Béla En: Pořad jako Frisbee u nás nemá šanci

Béla En: Pořad jako Frisbee u nás nemá šanci

21. 02. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Na Elektře se již tento pátek kromě Dominika Eulberga představí i řada domácích djs. Jedním z nich je i Béla En - někdejší moderátor pořadu Frisbee na Óčku a několikaletý dj Radia 1. V následujícím rozhovoru Béla prozradil své současné aktivity a jak se těší na brněnské publikum.
Ahoj Bélo, je ti příjemné pozvání na hraní na party Elektra na Flédu?
Samozřejmě. Elektra na Flédě má skvělé jméno a představují se na ní DJové, které uznávám. Tudíž jsem rád, že toho celého můžu být součástí. Navíc v Brně nehraju moc často, takže o to radši přijedu.

V jakých klubech se teď převážně pohybuješ. Kde tě mohou lidé zastihnout a slyšet?
V poslední době jsem našel prostor pro svoji hudbu v pražském Chapeau Rouge. Je to výjimečný klub. Lidé tam chodí snad každý den v týdnu a umí ocenit dobrou taneční hudbu. Zásluhu na tom má fakt, že tam chodí hodně cizinců. Ale v hudbě vlastně žádné národnosti neexistují :). Mám pocit, že menší kluby a bary jsou momentálně mnohem zajímavější než ty velké.

béla

Pověz nám něco o nové párty Arabela, na které se podílíš. Jak se povedla první noc této akce?
Arabela je nový koncept párty v Pekelným baru na pražském Smíchově. V podstatě jde o do pohádkového stylu střiženou párty s možností seznamování a nalezení svého protějšku zábavnou a snadnou cestou. Holky dostanou u vstupu magický světelný prsten a rozsvícením dávají ostatním “princům” najevo, že jsou ochotné jít s nimi na skleničku. Jakmile ho ale zhasnou, nápadník má smůlu, a musí slečnu opustit. Už žádné vymlouvání se, neslušné odmítání nebo obtěžování. Na druhou stranu je to dobré i pro dívky, které prostě nechtějí být na párty obtěžovány. Jednoduše si svůj prsten zhasnou a pánové vědí, že jsou veškeré snahy zbytečné. Podobné akce se už konaly, ale ještě nikdy to nebylo na párty s dobrou muzikou. Těžko půjde kluk z klubu někam na diskotéku, kde ho čeká příšerná muzika, a těžko si bude rozumět s holkami, které tam potká. Mám spoustu kamarádů a kamarádek, pro které je Arabela skvělou příležitostí. A když už nic, aspoň si užijí dobrou párty. První noc se povedla dobře. Návštěva byla nad poměry klubu, měli jsme na sobě pohádkové kostýmy, u vstupu vám utrhl lístek (né hlavu) kat a barmani byli princové. Dobře jsme se bavili a nějaké nové dvojice lidí tam vznikly.

Byl jsi známý jako propagátor 2-stepu garage? Hráváš ještě tento zvuk při svých setech?

Už jenom zcela výjimečně ve speciálních setech. 2 step je momentálně v podstatě mrtvý styl a když nevychází nic nového, nedá se nic dělat. Nemůžu hrát pořád dokola staré kousky. Nicméně když někdo udělá garážovou párty a pozve si mě, pokaždé si to hodně užiju. Jinak se soustředím hlavně na tech-house.

Vidíš nějakou šanci jak dostat na televizní obrazovky v ČR taneční hudbu, tedy pořad formátu Frisbee?

Nevidím. Momentálně tu není žádný tv kanál, kde by byl pro podobný pořad reálný. Stylově by se hodil například Cool, ale při dnešní ekonomické situaci a velikosti taneční scény to podle mě možné není.

Ve svém posledním vysílání pořadu Frisbee jsi přednesl pravdu o DJ Guettovi. Jak tato, řekl bych geniální myšlenka vznikla a setkal jsi se i s vyloženě s negativní kritikou na toto vysílání?
Nemyslím, že by to byla nějaká geniální myšlenka. Bylo to jenom rozhodnutí shrnout a poslat mezi lidi informace, o kterých se na taneční scéně ví, jen je nikdo ještě neřekl veřejně. Pro každého, kdo taneční hudbě troch rozumí, musí být trýznivé sledovat, kterak David Guetta, Tiesto a jim podobní sbírají slávu i peníze těm, kteří by si je zasloužili mnohem víc. Těm pravým djům, kvůli kterým jsme vlastně taneční hudbu začali milovat. Takže pokud už jsme měl tu možnost vytvářet pořad v tv a oslovovat širokou veřejnost, byla i moje povinnost přijít s něčím takovým. Scénář už jsem měl rozepsaný dlouho a když jsem se dozvěděl, že má Frisbee skončit, dodělal jsem ho a nakonec z toho byla docelá pěkná tečka za celých pořadem. Naštěstí byla tak výrazná, že mnozí lidé si kvůli tomu jedinému pořadu Frisbee pořád pamatují. Jiní lidé zase viděli pouze jediný díl Frisbee a to ten poslední :). Pikantní bylo, že v době posledního Frisbee přijel Guetta s velkou slávou poprvé do ČR i SR. Po jeho vystoupeních mělo Frisbee na internetu rekordní sledovanost a i když někteří fandové slepě ignorovali předložená fakta a tvrdili, že prostě jen závidím, našly se i spousty těch, kteří otevřeli oči.



Je o tobě známo že moderuješ závody v biatlonu na televizním sportovním kanálu Eurosport.Jak ses k této práci dostal? A sám se tomuto sportu také věnuješ?
Na Eurosportu pracuju už několik let a mojí hlavní doménou je motorsport, tedy auta, motorky apod. Biatlonové přenosy komentuju jenom v zimě, kdy auta stojí v garážích. Ke komentování jsem se dostal poté, co jsem potkal tehdejšího vedoucího redakce Eurosportu na jedné sportovní akci, kde jsem hrál. Vždycky jsem chtěl být komentátorem, takže jsem si prostě řekl o svoji šanci :).

Je pravda, že mě velmi láká si podobně sporty zkusit i sám a částečně se mi to i povedlo, ale byly to jen takové ukázky pro novináře. Sportuju poměrně často, ale jen v určitých hranicích. Například si rád zaběhám na lyžích, ale na biatlonovou pušku bych si musel udělat zbrojní pas.

béla

Pražské Radio 1, na kterém jsi moderátorem slaví 20let. Máš nějaké stále poslouchače? A jak se proměnili posluchači za tu dobu co vysíláš?

Mám pocit, že se neproměnili. Rádio 1 má podle mých zkušeností věrné posluchače, kteří s ním zůstávají mnoho let. Jakmile si tuhle stanici někdo oblíbí, vlastně ani nemá kam přeladit. Jiné podobné rádio u nás prostě není. Rádio 1 je velký fenomén, který si dost možná zatím ani neuvědomujeme.

Pokud by jsi měl být v roli hudebního publicisty. Jaká deska nebo track a party nebo festival, tě v loňském roce nejvíce zaujal?
Těžká otázka pro každého hudebního publicistu :). Bylo toho totiž tolik! Alespoň co se hudby týká. Z alb se mi moc líbila poslední desky Booka Shade, Hybrid, Phonique, Laurenta Garniera a Just Jacka. Vynikající koncert byl právě Laurent Garnier v Praze. Po koncertu v Akropoli ještě jel do Roxy a tam hrál několik hodin. Bohužel jsem musel jet hrát jinam, ale údajně to bylo skvělé. Musel to být velký večer.

Můžeš uvést svých momentálních TOP 5 skladeb?

Juan Sanchez - Awareness Of Her Appearance (Kabale Und Liebe remix)
Laurent Garnier - Flashback (Christian Smith & Wehbba remake)
Johny Fiasco - Hijacked (Audiojack remix)
Monika Kruse - Wavedancer (Monika Kruse & Thomas Schumacher remix)
Kaiserdisco - Dance On The Moon

Posledni obvyklá otázka. Vzkaz lidem, kteří přijdou 25.02.2011 na Elektru?

Přijďte za mnou na bar :).

Jakub Čejka
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA / MARGARITA EDITION

Pátek 25. 2. 2011
Vstup: 220/260
Vystupují:
Dominik Eulberg (De), Orbith, Dave Fish, Elio, Peter Pea / Bar stage: Béla En, Mr. Čejka, Michael Vee (Sk)
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
aKEa
27. 02. 2011 | 00:10:17
+0 | -0
pravda ... UKG dejcha dal - jen uz netvori LDN mainstream ... coz by milovnik a propagator nekomercni sceny jiste mel zaznamenat ;) dubstep a jeho prvky momentalne kraluje .. MoS je plny kompilaci v tomto duchu :) *UKG 4eva* ! ;)
dmitry
23. 02. 2011 | 09:46:41
+0 | -0
hej co je ot za blbost s tim 2stepem a garage? dyt ten ted v uk zaziva obrovsky navrat, sice vetsinou v dosti deepove podobe, nebo ve spojenim s glitchem ci obcas dubstepem...tady bela asi neco zameskal rekl bych ve vichru deni :)
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika