycky projekt zabalit, poslat ho tomu druhýmu, počkat až něco dodělá a pošle zase dál.

rt

Bude nějaké oficiální demo?

RT: První oficiální záznam se chystáme nahrát 20.11. v Bastionu v Jaroměři. Je tam vždycky skvělá atmosféra a hraní se tam vždycky vydaří. Proto jsme se rozhodli nahrát náš první záznam právě tam.

Všichni tři pocházíte z malých východočeských měst. Nenapadlo vás přesunout se do hlavního místa dění, do Prahy?
RT: Do Prahy ani náhodou, ale do Berlína klidně!

Jaký máte názor na současnou českou scénu?
RT: Češi jsou strašně zarputilí, neumí se bavit. Každý si tu razí ten svůj zavedený styl a není otevřený ničemu novému. Když to srovnáš se scénou v zahraničí, kde se lidé baví na cokoliv – jedou rádi na hardcorovej koncert nebo na minimal, tak je to velmi smutné… Ale nám je to fuk, klidně spěte dál!

A myslíte si, že před 10 lety byla ta scéna tady jiná?
Ala: Před 10 lety měla naše scéna rozhodně blíž k undergroundu než teď. Lidi se chodili na párty bavit, chodili tam za muzikou a všichni byli v podstatě jako jedná velká rodina. Ty párty měly skvělou atmosféru a bylo to prostě super. Takhle to fungovalo tak do roku 99, potom se to všechno rapidně změnilo...
Filip: Tehdy byli lidi ochotný zaplatit djovi, kterej hraje kvalitní hudbu. Dnes zaplatí radši méně kdejakýmu šumaři.

Zmínil jsi minimal. Jak jste vlastně došli k minimalu, který si zde v podstatě doposud nevydobyl své postavení?

Filip: Těžko říct, my o sobě ani neříkáme, že hrajeme minimal, děláme prostě svojí muziku. Zvuk je možná minimalovej, ale já v tom slyším trance, techno, house. Neradi škatulkujeme, hrajeme prostě elektronickou hudbu.



Jste perfekcionalisté?
Ala: Já teda určitě. Nejsem z těch producentů, kteří si sednou za PC a mají během dvou hodin track hotový. U mě je naprosto normální, že dělám na skladbě klidně půl roku, dokud s ní nejsem naprosto spokojený.

Co si myslíte, že lidi očekávají, když vidí na plakátu „live“?
RT: To je právě ta otázka, jestli vůbec vědí, co to znamená (smích). Myslíme si, že jen málo lidí v Česku ví, co to vlastně livko je. Párkrát jsme se setkali s tím, že někteří čeští interpreti dokonce o sobě napíšou, že hrají live a přitom to live vůbec není.

Co pro vás znamená úspěch?
(smích)
(smích)
RT: Ty vole...
(dlouhé ticho)
Ala: Když se vzbudim po mejdanu a nebolí mě hlava. (smích)
Filip: Já považuju za úspěch, když po několika měsících konečně dokončím svůj track.
Adam: Úspěch je pro nás asi to, že uděláme věci, zahrajeme je a vidíme, že se lidem líbí. Kamarádi jsou náš motor, bez nich by to nešlo. Zvlášť asi i ty sama víš, že spolu držíme jako rodina.

S tím musím jedině souhlasit. Kdybyste chtěli udělat svojí narozeninovou party, kde by to bylo?
RT: V Tresoru.
Ala: v Bastionu je vždycky nejlepší party.



Co jste v pubertě vlastně poslouchali za hudbu?
RT: Na střední jsme poslouchali Daha s Gingerem. Měli jsme jejich sety ještě na kazetách, možná bychom je někde doma ještě dneska našli. To bylo v roce 2000.
Ala: Já jsem jezdil s rodičema do Polska na tržnici a tam prodávali kazety Thunderdome. Poslouchal jsem to zhruba když jsem byl v 7-8 třídě na ZŠ (smích). Ale zároveň s tím jsem poslouchal i kapely, který tady vlastně s elektronikou začínali, U96, KLF, Prodigy, Chemical Brothers, Občas do toho padla i ta Sepultura, nebo Ministry. Byl jsem byl vždycky tak trochu multikulturní, ostatně i teď občas chodim na grindcore a hardcore koncerty, na Punk a Ska koncerty chodím docela často.

Gelovali jste si někdy vlasy?

Ala: Já jo, na základce v sedmý třídě, pak mi z toho začaly vypadávat vlasy.

Vzkaz pro české klubbery a promotéry?
Ten už tu jednou padnul: Klidně spěte dál!

RT můžete slyšet 22.10. na XPRNC v Lanškrouně a 20.11. v Bastionu v Jaroměři.

radioactivetunes.booking@gmail.com
http://www.myspace.com/robotnikala
http://www.myspace.com/radioactivetunes
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika