Raper Q-Bert: Sobectví je největší zlo!

Raper Q-Bert: Sobectví je největší zlo!

29. 03. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V neděli 3. dubna se Q-Bert poprvé představí v Praze. Dvacet let od jeho prvního triumfu na světovém finále DMC tak tedy budeme mít na vlastní kůži tu možnost poznat nejlepšího z nejlepších. A abychom si netrpělivé vyhlížení momentu, co to dvacetileté čekání utne, trochu zkrátili, máme tady následující rozhovor.
Dozvíte se z něj mimo jiné životní motto kmotra skreč DJingu: „Dávat je největší radost a sobectví je největší zlo.“, že má v rodině Slovenské kořeny, jaký je jeho pohled na digitální DJing ve světě battlů, jakou má definici hiphopu, co můžeme čekat od jeho pražské show, jaký je to pocit hrát sám sebe ve videohře, jestli ještě zbývají nějaké dosud neznámé skrečové techniky, jestli se opravdu chystá pokračování filmu Wave Twisters, jak je to s jeho skrečovou univerzitou a jestli se tam i mistr skreč nadále učí nebo co považuje za naprostý vrchol své DJské kariéry.



Těší se někdo jako DJ Q-Bert na hraní v České Republice, kde nikdy předtím nebyl? Plánuješ si vyhradit nějaký čas na procházku a památky nebo vůbec?

Q-Bert: Určitě. Beru jako velkou kliku, když se ti poštěstí, aby tě muzika zavedla do tak nádherné země. Část mé rodiny má u vás dokonce své kořeny a teď po mě chtějí, abych jim od vás něco dovezl.

Na co se mohou tví fanoušci těšit na show?

Jsem muzikant, co hraje na gramofony. Uvidíte a uslyšíte mě tedy proplouvat spousty různých podob funky muziky, sekat do ní skreče, přetavovat energii publika v další skreče a prostě si užívat skvělý mejdan. Našel jsem spoustu šílených beatů, které budu hrát, a věřte, že se o ně s každým podělím více než rád.

Jsi jedna z hratelných postav hry DJ Hero 2, jaký to je pocit „žít“ ve videohře? A zahraješ si jí někdy i ty sám?
Je to hodně zvláštní, občas se přistihnu, že tomu pořád nemůžu uvěřit ani sám, ha, ha. Myslím, že je to fajn, v dětech to může vzbudit chuť pustit se do DJingu i v reálu a naučit se vážně mixovat a skrečovat. Já ve hraní her moc nevynikám. Když jsem tuhle dostal poprvé, trochu jsem to zkoušel, ale tím hlavním, na co se soustředím a vždycky jsem se soustředil, je to, co dělám ve skutečnosti.

 Dříve platilo, že scratch DJ byl automaticky hiphopový DJ, ale platí to i dnes nebo už je to všechno jinak?
No, skrečování expandovalo do všech možných žánrů vždycky. Stejně tak spousta DJs neustále experimentuje se všemi možnými hudebními soundy. Jenže to je v konečném důsledku podle mě přesně definice hiphopu: expandovat a míchat spolu všechny možné věci, co zní krutě!

Jsou už všechny techniky skrečování objevené nebo nás ještě nějaká překvapení čekají?

Ani náhodou se ještě nepřišlo na všechno! Každou chvílí někdo objevuje nekonečno nových věcí. Stačí se podívat na youtube a uvidíš novou skrečovací techniku na lusknutí prstu. Je tolik různých variací a kombinací, na první pohled třeba minimální nuance, se kterými se každý už narodí… Zkrátka stejně jako neuslyšíš dva hlasy, které by zněly úplně stejně, neuslyšíš ani dva DJe stejně skrečovat, když víš, jak je poslouchat. A když k tomu ještě připočteš osobitý styl, jakým si každý dává své zvuky za sebe a dohromady, je to jako nekonečno na druhou.

Co si myslíš o digitálním DJingu v battlech?
Pokud ho dokáží využít k něčemu originálnímu, je to asi v pohodě. Moje srdcovka je ale jinde. Nejvíc plesám při pohledu na syrový analog a skills na minimálním setupu: 2 desky, 2 gramofony a mixák. To je můj osobní ideál krásy DJ battlu.

Je něco konkrétního, na čem v současnosti makáš a o co by ses s námi mohl podělit?

Mám skoro dokončený skreč mix, jenž bude ke stažení na mých stránkách djqbert.com a dělám i na dalším filmu, podobném jako Wave Twisters!

Že děláš na pokračování Wave Twisters už se šušká, ale dosud nebylo úplně jasné, jestli je to pravda. Jak to tedy pokračuje?
Dobrý. Spousta šílených tracků a myslím, že velmi zajímavá je i samotná dějová linka. Ale na další info si budeš muset počkat, nechci to všechno vykecat už teď, cha, cha, cha.

Jednou z tvých činností je i QBert Skratch University, jak ses k něčemu takovému dostal a jak tě práce se studenty baví?

Považuju za velké štěstí, že se mé cesty zkřížili s něčím jako je Qbert Skratch University, protože je to místo, kde se potkávají skrečeři z celého světa. Už jsme se o tom bavili předtím, ale představ si platformu, díky které se můžeme všichni potkat, předávat si zkušenosti a navzájem si vyměňovat ty nejnovější skrečové vychytávky. Srozumitelně si vysvětlit, jak se dostat z bodu A do bodu B, že už to pak jde samo. Je to místo, kde jsem studentem i já sám a veškerá gramofonová teorie, kterou se neustále učím, je tu jednoduše dostupná. Je vážně skvělý poznat všechny tajemství a triky, který vylepšují náš zvuk a přenáší naše skreče k uchu posluchače. Je to jako Facebook pro skrečové nadšence, kam každý nahazuje své nejnovější skreč beaty a dává je ke stažení. Tahle část je moje nejoblíbenější, hehe. Forum, chat, spousta zajímavých tipů a triků, které ti pomohou zrychlit studijní proces. Počet tříd i lekcí neustále narůstá a je tam toho ještě mnohem více. Například sekce, kde mi studenti posílají svá videa a já jim podle nich dávám rady, co dál a posílám jim zpátky svoje video, jak mají svoje věci poslat na další level.

Co považuješ za největší zážitek své dlouhé a bohaté DJské kariéry?

Krom vítězství na světových finále DJ battlů?... Nejlepší pocit určitě je, když můžeš vracet zpátky všechny ty skvělé věci, co ses naučil a objevil během té jedinečné životní zkušenosti. Pro pocit radosti pro mě platí: „Dávat je největší radost a sobectví je největší zlo.“

Pokud se nepletu, tvá přítelkyně je pianistka, že ano? Nenapadlo vás někdy udělat nějaký společný hudební projekt?

Máš pravdu, ha ha… Někdy dávám beat cut a ona do toho kraje nějakou klasiku. To je fakt zábava! A mimochodem, její švagrová je ten člen rodiny, který má kořeny u vás. Jmenuje se Ivana Pangarcová a pochází z Bardejova na Slovensku, cha, cha… Brácha mojí holky je vynikající MC z jedné slavné rapové kapely z Bay Area a Ivana je jeho manželka. Svět je vážně malý.

Dodal: Affro/Boombox.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

QFO BOOMBOX

Neděle 3. 4. 2011
Vystupují:
Q-Bert, Maztah, Tuco, 1210 Symphony (Nneser, Diskotek, Chocolatic)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika