Kytarová infuze hříšných Airolinek

Kytarová infuze hříšných Airolinek

26. 01. 2006  |  Autor: Robin  |  Komentáře (3)
V pondělí 30. ledna vystoupí v klubu Roxy v rámci akce Free Mondays společně s kapelou Imodium pop-rockoví DIRTY AIRLINES, kteří jsou následníky formace Bosworth. Proto jsem se rozhodl požádat o rozhovor kytarystu Guy Gatboise za celou kapelu, jež vznikla předloni v říjnu a má už na kontě album Your Time For Revolution .
První otázku bych měl obligátní. Jakou hudbou se Dirty Airlines především inspirují? Potažmo, které konkrétní kapely nebo kteří interpreti patří k tvým vzorům?
Stručně řečeno necháváme se inspirovat kytarovou muzikou. Každej člen má trochu jinej vkus, ale v zásadě se na hlavních styčnejch bodech shodujeme. Takže Foo Fighters, System of a Down, Bush, Soundgarden, Nirvana atd.

Jaký máš názor na současnou českou hudební scénu?
V naší republice funguje spousta dobrejch kapel, který asi nikoho zatím moc nezajímaj, ale věříme, že jejich doba přijde.

Kde berou DA inspiraci k tvorbě a jak dlouho například vzniká konkrétní song? Jak v kapele funguje dělba práce?
Co se týká textů, inspirací jsou hlavně každodenní, vlastně triviální zážitky. Řešíme spíš odvrácenou stranu lidskejch životů. Je to i tím, že v dobrý náladě se texty nedaj moc skládat, takže vznikaj v temnějších náladách, ale ve výsledku jsou, alespoň myslíme, vcelku pozitivní. Muzika je věcí hlavně kytaristů, což jsme teď vlastně tři, takže každej nosí nápady a ostatní se k nim, prostřednictvím svých nástrojů, vyjadřují. Takže asi stejně jako každá druhá kapela.

Loňské léto poznamenal policejní zásah proti technařům. Jak se díváš ty na události kolem Czech Teku?
No tak zásah proti technařům jasně vypovídá o tom, co nás čeká, jestli Paroubek zůstane v čele vlády. Tedy bude si dělat co chce a nikdo mu v tom asi nezabrání. Jestli ty technaři měli tu louku pronajatou, tak to byla zvůle establishmentu, jestli ji neměli pronajotu, tak to byl určitě stejnej průser, ale trochu si za tu nakladačku můžou sami. Jenže jako obvykle jsme se nic konkrétního nedozvěděli, takže je vlastně zbytečný si na základě neúplnejch informací nebo lží tvořit nějakej názor.

Za krátkou dobu startuje již třetí řada akce Česko hledá superstar. Co si o této soutěži myslíš ty?
Nic, zbytečná show.

Co si myslíš o šíření hudby po internetu? (Mimochodem vaše klipy jsou volně ke stažení na vašich oficiálních stránkách). Jak se stavíš k vypalování hudebních cédéček?
Až to bude ošetřený do detailů, tedy eticky a právně, pak to bude naprosto v pořádku. Ale teď žijeme na divokým východě a podle toho to vypadá. Myslím si, že není v pořádku, že je muzika stahovaná bez vědomí autorů. Jestli to autor hudby a majitel práv schvaluje, pak nevidím žádnou negativní věc na tomhle způsobu užívání si hudby. A vypalování CD? O tom si můžem myslet co chceme, ale dokud budeš za 45minutový CD platit 450,- pak to prostě z ekonomickejch důvodů budeš raději řešit výpalem. Ale podle mne opravdový fanoušci nějaký kapely stejně chtějí mít originály, nebo to tak alespoň bejvalo. Jenže jsme v době, kdy se spíš všechno konzumuje, rychle otáčí, muziky jsou tuny a pak se většině lidí u nás nevyplatí zaplatit takový prachy za muziku. Takže vypalování není úplně košer, ale vlastně to chápu.

Když jsme u vašich klipů, jak vlastně vznikaly? Respektive klip k Inside Of Me? Jak se natáčelo uprostřed davů turistů?
GG: No klip máme zatím jen jeden. Ten výsledek je vlastně strašnej kompromis a je to na tom vidět. Původní záměr byl úplně jinej a záběry ze starý Prahy měli bejt jen doplňkem k příběhu. Bohužel jsem ale pro natočení materiálu na kostru/příběh klipu vybrali průserovej prostor. Pracovní materiály vypadaly tak hrozně, že jsme je nepoužili a celý video je jen o šaškování na ulici. Teď se chystáme na další video a na tom si dáme opravdu záležet

Jak jsi trávil Vánoce? Co bylo letos nejlepším dárkem?
Perfektní. Lubrikační gel a robertek.

Má kapela Dirty Airlines nějaké konkrétní plány na rok 2006?
Hrát, hrát, hrát, najít svýho zvukaře, najít producenta, kterej nám pomůže s druhou deskou.

Nedávno jsem psal článek o fenoménu Depeche Mode a o jejich koncertu v ČR. Co si myslíš ty o popularitě této kapely u nás? Zúčastníš se 23.1. jejich koncertu v Sazka aréně?
Depešáci jsou kult, byli bohy především na konci bolševismu. Všichni zainteresovaní si pamatujou památnej koncert v roce 1988, kdy to hlídala Veřejná bezbečnost se psama. Husstej model. Stejně jako Cure. Ty já mám osobně raději, protože to maj postavený víc na kytarách. Ale DM jsou určitě špička, inteligentní,talentovaný a životem vyškolený muzikanti. Takže je vnímám velmi pozitivně. Na koncert nejdu, nemám lístek.

Web kapely: www.dirtyairlines.com


3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Negative
29. 01. 2006 | 09:38:35
+0 | -0
To Dave: Ale jste! :-)
Dave
27. 01. 2006 | 13:40:39
+0 | -0
Nejsme "Pop-rockoví" :-))) !!!!Dave DAL
Uf
27. 01. 2006 | 13:08:43
+0 | -0
Robertek a gel??Veselý vánoce ne? :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika