První jméno na Colours of Ostrava

První jméno na Colours of Ostrava

10. 01. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Promotéři tohoto festivalu informují o první hvězdě letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, kterou je jeden z představitelů world music, malijsky zpěvák a hudebník Salif Keita.
Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava se již nyní může pochlubit jménem první velké hvězdy letošního ročníku. Poprvé v historii navštíví Českou republiku legendární malijský zpěvák a hudebník Salif Keita, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů world music. Ve své hudbě se Keita navrací k africkým kořenům, nechybí v ní však příměs jazzu, funku, afro-kubánských rytmů či soulu. Na Colours of Ostrava přijede v rámci několikaměsíčního turné s početnou kapelou a živě představí své poslední, velmi úspěšné, album M´Bemba. Dle ohlasů na poslední koncerty a dle výtečných recenzí této desky čeká návštěvníky opravdu nezapomenutelný zážitek.

V pořadí 5. ročník Colours of Ostrava se bude konat od 20. do 23. července 2006, bude tedy poprvé v historii trvat celé 4 dny. Festivalové areály budou opět umístěné v centru Ostravy - výstaviště Černá louka a Slezskoostravský hrad. V dramaturgii letošního ročníku nebudou chybět hvězdy zahraniční a domácí scény nejrůznějších hudebních žánrů od rocku přes world a dance music až po alternativní okrajové styly. Stejně jako v loňském roce nebude vedle bohaté hudební nabídky chybět ani řada doprovodných programů: areál dětský svět, kinokavárna, divadelní představení, DJs, workshopy atd. Čtyřdenní vstupenky je možné zakoupit ve všech pobočkách sítě Ticketpro za 490 Kč, tato cenová nabídka platí jen do 31. ledna 2006. Generálním partnerem festivalu je opět Česká spořitelna, a.s.

Salif Keita
Jedna z největších hvězd současné world music, Salif Keita, si během své hudební kariéry vysloužil přívlastky jako „král africké hudby“, „zlatý hlas Afriky“ či „africký Caruso“. Salif Keita ve své hudbě tvorbě překonává žánrové hranice rocku, funky, jazzu a tradiční západoafrické hudby a vytváří tak moderní, neotřelý a originální sound.

V roce 2005 vydal Salif Keita úspěšné album M´Bemba, na němž signalizoval svůj návrat ke kořenům africké hudby. Keita na nahrávce odložil elektronické nástroje a nechal zaznít akustické kytary, arabskou loutnu oud, strunnou loutnu bolon nebo balafon. Hudební aranžmá skvěle doplnily i Keitovy pověstné sboristky. O kvalitách alba svědčí mimo jiné nominace na nejlepší světové album world music v anketě magazínu fRoots a Radia BBC3, jejíž výsledky budou vyhlášeny 18. února. Album se již celé 3 měsíce drží na prvních příčkách hitparády World Music Charts Europe. Deska učarovala i českým hudebním publicistům. Například Jiří Moravčík v časopise Rock&Pop napsal: „Hlasově Salif Keita překonává sám sebe: ve vášnivosti, útočivosti, neskutečném nasazení a vznešenosti“. Rozplývá se rovněž britský list The Independent: „Skvělý zpěvák ověnčil svůj návrat na Mali výtečnou kolekcí.“ Dále časopis Songlines ve své recenzi uvádí „Před třemi roky se Salif Keita s pozoruhodným albem Moffou navrátil k akustickým stylům, nyní však přichází s novou záležitostí, se kterou se dostává ještě o stupeň výše“. Sám Salif Keita o své desce říká „Cílem této desky bylo získání pocitu tradičního návratu ke kořenům, který jsem již začal se svým albem Moffou. Toto CD je podobné, ale jde trošku jiným směrem, protože je to hudba k tanci. Moffou bylo více přemýšlivé“.

Stejně pozoruhodný jako jeho hudba je životní příběh Salifa Keity. Narodil se jako potomek královského rodu, ale dětství a mládí mu značně komplikoval fakt, že je albín, což je pro Afričany znamením neštěstí. Ve své samotě se obrátil k hudbě, za což jej jeho rodina definitivně zavrhla.

V 60. letech se Keita stal zpěvákem šestnáctičlenné skupiny Rail Band (Železniční kapela), sponzorované tehdejší vládou a skutečně vystupovala v nádražní restaurací. O pár let později Keita formaci opustil a založil svoji druhou kapelu - Les Ambassadeurs du Motel. V její tvorbě se již projevil vliv kubánské muziky a francouzského a anglického popu. Obě kapely mají stěžejní význam pro historii malijské i africké hudební scény.

V 70. letech musel Keita vzhledem k nepříznivé politické situaci Mali opustit. Své útočiště našel v Abidjanu, kde s některými členy ze své původní kapely založil Les Ambassadeurs Internationales.

V roce 1984 se usadil v Paříži. O tři roky později, za pomoci producenta Ibrahima Sylla, vydal sólové album Soro, které definovalo styl tzv. afro-popu. Na počátku 90. let nahrál album s názvem Amen, kde se po jeho boku objevili i Joe Zawinul, Wayne Shorter či Carlos Santana. Na této nahrávce Keita dokázal, že se naprosto aklimatizoval ve světě současné hudby. Sám Salif Keita k tomuto období říká: „Sblížení s rockovou hudbou, jazzem nebo soulem pro mě bylo nutností. Pro samouka, jako jsem já, znamenalo hraní po boku Carlose Santany nebo Joe Zawinula obrovskou možnost rozvoje. I po letech mi tato zkušenost dovoluje hrát hudbu mé vlastní země s větším přehledem, důvěrou a hloubkou.“

Album Moffou, s nímž se Keita přihlásil v roce 2002, znamenalo obrat v jeho kariéře. Na albu se objevil jeho bývalý spoluhráč Kanté Manfila a společně opustili samply a rockové prvky, aby se skoro pokorně vrátili k akustickým nástrojům. Deska předznamenala cestu, po které se Keita ubírá i na svém posledním albu M´Bemba.

Po vydání desky M´Bemba na podzim loňského roku se Salif Keita vydal na několika měsíční turné, jehož součástí bude i koncert na Colours of Ostrava. Na některých koncertech jej doprovází i Richard Bona, který je jistě našemu jazzovému publiku dobře znám.


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika