Tipy na alba a kompilace v říjnu

Tipy na alba a kompilace v říjnu

01. 11. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
V říjnu se blýskl brooklynský muzikant Twin Shadow s debutem Forget, The Orb spojili síly s Davidem Gilmourem a Sufjan Stevens nahrál opus pro křesťany schizofreniky. Pár tipů na říjnová alba.

Twin Shadow – Forgettwin

Vynikající debut brooklynského muzikanta Georga Lewise, Jr., která osloví hlavně jednoduchým elektro písničkářstvím a silnýma melodiema. Twin se pohybuje někde mezi Junior Boys, Goldfrapp a Fever Ray, akorát že je to chlápek, co má kníra, háro na všechny strany a boží hlas. Půlka jeho debutu tvoří zádumčivější věci – a tady je jasný favorit roztahaná Tyrant Destroyed – druhá půlka začíná trošku předčasně, ale o to ráznějším beatem. Čtyřka s názvem Shooting Holes At The Moon má docela našlápnuto a co nestihnete odtančit u ní, doženete u At My Heels. A tak bych mohl pokračovat až do konce. Povedené album s jasnými konturami, žádná mazanina.

The Orb feat. David Gillmour – Metallic Spheresorb

The Orb, pro tentokrát Alex Patterson a Youth (aka Martin Glover), se dali dohromady s Davidem Gilmourem, aby konečně propojili oběžné dráhy The Orb a Pink Floyd. Jejich společný eletronický opus sice nedosahuje kvality tripoidních „Adventures Beyond The Ultraworld“ (1991) nebo „U. F. Orb“ (1992), ale i tak je to solidní přehlídka kytarového a elektronického perfekcionismu z rukou těch nejpovolanějších.

Marnie Stern – Marnie Sternmarnie

Narvat Marnie Stern, nejlepší ženskou kytaristku poslední doby, do nějaké škatulky je zatraceně těžké. Už od její první desky In Advance of the Broken Arm bylo jasné, že se jedná o speciální zjev. Inspirovaná kapelami jako Don Caballero nebo noise-rockovými Japončíky Boredoms, Marnie Stern udivila hlavně zvládnutím stylu, kterému se říká „fretting“ – styl, při kterém prsty běhají po hmatníku. Výsledkem kombinace jejího kytarového umu a mnohovrstevnatého hlasu je mix math-rocku (producent posledního alba stojí třeba za Mars Volta), specificky ženského noise-popu a uhrančivého indie.

Sufjan Stevens: The Age of Adzsufjan

Tak toto je absolutní trefa do černého freak-folkového terče. Čistý zázrak, který skrze věrného syna Sufjana sesílá Otec na všechny hříšníky, kteří si myslí, že je už nic nepřekvapí. Björk v kalhotách. Bach 21. století. Americký Janáček. The Age of Adz začíná nevinně, ale od druhého tracku musí být každému jasné, že cesta k závěrečnému, 25-minutovému opusu s názvem Impossible Soul, nebude nic jiného než čirá radost. Flétny, chóry, kytary, 8-bitové bublání, Sufjanův alt, hluboké basy, trombóny, spousta důmyslných elektronických smyček a vůbec jeden geniální nápad za druhým. Artwork desky The Age of Adz má na svědomí Royal Robertson, schizofrenní umělec z Louisiany, který jakoby předznamenával, jaké album bude. Je úplně mimo jakékoli hranice současné hudby, je šílené, je chaotické, ale po jeho poslechu se budete cítit jako znovuzrození.

Gonja Sufi – The Caliph´s Tea Partygonjja

Zatracen buď každý, kdo ještě neslyšel debut tohoto zdredované jogína ze San Diega s názvem Sufi And A Killer. Syn Mexičanky a Američana původem z Etiopie si zazpíval na tracku Flying Lotuse „Testament“ a od té doby to s ním jde pěkně do kopce pod záštitou labelu Warp. Sufi And A Killer je hodně zkouřená post hip-hop – etno – nomádská pouštní elektronika, která mě dostala na první poslech. Kompletně a nekompromisně. V polovině října vyšla deska remixů „The Caliph´s Tea Party“, na které klenoty z alba Sufi And A Killer zremixovala bandička umělců z Gonjiho okolí. Solidní remix, ale je lepší začít od originálu.
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
shine
02. 11. 2010 | 12:54:00
+0 | -0
diky za tipy, uzasne album Sufjan Stevens: The Age of Adzsufjan
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika