Doprovodný program festivalu Respect

Doprovodný program festivalu Respect

13. 04. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kroke čerpají ze stejných hudebních kořenů jako světově známá newyorská skupina Klezmatics - tedy z židovské hudby Východní Evropy. Koncert této skupiny má připomenout českému publiku postavu polské „Spravedlivé mezi národy světa“ Ireny Sendlerové a koná se v předvečer 3. výročí jejího úmrtí.
Název skupiny znamená v židovském jazyce jiddiš město Krakov, jehož židovská část byla až do holocaustu dominantním centrem židovské kultury. Skupinu založili tři absolventi Krakovské hudební akademie v 90 letech, a její historie je zároveň příběhem o obnově židovské identity po čtyřiceti letech totalitní hibernace.

Od Klezmatics a dalších paralel se ale Kroke podstatně liší zázemím v klasické hudbě i jazzu, jejich hudba staví na sofistikovaných aranžmá i umění improvizace. Třetí album skupiny bylo minováno na jednu z nejvíce prestižní evropských cen - německou Cenu hudební kritiky, další album ji získalo. Instrumentální mistrovství otevřelo skupině cestu ke spolupráci se špičkovými světovými virtuozy: v roce 2003 vydali společné album "East Meets East" s britským houslistou Nigelem Kennedym, s nímž dodnes pravidelně vystupují. Spolupracovali s Petrem Gabrielem, Natachou Atlas i Stevenem Spielbergem. Jejich píseň "The Secret of The Life Tree" se objevila na soundtracku k filmu Davida Lynche "Inland Empire".

Kroke už osmnáct let bodují po celém světě a ten si klade pořád jednu a tu samou otázku: co všechno se ještě skrývá v hudbě z krakovské židovské čtvrti Kazimerz? Předtím, než sem v roce 1939 vtrhli Němci a všechny židovské obyvatele nahnali na protilehlý břeh Visly do ghetta Podgórze, odkud vedla cesta pouze do Osvětimi, tu Židé žili pět set let a Kazimerz tvořila srdce středoevropské židovské kultury. Akordeonista Jerzy Bawol, Tomasz Kukurba střídající violu s houslemi a flétnou a kontrabasista Tomasz Lato, od tamního akustického klezmeru – najednou přetékajícího jazzovými improvizacemi – postupně přešli k novodobosti. Do skladeb implantovali i rockové bicí s perkusemi a samply. Židovská hudba pod jejich rukama rozkvetla do nečekané podoby, barevnosti a nepřenositelné jímavosti; velmi často se Kroke také nechávají inspirovat sefardskými vlivy ze Středomoří a Arábie.

www.rachot.cz/respect-festival

Dodal: Albert Švec, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: KROKE

Úterý 10. 5. 2011
Vystupují:
Kroke /Polsko/
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika