Filmové premiéry v únoru

Filmové premiéry v únoru

30. 01. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (2)
S koncem ledna přinášíme přehled filmových premiér následujícího měsíce. Únor přináší několik zajímavých filmů, ze kterých můžeme doporučit například Mnichov, nebo Život po svém. Všechny recenze pak naleznete v tomto článku.
Mnichov - v kinech od 2.2.
Nejtragičtější den v olympijských dějinách, masakr izraelských sportovců v roce 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září, se nesmazatelně vepsal do historie dvacátého století. O událostech, které následovaly, toho v učebnicích dějepisu nebo dobovém tisku mnoho nenajdete. Sérii nájemných vražd proti strůjcům atentátu, které naplánovala a provedla izraelská tajná služba, v mistrovsky napínavém thrilleru zmapovala režisérská legenda Steven Spielberg.Hrdinou příběhu je mladý Izraelec, příslušník tajné služby Avner (Eric Bana - Trója, Hulk), který je stejně jako většina jeho krajanů zdrcen mnichovskou tragédií. V téhle atmosféře ho osloví důstojník Mossadu Ephraim (Geoffrey Rush - Záře, Piráti z Karibiku), jenž mu nabídne účast v nejriskantnější operaci, kterou do té doby tajná služba židovského státu provedla. Avner musí opustit těhotnou manželku, změnit totožnost a využít všech svých schopností k dopadení a zabití jedenácti mužů, které Mossad obvinil z přípravy mnichovských vražd. Přes své mládí a nazkušenost se Avner brzy stane vůdcem pětičlenné skupiny, v níž kromě něj figuruje řidič Steve (Daniel Craig - nový James Bond), schopný padělatel Hans (Hanns Zischler), odborník na výbušniny Robert (Matthieu Kassovitz) a "čistič" Carl (Ciaran Hinds). Po celém světě metodicky vyhledávají a úspěšně odstraňují "své" muže a čím dál víc na ně doléhají tři zásadní otázky: Co jsou zač ti, které zabíjíme? Lze jejich vraždy ospravedlnit? Zabrání jejich smrt dalšímu teroru? V souboji svědomí a touhy po pomstě si navíc uvědomují další nepříjemný fakt - čím déle budou lovit teroristy, tím pravděpodobnější je, že i oni začnou být loveni. Scénář k Mnichovu napsal držitel Pullitzerovy ceny Tony Kushner, kterého nadchla spolupráce se Spielbergem. "Nikdo nedokáže vtisknout příběhu tolik napětí jako Steven. U něj víte, že vás už v první minutě nemilosrdně hodí přímo do epicentra příběhu, zmačkne jako citrón a přitom si ještě najde čas pro hledání odpovědí na velmi citlivé otázky," říká Kushner.

Nikdy to nevzdávej - v kinech od 2.2.
Ďalší z filmov, ktorý som dokázal v nemom úžase sledovať len vďaka absencii inej zmysluplnej činnosti zavretý na hotelovej izbe o piatej rannej, kedy sa vďaka časovému posunu nedarí spať. Klasický príbeh o popoluške, ktorá k šťastiu prišla s úbohými hereckými (?) výkonmi a stupídnym, až po záverečné titulky predvídateľným scenárom.

Saw II - v kinech od 2.2.
Celosvetový úspech filmu Saw predurčil jeho pokračovanie. Do nevábnej miestnosti umiestnili tvorcovia hneď osem ľudí... Keď sa prebudia, je im opäť prednesená premisa – ten, kto zabije ostatných, zaslúži si žiť. Súbežne sa rozbieha pátranie po nedolapenom vrahovi Jigsaw, ktorého artisticky dopilované scény ľudského utrpenia opäť začínajú plniť stránky novín. Pozor, Jigsaw ťa sleduje...

Walk the Line - v kinech od 2.2.
V roce 1955 vkráčel drsný, vyzáblý kytarista, který si říkal J. R. Cash, do tehdy ještě neznámých Sun Studios v Memphisu. Tento okamžik měl později nesmazatelný vliv na vývoj americké kultury. Za pomoci úderných akordů a hlasu, který byl hluboký a temný jako noc, přiváděl Cash s obrovskou intenzitou na svět písně o zármutku a bolesti, které byly odvážné, plné skutečného života a lišily se od všeho, co mělo publikum do té doby možnost slyšet. Ten den odstartovala úvodní etapa dlouhé kariéry Johnnyho Cashe. Kromě toho, že přišel s průkopnickým a originálním zvukem, který se později měl stát inspirací pro rockové, countryové, punkové, folkové i rapové hvězdy, vydal se také na cestu dramatické osobní proměny. Během nejdramatičtější etapy svého života - v průběhu níž stál tváří v tvář svým démonům, bojoval o lásku, která mu pomohla odrazit se ode dna, a naučil se balancovat na tenké hranici mezi zkázou a spásou - se změnil ze sebedestruktivní popové hvězdy v kultovního "Muže v černém". JOAQUIN PHOENIX (Johnny Cash) si svým mimořádným hereckým nadáním získal pozornost filmové kritiky, filmy jako U-Turn, 8 MM. Největšího úspěchu dosáhnul díky roli v historickém akčním dramatu Ridleyho Scotta Gladiátor, která mu přinesla nejen ocenění National Board of Review Award, The Broadcast Film Critics Award a Blockbuster Award, ale také nominace na Oscara a Zlatý glóbus. V roce 2002 si zahrál s Melem Gibsonem, dále ve filmech M. Night Shyamalana Znamení a Vesnice. REESE WITHERSPOON (June Carter) se zatím naposledy se představila v romantické komedii A co když je to pravda? s Markem Ruffalo. Za svou roli energické vysokoškolačky Tracy Flick ve filmu Alexandra Paynea Kdo s koho z roku 1999 byla nominována na Zlatý glóbus, Independent Spirit Award, American Comedy Award, National Society of Film Critics Award a Online Film Critics Award, přičemž dvě poslední nominace proměnila. Druhou nominaci na Zlatý glóbus jí přinesl komediální hit z roku 2001 Pravá blondýnka.

Experti - v kinech od 9.2.
Recenze doposud není k dispozici.

Co je šeptem... - v kinech od 9.2.
V životě Sarah vládne pořádný chaos. Svému příteli slíbila, že si ho vezme, ale teď v ní toto závažné rozhodnutí vzbuzuje strach. Také její kariéra v deníku The New York Times je značně nejistá. A aby toho nebylo málo, její sestra Annie se má zanedlouho vdávat a Sarah se tedy musí vydat do Kalifornie na její svatbu, což ovšem také znamená, že bude nějaký čas trávit s rodinou. Jediná věc, díky které se rodinná sešlost dá přežít, je přítomnost její čiperné babičky Katharine, které v nestřežené chvíli ujede, že matka Sarah se před třiceti lety, těsně před svatbou, spustila s tajemným mladým mužem a podle této „zaručené“ zprávy byl tehdy natočen úspěšný film. Sarah věří, že tento dávný příběh může být klíčem k její pravé identitě a proto se svým přítelem odletí do New Yorku, aby tam vyhledala matčina někdejšího spolužáka, Beau Burroughse, který je v současnosti slavným internetovým multimilionářem. Tento muž s pravděpodobností rovnou jistotě není jejím pravým otcem, ale někým, do koho by se bez problému zamilovala i ona. Toto podivné setkání ji vede zpět k tomu, co sice nejlépe zná, ale čemu zároveň naprosto nerozumí – ke své rodině...

Outsider - v kinech od 9.2.
Mladík Daniel je outsider, jak má být. Oficiálně nevydělává žádné peníze, neplatí pokuty ani dluhy. I benzin do svého starého fiata 600 si kupuje po půllitrech. Je však celkem spokojený. Občas nasprejuje na zakázku pro zamilovaného vrstevníka graffiti se jménem jeho vyvolené a to mu stačí k živobytí. Dokud spolu s dalším podivínským přítelem, zvaným Dědek, nepozná nekonformní dívku Franc, prodavačku v pekařství. Vše se začne měnit a přibydou nečekané existenční potíže. K osudům vlastně stále ještě nedospělých lidí se připojuje i souběžný příběh dobře situovaného, leč k smrti znuděného soudce. Islandský režisér Dagur Kári na sebe upozornil debutem Albín jménem Nói, jehož protagonistou byl dospívající a "poněkud netypický" mladík. Reálie městečka na břehu islandského fjordu nahrazuje v novém Káriho snímku dánské hlavní město. Ale nový příběh nemá zdaleka tak dramatický oblouk. Vyprávění ozvláštňuje je zejména použití černobílého materiálu. (MFF Karlovy Vary)

Super Size Me - v kinech od 9.2.
Recenze doposud není k dispozici.

Utajený - v kinech od 9.2.
George (Daniel Auteuil), pracovník TV, dostane zvláštní balíček obsahující video s ním a jeho rodinou – tajně natočený materiál – a znepokojivé kresby, jejichž smysl je dost nesrozumitelný. Netuší, kdo mu mohl zásilku poslat. Sekvence na videu jsou postupně osobnější, což naznačuje, že odesílatel zná George již delší dobu. George cítí nebezpečí a bojí se o svou rodinu. Rozhodne se navštívit policii, ta však odmítne jakoukoliv pomoc, protože ze zásilky není zřejmá žádná konkrétní hrozba...

Zathura: Vesmírné dobrodružství - v kinech od 9.2.
Pokaždé, když jejich otec (TIM ROBBINS) odejde do práce a nechá je v péči jejich starší sestry (KRISTEN STEWART), začnou si šestiletý Danny (JONAH BOBO) a desetiletý Walter (JOSH HUTCHERSON) lézt na nervy nebo se příšerně nudí. Jednou se však během obvyklého hašteření Danny ocitne zamčený v temném a strašidelném sklepě, kde objeví starou deskovou hru Zathura. Když se mu nedaří Waltera přimět, aby si ji zahrál s ním, začne hrát sám. Už od prvního tahu je však jasné, že Zathura není jen tak obyčejná hra - Dannyho figurka se pohybuje sama od sebe a jakmile vstoupí na políčko meteorický roj, dům začne být bombardován skutečnými meteory. Skrze zející díru ve střeše si oba bráškové ke své nemalé hrůze uvědomí, že se ocitli v dalekém temném vesmíru. A nejsou sami. Tak začíná jejich úžasné a místy i hrůzu nahánějící dobrodružství, během nějž si Danny s Walterem uvědomí, že pokud se jim nepodaří hru dokončit, zůstanou ve vesmíru navždy. Každý další tah je zárukou nového vzrušujícího dobrodružství - bratři nechtěně uloží sestru Lisu do hlubokého kryogenického spánku, utíkají před porouchaným dvoumetrovým robotem, zachrání vesmírného trosečníka (DAX SHEPARD) a setkají se s hrůznými masožravými ještěry. Spolu s osiřelým astronautem se musí pokusit překonat všechny nástrahy a úspěšně se probojovat až na konec tajemné hry, aby se mohli vrátit domů. Všechny pokusy však mohou přijít nazmar, pokud se jim nepodaří vyzrát nad největším nebezpečím ze všech - silnou gravitační silou, která je vtahuje do prázdnoty temné planety Zathura.

Žít po svém - v kinech od 9.2.
Žít po svém je příběh rančerské rodiny, která byla rozdělena a nyní se snaží zhojit staré rány a odpustit. Einar Gilkyson (Robert Redford), zkušený rančer na odpočinku, dlouho žije jen ze svých vzpomínek. Stále je zničen ze smrti svého jediného syna, ke které došlo před deseti lety. Nyní tráví svůj čas staráním se o nájemníka na svém ranči - jediného důvěrného přítele Mitche (Morgan Freeman), který byl ošklivě zraněn při střetu s grizzlym. Einarův poklidný život obrátí vzhůru nohama příjezd jeho snachy Jean (Jennifer Lopez), kterou Einar viní ze smrti svého syna. Jean však přijíždí se svou dcerkou Griff (Becca Gardner), o které tvrdí, že je Einarovou vnučkou. Jedenáctiletá dívka je z rančerského života nadšená. Pro Einara, který už na život rezignoval, je zvídavá Griff vytržením ze stereotypu, se kterým se již smířil.

Číňan - v kinech od 16.2.
Keld je instalatér a po pětadvaceti letech jej opouští manželka, otrávená letargií jeho duše i těla. Mlčenlivý muž se náhle ocitá před nelehkým úkolem - překonat apatii, která beze zbytku zaplnila jeho osiřelý byt. Náhoda jej přivede do čínského bistra, kde se seznámí s rozvětvenou rodinou majitele. A právě nový kamarád Feng po několika týdnech požádá Kelda o službu za patřičnou finanční náhradu. Má se oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku. Slovo melodrama sice dnes už zní poněkud staromódně, ovšem druhý celovečerní snímek Henrika Rubena Genze dokazuje, že lze naplnit jeho žánrové schéma i bez hysterického týrání divákova nitra. Jemně laděnému a v náznacích vedenému vyprávění do značné míry napomáhá mlčenlivá intenzita hereckých výkonů hlavních představitelů. Keldova odzbrojující citová neobratnost tiše souzní s půvabnou křehkostí mladé Číňanky, ztělesněné greenawayovskou herečkou Vivian Wuovou.

Erasmus 2 - v kinech od 16.2.
Päť rokov po lete strávenom v Barcelone sa Xavier, William, Wendy, Martine a Isabelle opäť stretávajú.

Gejša - v kinech od 16.2.
Příběh filmu, který je zasazen do tajemného a exotického světa, jenž si dodnes uchovává své kouzlo, se odehrává v letech před Druhou světovou válkou, kdy je malá japonská holčička odtržena od svých chudých rodičů, aby pracovala jako gejša. Přestože má v domě nebezpečnou rivalku, které se téměř podaří zlomit její vůli, vyroste z malé dívky legendární gejša Sayuri. Krásné a zkušené Sayuri se daří okouzlit nejmocnější muže své doby, avšak sužuje ji tajná láska k muži, který je mimo její dosah.

Mariňák - v kinech od 16.2.
Odvarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do světa gangsterov z časov prohibície (Road to Perdition) a teraz nás v Mariňákovi zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u Mendesa zvykli, opäť sa jedná o sondu mimoriadne štiplavú, detailnú a zábavnú, v ktorej „tvrdia muziku“ vynikajíce herecké výkony hlavných predstaviteľov. Dvadsaťročný zelenáč Antony Swofford (Jake Gyllenhaal) chcel len pokračovať v rodinnej vojenském tradícii. Netušil ale, že ho táto túžba vyhodí so snajperskou puškou v ruke a päťdesiatkilovým batohom na chrbte uprostřed nekonečnej arabskej púšte tvárou v tvár vražednému teplu a nepriateľským irackým vojském. So svojou nezávideniahodnou situáciou sa Swofford a jeho kamarádi so zbraňami vyrovnávajú prostredníctvom sarkasmu a čierneho humoru. Vo vojne uprostred krajiny, ktorej nerozumie, proti nepriateľom, ktorých nevidí a z dôvodov, ktoré nechápu im ani nič iné neostáva. „Keď som prvý krát čítal predlohu, zaujalo ma, že sa jedná o pohľad na vojnu očami veľmi specifického človeka – mladíka, ktorý sa sám usadí a naraz sa ocitá uprostřed arabském púšte. Kombinácia mužnosti, humoru, surrealizmu a sarkastického nadsadí mi učarovala,“ popisuje čítance slavných vojnových memoárov Anthonyho Swofforda režisér Mendes. Swofford sa vo svojej knihe vyrovnáva s bolestivými zážitkami z Operácie Púštna búrka , ktorú na začiatku deväťdesiatych rokov absolvoval v pozícii snajpra a názorne ukazuje, že vojna vyzerá úplne inak, keď ju vidíte v televízii alebo prežívate na vlastněn koži. Po rozpálených piesočných dunách sa okrem vychádzajúcej hviezdičky Jakea Gyllenhaala (Deň po tom, Polnočná míľa) preháňajú aj držitelia Oscarov® Chris Cooper (Adaptácia, Americká krása) a Jamie Foxx (Ray, Collateral). „Keď si spomeniem na vojnu v Zálive, vybavujú sa mi zábery, na ktorých miniatúrne bombičky likvidujú miniatúrne mestá. Všetko vyzeralo ako hračky a úplne bez života. My sme sa tej vojne snažili vdýchnuť život tým, že sa na ňu pozíráme z pohľadu jednotlivcov. To v správach chýbalo,“ dodáva Mendes.

Mariňák - v kinech od 23.2.
Čtyři zbrusu nové pohádky „pro chytré děti a chytré dospělé“ z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. h a Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané?

Hostel - v kinech od 23.2.
Hostel vypráví příběh dvou kamarádů z americké vysoké školy, kteří se v touze po netradičních zážitcích vydají na cestu napříč Evropou - s tím, že pokud jim zůstane místo vzpomínek jen jedno obrovské okno, nebude je to nijak zvlášť mrzet. V průběhu výletu se k nim připojuje Islanďan Oli, jenž oba dobrodruhy přemluví, aby zamířili na místo, které je považováno za opravdové nebe všech amerických turistů - do jisté ubytovny v odlehlém slovenském městě plném zoufalých, ale zároveň překrásných východoevropských dívek. Když se ihned po příjezdu bez problémů seznámí s dvojicí místních krásek, zjistí, že Oli nelhal. Zdánlivě pohodový běh událostí však brzy vystřídá kruté procitnutí. Oba cestovatelé si uvědomí, že se rychle noří do čím dál tím děsivější situace, která je stejně nebezpečná a temná jako nejzvrácenější zákoutí lidské duše.

Nová Francie - v kinech od 23.2.
Na pozadí rozsáhlé historické fresky se odehrává výpravný příběh o veliké lásce, kterou ohrožuje osud a lidské úmysly... Bouřlivá léta 1758-61 přinášejí kolaps Nové Francie a nástup nadvlády britského režimu. Tragický milostný příběh o mladé venkovské dívce z dolního toku řeky Saint Laurent a temperamentním dobrodruhovi je natočen podle skutečné události z "Období vášní". Jejich vztah řízený osudem neúprosně postupuje v zrcadle jiného, již napsaného, příběhu - jak se Francie vzdala Kanady.

Nová Francie - v kinech od 23.2.
Básník Attilio (Roberto Benigni) je lektorem na univerzitě v Římě a prá-vě publikoval sbírku svých prací nazvanou "Tygr a sníh". Bezmezně miluje kritičku Vittorii (Nicoletta Braschi). Prakticky žije jen pro ni, dvoří se jí, pronásleduje ji na kaž-dém kroku a každou noc o ní sní. Vittorie si ho příliš nevšímá, jeho snažení přechází se shovívavým úsměvem a jen zřídka přijímá jeho neustálá pozvání. V roce 2003 odjíždí Vittoria do Bagdádu udělat rozhovor s iráckým básníkem Fuadem (Jean Reno). Během bombardování je zraněna a upadá do kómatu. Attilio neváhá ani minutu, vydává se za ní, rozhodnutý udělat cokoliv, aby svou milovanou zachránil. Snaží se pro ni zajistit lepší lékařskou péči, získat léky tam, kde není možné dostat ani aspirin, projde skrz minová pole, přejde poušť... Z obyčejného básníka se tak stává odvážný hrdina, který pro život své lásky dokáže udělat nemožné…

Tygr a sníh - v kinech od 23.2.
Básník Attilio (Roberto Benigni) je lektorem na univerzitě v Římě a prá-vě publikoval sbírku svých prací nazvanou "Tygr a sníh". Bezmezně miluje kritičku Vittorii (Nicoletta Braschi). Prakticky žije jen pro ni, dvoří se jí, pronásleduje ji na kaž-dém kroku a každou noc o ní sní. Vittorie si ho příliš nevšímá, jeho snažení přechází se shovívavým úsměvem a jen zřídka přijímá jeho neustálá pozvání. V roce 2003 odjíždí Vittoria do Bagdádu udělat rozhovor s iráckým básníkem Fuadem (Jean Reno). Během bombardování je zraněna a upadá do kómatu. Attilio neváhá ani minutu, vydává se za ní, rozhodnutý udělat cokoliv, aby svou milovanou zachránil. Snaží se pro ni zajistit lepší lékařskou péči, získat léky tam, kde není možné dostat ani aspirin, projde skrz minová pole, přejde poušť... Z obyčejného básníka se tak stává odvážný hrdina, který pro život své lásky dokáže udělat nemožné. Tygr a sníh je milý příběh o obrovské vášni k životu, o síle lásky a o naději, že láska dokáže existovat a přežít i v těch nejtěžších časech.


2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
rai
01. 02. 2006 | 16:13:18
+0 | -0
simča: myslíš It's All Gone Pete Tong???:-)

si-si
31. 01. 2006 | 11:40:21
+0 | -0
dobrá rubrika :)) jen by mě zajímalo kdy konečně uvidíme film se světoznámými djs!!!!:)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika