Portugalský večer v Paláci Akropolis

Portugalský večer v Paláci Akropolis

07. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kulturní „cestovka“ Planet Connection přenese 28. října na jeden večer do Paláce Akropolis atmosféru tradičního Portugalska. Vrcholem programu bude vystoupení skupiny A Naifa hrající moderní podobu klasického hudebního stylu fado.
Kvarteto muzikantů z Lisabonu se v České republice představí vůbec poprvé a svým vystoupením dá nahlédnout do duše Portugalců, kterou prý styl fado dokáže zachytit z celé kultury nejlépe. Krasosmutnění jedné z nejlepších kapel jihozápadní Evropy doplní také ochutnávka portugalského vína a specialit místní kuchyně.

A Naifa – písně krásného smutku
Portugalská hudba se rovná fado. Možná je to trochu nadsazená rovnice, nicméně tradiční písně plné smutku a touhy tvoří páteř hudební tradice národa mořeplavců a jsou považovány za okénko do jeho duše. Skupina A Naifa, která 28. října zavítá do pražského Paláce Akropolis, mezi hudební minulostí a současností Portugalska úspěšně staví most. Fado v podání lisabonského kvarteta si uchovalo svůj hluboce emoční náboj a poetiku, nepostrádá ale ani prvky moderního elektronického popu či trip hopu. A Naifa tak hraje ke krasosmutnění i k tanci.

Skupinu A Naifa založili v roce 2004 zpěvačka Maria Antónia Mendes, hráč na portugalskou kytaru Luís Varatojo a basista João Aguardela. Na kvarteto je doplnil bubeník Vasco Vaz. V této sestavě natočili debutové album Canções Subterrâneas (Písně z podzemí), na němž poprvé představili svůj okouzlující mix chytlavého písničkářství napájeného z tradiční portugalské hudby. Tisk psal o neobvyklých zásnubách moderního popu se stylem, který má většina Portugalců spojovaných s legendární lisabonskou divou Amalií nebo současnou mezinárodní hvězdou Marizou. Melancholický styl, jehož kořeny pravděpodobně sahají až k dávným maurským osídlencům Portugalska, ale nemusí být jen konzervovanou tradicí. A Naifa přistupuje k fadu podobně neortodoxně a objevně jako pařížská nu-jazzová skupina Gotan Project oživující odkaz tanga v kontextu současné hudby.



Minulost je pro A Naifa otevřená studnice inspirací. Na druhé desce 3 Minutos Antes De A Maré Encher (3 minuty před přílivem) zpívá okouzlující Maria Antónia texty klasických i současných portugalských básníků. Zhudebnění jejich poezie dodalo hudbě zvláštní poetický rozměr a ještě podtrhlo její originalitu. Nahrávka sklidila příznivé recenze a stvrdila postavení A Naifa jako nejlepší kapely hrající moderní verzi fado. Pro třetí desku Uma inocente inclinaçao para o mal (Nevinné sympatie k hříchu) z roku 2008 se ke skupině rovnou připojila básnířka Maria Rodrigues Teixeira, která má na svědomí všechny texty uceleného písňového cyklu.

Hvězda A Naifa byla připravena stoupat ještě výše, jenže všechno zastavila tragická rána. Basista skupiny João Aguardela v roce 2008 podlehl ve věku pouhých 39 let rakovině žaludku. Aguardela spojoval tvorbu A Naifa s nekompromisními politickými názory i starší generací lisabonské rockové scény (předtím působil v kapelách Sitiados, Linha da Frente či Megafone). Otřesení spoluhráči se rozhodli pro pauzu a chvíli se zdálo, že A Naifa zůstane navěky jen v archívech. Koncertní DVD a výpravná kniha měli kariéru skupiny nadobro uzavřít. Láska k hudbě ale nakonec zvítězila a A Naifa se v červnu vrátila na koncertní pódia. (Uprázdněnou pozici baskytaristy zaujal Sandra Baptista a za bubny teď sedí Samuel Palitos.)

Po triumfálním přijetí portugalského turné se A Naifa na podzim vydává na cestu po Evropě. Zastaví se i v pražském Paláci Akropolis, kde budou 28. října hlavními hvězdami portugalského cestovatelského večírku Planet Connection, na němž jsou představovány tradice vzdálených zemí prostřednictvím jejich kultury. Kromě hudby budou mít návštěvníci možnost také například ochutnat kvalitní portugalské víno a speciality z místní kuchyně jako jsou rissois de camarao (garnáti v těstíčku), pastéis de bacalhau (krokety s nasolenou treskou) nebo sladké pastéis de nata (zákusek se smetanovo-vaječným krémem a skořicí).

Bude to jistě v Paláci Akropolis 28. října slastný večer pro duši i pro jazyk. Krásně smutné písňové poklady A Naifa odkrývající duši Portugalska už čekají na své objevení.

Partnerem akce je Portugalské centrum v Praze www.institutocamoes-praga.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Čtvrtek 28. 10. 2010
Vstup: 320/360
Vystupují:
A Naifa (PT)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika