Hardcore a punk ve Futurum

Hardcore a punk ve Futurum

02. 01. 2006  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (0)
Neděle 15. ledna bude svátkem pro příznivce hardcore, punku ale i písničkářské scény. Na pódiu pražského klubu Futurum se totiž setkají dvě téměř kultovní kapely : punk-rockoví Anti-Flag a hardcoreoví Good Clean Fun.
Promotion Neděle 15. ledna 2006 bude svátkem pro nejednoho příznivce hardcore, punku ale i písničkářské scény. Na pódiu pražského klubu Futurum se totiž setkají dvě téměř kultovní kapely : punk-rockoví Anti-Flag a hardcoreoví Good Clean Fun. Zároveň je podpoří i další výrazná osobnost HC/ska/punkové scény, Mike Park - tentokrát v roli písničkáře.

Anti-Flag z amerického Pittsburghu se v současné době řadí mezi nejznámější, ale zároveň i nejpracovitější spolky v oblasti melodického punk-rocku. Nečekali, až budou moct chytit další trend a vytvořili si vlastní, bez problémů rozeznatelný styl, založený na klasicky jednoduchých, ale opravdu silných strhujících punkových melodiích, výrazné baskytaře a především na inteligentních angažovaných textech, obracejících se bez uhýbání k současným nejpalčivějším světovým nebo americkým problémům

Ačkoliv první regulérní album Anti-Flag vyšlo až v roce 1997, počátky kapely se vztahují už k roku 1988. V té době se dva mladí punkáči z nevelkého města Glenshaw v Pennsylvanii, zpěvák a kytarista Justin Sane a bubeník Pat Thetic, rozhodli že založí kapelu. Jak už to bývá, stačil jeden koncert a kapely byl konec. Když ale přeskočíme pět let, nějaké ty kilometry a několik dalších pokusů o sestavení kapel, ocitneme se v Pittsburghu, kde Justin s Patem a novým basákem pilně zkouší, aby založili Anti-Flag takové, jak je známe dnes.

Po spoustě lokálních koncertů přichází v roce 1995 první dílčí úspěch – turné po celých spojených státech. Bohužel, tady začaly vnitřní spory v kapele, které vyústily až v odchod basáka Andyho. Několik dalších let v Anti-Flag zaskakovali různí přátelé. Jedním z nich, a shodou okolností i tím, kdo hrál na basu na křtu prvního alba Die For the Government (1997), byl Chris, který v kapele zůstal už na stálo, ovšem jako druhý kytarista. Stálého basáka si Anti-Flag našli až v roce 1999, když si zaskakování na koncertu se Subhumans vynutil jejich radikální fanoušek Chris #2. Stejně jako kytarista Chris už v kapele zůstal. V téhle sestavě už vzniklo známé album New Kind of Army (Go-Kart records, 1999), jenž učarovalo Tomu Morellovi z Rage Against the Machine, s nimiž následně Anti-Flag odehráli pár koncertů. Zhruba ve stejné době Justin založil label A-F records a jako první titul vydal reedici starého materiálu Anti-Flag pod názvem Their System Doesn’t Work For You.

Výrazným momentem v historii byl rok 2000, kdy Anti-Flag byli společně s NOFX součástí Warped Tour, seznámili se s Fat Mikem, slovo dalo slovo a dohoda o novém albu na Fat Wreck Chords byla na světě. Rok poté byla na světě i ona deska – Underground Network. V následujícím roce vyšel další počin, tentokrát opět na A-F Records a pod názvem Mobilize. Jednalo se napůl o studiový materiál a napůl o záznam koncertu. V roce 2003 vyšlo, opět na Fat Wreck chords, dlouho očekávané album The Terror State a v současné době Anti-Flag plánují vydání nové desky, tentokrát již pod hlavičkou major-labelu RCA.

Málokterá novodobá old-school hardcore kapela se dokázala tak prosadiit jako právě Good Clean Fun z Washington DC. Tahle vegan straight-edge parta se dala dohromady v roce 1997, aby začala drhnout styl jejich oblíbených Gorilla Biscuits, Youth of Today nebo 7 Seconds, tedy melodicky, rychle a ještě rychleji. Jejich přístup byl ovšem trošku rozdílný od většiny ostatních kapel v tomhle okruhu, protože si hned od začátku přivlastnili obrovskou dávku ironie, humoru a sarkasmu, kterou prokládají své texty. Ovšem i za vtipnou rouškou můžete najít nějaké poselství, ať už je to propagace veganství, života bez drog, nebo zdravého pozitivního přístupu k okolí. Do roku 2002, kdy se Good Clean Fun dočasně rozpadli, projezdili doslova celou zeměkouli a stihli natočit tři řadová alba : prví Shopping For a Crew, nejznámější Straight Outta Hardcore a zatím poslední On the Streets. V roce 2002 pak ještě vydali zpětně svou kompletní diskografii na renomovaném labelu Equal Vision Records. Přelom let 2004 a 2005 je pak novou kapitolou v historii kapely, protože na pultech je živé CD, Good Clean Fun jsou opět na turné a v dílnách Reflections Records se schyluje k vydání novinkové desky Between Christian Rock And a Hard Place.

Dvěma hardcore/punkovým kapelám bude dělat společnost Mike Park - písničkář, hlava labelu Asian Man Records a zakladatel neziskové organizace Plea for Peace Foundation v jedné osobě. Mike má na svém kontě dvě alba – For The Love Of Music a North Hangook Falling, a za sebou několik turné například po boku Anti-Flag nebo Cursive, takže obavy, že by se mezi kompletními kapelami necítil dobře, jsou naprosto liché.

Je jasné, že tenhle večer bude víc, než jen dalším koncertem, na který se hodí přijít, když nemáte co dělat. Futurum tentokrát přivítá absolutní špičky ve svých stylech, které dokáží, že jejich síla není toliko v nahrávkách, ale zejména v živých vystoupeních.


info: www.conspiracy.cz



0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika