Coco Star: Hudbu miluji, showbusiness nesnáším

Coco Star: Hudbu miluji, showbusiness nesnáším

17. 10. 2010  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (9)
Párty Miami v pražském klubu SaSaZu se nezadržitelně blíží. John Culter si tentokrát pozval hosta z kategorie těch hvězdných, a sice zpěvačku Coco Star. Redakce poslouchej.net jako jediná měla možnost strávit večer v její společnosti, když v září navštívila Prahu, a udělat exkluzivní rozhovor.
Určitě není fanouška taneční hudby, který by neznal hit I need a miracle od skupiny Fragma. A právě Coco Star je tou hlavní postavou, která vymyslela text i melodii. Naše zajímavé posezení se však netočilo kolem tohoto songu, ale kolem celé dosavadní kariery a života této zpěvačky. A nutno říci, že ne vždy to byla procházka růžovým sadem, jak by se mohlo zdát. Coco je ale neuvěřitelná profesionálka a o všech trablech ve svém životě mluví jako o něčem, z čeho se dá poučit a co jí posílilo.

Já sám jsem byl překvapen, jak přátelská může hvězda jejího formátu být. Po společné večeři jsme ještě vyrazili po pražských barech a klubech a všude, kam Coco přišla, byla ona hvězdou a dokazovala, že zpěv opravdu miluje a není pro ni problém kdykoliv vzít mikrofon a bez nároku na honorář začít zpívat a rozdávat radost lidem kolem sebe.

Moje první otázka je jednoduchá. Cítíš se jako hvězda?

Ne, vůbec, Cítím se pořád ta stejná Sue (Susan Brice – občanské jméno zpěvačky Coco Star), jako před deseti nebo dvaceti lety.

Takže nikdy v životě jsi neměla moment, kdy bys ráno vstala a řekla si: „Tak a teď jsem vážně slavná“?

Já jsem hodně pyšná na to, co jsem dokázala. Vždy jsem chtěla být zpěvačkou, miluji zpěv. Ale mám ráda i malování a umění celkově. Ale nikdy bych o sobě neřekla, že jsem hvězda a už vůbec bych se tak nechovala, abych měla nějaké hvězdné manýry. I když na to asi nevypadám, jsem velmi spirituálně založená. A jsem velmi pyšná na to, jak se zdařil song I need a miracle, i když to nebylo úplně tak jednoduché. Ale snažím se na všechno dívat pozitivně a nikdy se nevzdat. Ale více než práce je to pro mě jako koníček.

coco star

Takže to, že jsi zpěvačka, nebereš jako tvou hlavní práci?

Ne to ne, je to práce, ale mám prostě jen to štěstí, že dělám práci, kterou miluji. Vydávám tracky, spolupracuji se zajímavými lidmi, mohu cestovat, miluji to.

Vraťme se k předchozí otázce, respektive k odpovědi na ní. Jak to myslíš, že to nebylo jednoduché? I need a miracle byl, je a bude velký hit a jedna z legend taneční hudby.
To je pravda, ale celý ten příběh nebyl zas tak veselý. Napsala jsem tu píseň dávno před tím, než jí přepracovala Fragma. Někde získali mou nahrávku i s textem, udělali track a za mými zády došli do mojí nahrávací společnosti s již hotovým trackem. Mojí píseň nakonec nazpíval někdo úplně jiný a začal na tom vydělávat bez mého svolení. Dalo by se říci, že mi tu píseň ukradli. Je to jako by si namaloval obraz, někdo ti ho vzal a podepsal se pod něj a říkal, že je to jeho dílo a za ten obra dostal zaplacenou miliardu liber. Potom jsem zapnula televizi a cizí zpěvačka, zpívala mou píseň. Nikdy jsem jí neviděla, ona neviděla mně, ale zpívala moje slova, mou melodii, mou píseň. Trvalo to nějaký ten rok, než jsem docílila toho, že bylo pod tou písní uvedeno moje jméno. Ale tím to neskončilo. Oni stále jezdí po světě a prezentují píseň, jako jejich výtvor, projeli třeba Austrálii, projeli Brazílii, a to díky mojí písni. Neříkám to proto, že bych jim záviděla, to ne, ale každý musí uznat, že je to nespravedlivé. Co se stalo, stalo se a já se vždy snažím koukat kupředu a hledat pozitiva.

To je zajímavé. Víš, před tím, než jsem šel dělat rozhovor s tebou, ptal jsem se pár známých, jestli by mi nepomohli s otázkami pro tebe. A všechny zajímaly věci ohledně Fragmy atd., ale jak zjišťuji, vše bylo úplně jinak. Nejsi ale trošku smutná, že tě lidé berou jen jako zpěvačku jednoho songu?

Trošku ano. Jsem zpěvačka, ale i ráda maluji, píši básně, píši texty, ale jak říkáš, skoro každý vždy chce mluvit jen o Fragmě, ale já je neznám. Nemám s nimi nic společného, oni jen použili moji píseň. Oni samozřejmě udělali více tracků, ale kdybych se tě zeptala, jaký jiný track si od nich vybavíš, vzpomněl by sis na něco?

Takhle rychle asi ne, napadá mě opravdu jen I need a miracle.
Vidíš? To je ono. Můj song, který jsem já nazpívala dávno před tím, než ho oni použili, je udělal slavnými. Faktem ale je, že jakmile jsem docílila spravedlnosti a lidé se dozvěděli pravdu. Začali mě více a více zvát na svoje párty a akce. Chtějí, abych zpívala I need a miracle. A já se snažím být profesionálka a ráda přijedu a zazpívám, protože to miluji. Nejsmutnější ale na tom všem je, že moje nahrávací společnost s tím vším souhlasila a za mými zády se dohodli s Fragmou. To byl nůž vražený hluboko do zad. Společnost, která by měla stát za mnou a trvat na tom, abych já pro Fragmu zpívala a já byla uváděna jako autorka, mě obešla a dovolila jim, aby track vydali bez mého souhlasu. A v roce 2007 nebo 2008 se situace opakovala a track byl vydán znovu v nějakém novém remixu.

coco

To vše okolo Fragmy je asi na delší povídání, čili nebude ti vadit, když se podíváme na další otázky?

Určitě ne. Já nechci, aby to vypadalo, že někomu něco závidím. Jen vždy ráda uvedu věci na pravou míru.

Dobře. Dočetl jsem se, že jsi v minulosti spolupracovala, nyní již ale oficiálně, s několika velkými jmény v oblasti taneční hudby. Mám na mysli třeba Massive Atack nebo s Way out West. Můžeš nám trochu přiblížit tyto spolupráce?

To už je tak dávno. Když jsem ještě byla na univerzitě v Bristolu a studovala módní návrhářství, tak jsem potkala chlápka jménem Jody Wisternoff. Párkrát jsme někam zašli a bavili se o hudbě. To byla doba, kdy jsem se ještě vůbec jako zpěvačka neživila. Pracovala jsem tvrdě v restauraci po večerech a ve dne chodila do školy. Potřebovala jsem nějaké peníze na studia. Ale hudbu a zpěv jsem milovala již od malička a jednoho dne mě Jody požádal, jestli bych pro něj nechtěla něco nazpívat.

Řekla jsi, že jsi již od malička milovala hudbu. Vzpomeneš si ještě vůbec, jak jsi byla malá holka a snila o tom, že jednou budeš slavná zpěvačka? Podporovali tě vůbec rodiče?

Na tu dobu si vzpomínám a vždy mám slzy v očích. Opravdu miluji zpěv a vždy jsem milovala hudbu. Moji rodiče mě ale nijak nepodporovali. Neměla jsem takové to jednoduché dětství. O svém otci bych nerada mluvila, nechci s ním mít nic společného. S mojí matkou jsme se hodně sblížili, když jsme měli autonehodu, když jsem byla malá. Od té doby mám asi dvaceticentimetrovou jizvu na čele. Moje matka i bratr byli hodně zraněni. A od té doby se snažím držet při zemi, ale hodně na sobě pracovat. Vždy, kdyby na mě šly nějaké hvězdné manýry, tak si vzpomenu, že chybělo opravdu málo a mohla jsem být mrtvá. Proto si užívám to, co dělám. Rodiče mě ale moc nepodporovali a ono to ani nešlo. Pocházím z malého města na sever od Londýna (Welwyn Garden City, pozn. redakce), kde nic není a rodiče se o kulturu příliš nestarali. A jak jsem již řekla, pracovala jsem v restauraci a vím jaké to je být ve špatné životní situaci. Dokonce jsem byla i bezdomovec, neměla jsem co jíst, kam jít, ale věřila jsem v sama sebe a vypracovala se zase nahoru. Mohla bych napsat knihu o tom, co všechno za práce jsem dělala, ale víš co? Teď na sebe můžu být pyšná.

Pojďme zase trošinku zpátky k té hudbě. Dovedeš si představit, že by ses neživila hudbou? Co bys dělala, kdybys nebyla zpěvačka?

Určitě si to dovedu představit. Mám ráda módu, takže bych chtěla být třeba módní návrhářka, protože jsem to i studovala. Anebo bych chtěla být malířka, miluji malování atypických věcí. Ještě mi chybí několik obrázků, ale již mi bylo nabídnuto udělat výstavu mých prací. Dokonce jsem již jeden obraz prodala. Namalovala jsem ještě na vysoké škole obraz a prodala ho chlápkovi za 50 liber. Pro mě to bylo v tu dobu hrozně moc a byla jsem ráda, že mám peníze na jídlo. No a on potom vymazal moje jméno a prodal ho za několik tisíc dolarů.

coco star

Takže podobná situace jako s Fragmou?

Ano, jsem asi nějaká prokletá. (smích) V té době mi to ale bylo docela jedno.

Je něco co na hudbě nemáš ráda?

Hudbu jako takovou miluji. Přináší mi štěstí, já díky ní mohu dávat štěstí jiným. Co ale nesnáším je celý ten business, celý ten průmysl je špinavý a nikdo nehraje férovou hru. To mě mrzí.

Máš třeba nějaký idol? Někoho, kdo tě v mládí inspiroval a komu ses chtěla podobat?

Není nikdo, koho bych opravdu milovala a chtěla se mu podobat, ale je pár umělců, které obdivuji a kteří mi tak nějak ukazovali cestu. Například zpěvák Prince nebo Madona. Mám ráda talentované lidi a vždy obdivuji někoho, kdo dovede svůj talent naplno využít.

Je někdo, s kým by ses chtěla setkat, anebo s kým jsi se vždy chtěla potkat a nakonec se ti to povedlo?

Tina Turner. Miluji její hudbu. To jakou má neustále energii, to je neuvěřitelné. Jednou jsem se s ní potkala a byla neuvěřitelně příjemná a přátelská.

A jaká byla nejslavnější osoba, co jsi kdy potkala?

Jednou jsem měla možnost se potkat s britskou královnou. To bylo neuvěřitelné.

Byla jsi třeba nervózní?

Ne, bylo to úžasné, potřásla mi rukou a řekla, že mě ráda poznává.

A co nervozita na jevišti?

Tu nemám. Miluji zpěv, takže jsem vždy ráda, když mohu zpívat. Spíše jsem nervózní, když mám dělat nějaké papírování, nebo vyplňovat daňové přiznání. (smích)

Teď mě tak napadá, už jsi někdy navštívila Prahu?
Ne toto je moje první návštěva (psalo se zrovna 12. září 2010, pozn. redakce).

A jak se ti tu líbí?

Jsme tu zatím chvilku a neměli jsme ještě čas se pořádně projít, ale co jsem zatím viděla, tak je to nádhera. Potřebovali bychom nějakého průvodce na zítra, nemáš čas? (smích)

Já bohužel čas nemám, ale domluvíme se, až přijedete v říjnu a někam vás vyvezu i mimo Prahu, abys poznala krásy České Republiky.
Dobře, budu se těšit, ale musíme se vrátit v čas, co by si beze mě Honza v SaSaZu počal (DJ John Culter, pozn. redakce)? (smích)

Koukal jsem se na tvoje myspace stránky a dočetl jsem se, že vystupuješ poměrně často. Na co se tedy můžeme těšit? Při tvé návštěvě SaSaZu a je něco, co bys všem, co se na párty chystají, vzkázala?
Určitě se těšte na I need a miracle, živě. Protože originál může být jen jeden. Ale nechme se překvapit, jak se celá noc vyvine. Dokážu vám zpívat klidně celý den. Zpívám si, když ráno vstanu, když snídám, když se sprchuji, když sportuji, prostě neustále.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MIAMI

Pátek 22. 10. 2010
Vystupují:
Fragma, Coco Star, John Culter
Další informace
9 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
brazil runner
21. 10. 2010 | 11:16:04
+0 | -0

Mazání

Už se mažou prispevky, jo? Sranda....
Martinez
21. 10. 2010 | 11:08:16
+0 | -0
Takze, abych to uvedl na pravou miru...COCO napsala slova, vymyslela melodii a track ani oficialne nevysel. Nazev byl I need a miracle, ten pak bez jejiho svoleni vzala fragma a predelala na Toca Me...uz vam to staci?
Darkwatcher
21. 10. 2010 | 08:13:56
+0 | -0
Co to je za hovadskej rozhovor....nežeru ani jedno slovo z týhle nafouklý sračky.To si to autor musel načmárat doma na hajzlu ne.... :D
Zak
21. 10. 2010 | 07:30:44
+0 | -0

Co to má bejt???

Předtím sem to nečetl, ale teďka sem si kousek přečet a co to je za blafy??? Jaký kradení? Byli 4 holky, kteří tvořily projekt Fragma, frontmenka byla vždycky Maria Rubia. A myslím si, že nikdo nezná hit "I need a miracle", protože takovou skladbu Fragma nikdy neudělala. Když už tedy, tak Toca Me a nebo o chlup novější a zpívanou Toca's Miracle. viz. třeba: http://www.discogs.com/artist/Fragma

Takže by mě moc zajímalo, proč takhle uboze píšete blafy a autor i když na to nevypadá v době kdy Fragma byla na vrcholu a hrála své největší hity ještě asi tahal kačera.

Marten Halfman
19. 10. 2010 | 11:41:35
+0 | -0
ZAK: tady ale nejde o to, kolik tech holek bylo, ale o to, ze ji tu pisen ukradli...hm?
Zak
19. 10. 2010 | 07:20:49
+0 | -0
Jako holky z Fragmy byly čtyři, ale neřikala si hlavní představitelka náhodou Maria Rubia? To věděl už v '98 Luboš Novák.
petra
19. 10. 2010 | 01:37:38
+0 | -0

wtf

wtf? to jako myslite vazne?
Max
18. 10. 2010 | 18:03:29
+0 | -0
Děte už někam. Vyřazuju si poslouchej.net ze záložek, protože tohle už je moc. O hudbě už ani ho.no samý PR kecy špatných pražský diskoték :/ Čau
korinek
18. 10. 2010 | 09:35:19
+0 | -0

vypada jak ...

<|>
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika