Dub Pistols vystoupí v Akropoli

Dub Pistols vystoupí v Akropoli

10. 11. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Listopadový večírek EuroConnections bude ve znamení energického mixu hip hopu, ska, dubu a punku - do Paláce Akropolis totiž dorazí britští Dub Pistols!
Členové anglické partičky Dub Pistols se rádi fotí v dokonale střižených elegantních sakách, kravatách a bílých košilích. Možná na jejich módním vkusu není nic moderního, ale jednoduše jim to sekne. A stejné je to i s jejich hudbou. Svůj mix hip hopu, dubu a punku namíchali Dub Pistols v druhé polovině devadesátých let a novináři je dodnes trochu ze setrvačnosti spojují s bigbeatový klubovým fenoménem tehdejší doby. Třebas je jejich „sound“ už dnes maličko zastaralý, tomuhle kvintetu energické breakbeaty sluší jako nikomu jinému v roce 2010. A jejich snaha spojit taneční extázi s politickým postojem je v současnosti relevantnější než kdy jindy.

Barry Ashworth sám sebe popisuje jako věčného vojáka britské klubové scény, který se vrhá do bitev zásadně v první linii. Na konci osmdesátých let se na Ibize nakazil taneční horečkou a byl jedním z promotérů, kteří šířili ducha „druhého léta lásky“ na ilegálních večírcích Londýně. Kromě honiček s policií a provozování vinylového obchodu stihl Ashworth ještě úspěšnou kariéru s houseovým projektem Deja Vu. V roce 1996 se ale hudebně vydal zcela novým směrem a s baskytaristou Jasonem O'Bryanem debutovali pod jménem Dub Pistols výbušným singlem There's Gonna Be A Riot.

Dub Pistols mají nezáviděníhodnou vlastnost být v nesprávný čas na nesprávném místě. Když v říjnu 1998 vydávali už jako trio svoje první album Point Blank, vládly zrovna žebříčkům halekačky Fatboy Slima a ze slova big beat - jak se energické kombinaci hiphopových breakbeatů a punkového skandování začalo říkat - se stalo tak trochu sprosté slovo. Dub Pistols přitom svoje spojení s tímto stylem vždy odmítali, jejich stylový záběr zasahoval od Bronxu, přes Ibizu a Manchester až do Karibiku (ska, dub, reggae).

I přes nepříznivé okolnosti debutové album uspělo, Ashworth a spol. dokonce podepsali smlouvu s velkou nahrávací společností v USA a za jejichž peníze natočili v roce 2001 své druhé album Six Million Ways to Live. Na zámořský úspěch si kapela zadělala skvěle přijatou koncertní šňůrou i hitovým singlem Official Chemical, ale znovu zasáhla zlomyslná náhoda - už hotové album plné nekompromisních politických názorů nepustil label v zjitřené atmosféře po 11.září do distribuce a vydání se dočkalo až s čtyřletým zpožděním na malé britské značce Distinctive Records.

Svět velkého hudebního byznysu by jim stejně byl moc těsný a tak si Dub Pistols alespoň užívají svoje místo v klubovém undergroundu, kde se etablovali jako jedna z nejvyhledávanějších koncertních kapel posledních patnácti let. Svoje místo ale našli i jinde. Jejich energické vypalovačky ozdobily hollywoodské filmy Bad Company, Mystery Men či Blade II, nespočet videoher a jsou také podepsaní pod remixy pro Mobyho, Limp Bizkit, Korn nebo Iana Browna.

Se svojí pověstí neměli Dub Pistols nikdy nouzi o hostující vokalisty, vedle kohorty rapperů (Busta Rhymes, Rodney P) a reggae zpěváků (Horace Andy) patří mezi jejich stále spolupracovníky i Terry Hall, zpěvák The Specials. Objevuje se i na třetím albu Speakers And Tweeters z roku 2007 a podtrhuje tak výraznou inspiraci ska a 2 Tone. Na stejné vlně se veze i jejich zatím poslední deska - loňská Rum & Coke, kde jako kdyby se Dub Pistols dostali od vysokooktanového mixu breakbeatů a punku k zkouřené pohodě reggae a dubu.

„Vyrostl jsem na The Clash a v západním Londýně, kde jsem žil, se hrál dub,“ říká k stylovým inspiracím Barry Ashworth. „Jsme pankáči, hlavně protože punk vyznává estetiku 'nic není nemožné'“. Jak skvělé heslo pro kapelu, která se nikdy neřídila módními styly a hrála vždy jen podle vlastních pravidel. Až se 18. listopadu poprvé představí v Paláci Akropolis českému publiku, je třeba mít toto heslo na paměti. V ten večer se totiž může stát úplně cokoliv!

www.thedubpistols.com/

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 18. 11. 2010
Vstup: 320/360
Vystupují:
dub pistols (uk) + semtam live (cz)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika