Factory Fashion Market má duši

Factory Fashion Market má duši

23. 02. 2011  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Minulý týden proběhl 3. díl oblíbeného Factory Fashion. Prostory kulturního centra Stadec se proměnily v epicentrum kreativity a v cíl cesty pro všechny, kterým nestačí uniformní nabídka módních řetězců. Při této příležitosti jsme vyzpovídali organizátorku Kateřinu Pletichovou z LoveMusic.
Proč jste se rozhodli organizovat trh s nezávislou módou?
Protože nám to přišlo jako dobrý způsob, jak být v kontaktu s nezávislou scénou, jak jí trochu pomoct. Chtěli jsme se dostat do centra a dát tvůrcům možnost, aby se mohli prezentovat a realizovat. Reklamně i prodejně. Aby se dostali do kontaktu s lidmi a obchodníky, kteří pak jejich zboží prodají dál.

Co pro tebe znamená nezávislá móda?
Nezávislá móda je pro mě něco, co vzniká zdola. Měla by vycházet z nesponzorované kreativita, touhy tvořit a prosadit se. Stojí mimo mainstream a je tak trochu i životním stylem. Alespoň pro většinu tvůrců jím určitě je. A pro mě je nezávislá móda součást kultury nebo umění obecně.

ffm

Podtitul marketu je „totally addicted to fashion“, jak moc se ty cítíš být závislá na módě?
Abych se přiznala, tak já jsem trochu punkáč, takže každodenně neřeším, co mám zrovna na sobě. Nejraději si obléknu, co mě prostě baví nebo v čem se cítím dobře, styl pro mě není prvořadý. Ale baví mě celá módní scéna a na té jsem celkem závislá.

Za ty tři ročníky FFM se zde vystřídala slušná řádka prodejců a tvůrců, kdo tebe osobně nejvíc zaujal?
Už jich tu bylo opravdu hodně a já bych nerada na někoho zapomněla, ale za všechny budu teda jmenovat pár. Punktura - recyklovaný punk, stylovka, co si jede po svém. Dara bags - dokonalé tašky se zápalem, které nikoho nekopírují. Jara design - nádherné šperky tvořené kombinací chirurgické oceli a porcelánu. A pak moje oblíbená Žiži - jedna z nejosobitějších brněnských návrhářek.

Co nebo koho bys tu chtěla vidět v budoucnu?
Určitě bych tu chtěla vidět více módy, více oblečení přímo od návrhářů. Zatím tu převažují doplňky. Ty jsou pro lidi určitě dostupnější, ale móda je přece jenom hlavně o oblečení. Také se snažíme na FFM přilákat i nějaké zahraniční tvůrce, třeba z Německa, Rakouska, Polska, Maďarska.

ffm

Čím je FFM výjimečný a odlišný od ostatních marketů s módou?
Má duši. Panuje tu komornější atmosféra než třeba na CODE:MODE a unikátní je i to, že Factory Fashion Market se koná v Brně. V tradičním veletržním městě, kde se již historicky setkávali obchodníci z celé Evropy. Na tom si myslíme, že můžeme stavět a také se na to do budoucna chceme více zaměřit.

Je to přesně tak, jak říkáš. Vládne tu velice příjemná atmosféra, přátelská a hodně kreativní. Jak se vám to povedlo?
Za to mohou hlavně návštěvníci a prodejci. My jsme jen hrozně rádi, že sem lidé přicházejí i pro inspiraci a že je náš market motivuje k tvorbě. Před každým pokračováním se trochu snažíme tlačit na tvůrce, aby tvořili a prezentovali se zde s něčím novým. Koneckonců je to výběrový market. Začali jsme také celou událost korigovat dramaturgicky, jde nám rámcově o jednotný styl, nebo aspoň jakousi vodící linku stánků a oblečení prodejců. Důležité také je, že Factory Fashion Market není jen o prodeji, ale během celého víkendu je zde doprovodný program, party apod.

ffm

FFM je úzce spjatý i se značkou LoveMusic. Mohla bys ji stručně představit a říct, co má vlastně s FFM společného?
LoveMusic je moje vlastní módní značka. Byla vlastně impulsem pro vznik tohoto marketu. Přemýšleli jsme, co v Brně chybí – trh. Nezávislá značka pořádá nezávislý trh.

Mě třeba zaujaly lehce provokativní motivy triček. To je vaše vlastní tvorba?
Provokativní motivy jsou naše práce. Máme vlastní sérii Paranonia, kterou se nějakým způsobem vyjadřujeme k dnešní společnosti, světu a věcem, které se nám nezdají být úplně košer. Zrovna teď máme i nový návrh Sweet home, ke kterému vznikl už i obraz. Jinak na některých motivech spolupracujeme s Vendulou Chalánkovou aka Zvrhlý vkus a Jindřichem Janíčkem, což je hrozně nadaný výtvarník a budoucí animátor.

ffm

Budou tyto spolupráce pokračovat? Hledáte i nějaké nové tvůrce?
Určitě budou pokračovat. Máme z nich velkou radost a baví nás. Novým lidem jsme určitě otevřeni, chceme spolupracovat s co nejvíce nadanými lidmi, takže kdokoli kreativní a talentovaný se nám může ozvat.

Co čekat od LoveMusic v budoucnu?
Ještě letos chceme otevřít kamenný obchod v Praze a také budeme rozšiřovat sortiment o bytový design. Jinak obecně nejsme moc schopní předvídat, co bude např. za dva roky, protože se sami také nějak vyvíjíme.

ffm

Proč by měli lidé přijít na další FFM?
Protože tu uvidí, co nikde jinde v Brně neuvidí. Protože dostanou možnost být v přímém kontaktu s prodejci, domluvit si s nimi např. výrobu na zakázku. Protože tu potkají lidi, kteří se zajímají o to stejné. A protože k nám mohou přijít jako na trh nebo vlastně jako do galerie.

A jaký bude další Factory Fashion Market?

Už máme celkem konkrétní představu, ale ještě to nemůžeme uveřejnit. Prozradíme jen, že je na co se těšit.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FACTORY FASHION MARKET

Pátek 18. 2. 2011 až Neděle 20. 2. 2011
Vstup: zdarma
Vystupují:
. . .
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika