Afrika Islam: Opravdový příběh z ulice

Afrika Islam: Opravdový příběh z ulice

11. 05. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (3)
Je to už 15 let od chvíle, kdy Afrika Islam prvně přijel do Prahy. Tehdy s Westbamem hráli v Radosti a na Garážích. Na euforii té doby můžeme dnes už jen vzpomínat. A protože vzpomínky jsou hodně důležité a často impozantní, přemluvil Aleš Bleha Afriku k neobvyklému rozhovoru, kterému se už více jak 10 let vzpíral.
Afrika zavzpomínal na doby konce 70. a začátku 80. let, kdy byl malý kluk, kterého jeho táta Afrika Bambaata s sebou bral na turné, na dobu, kdy se jeho kariéra dostávala na vrchol, na chvíle, kdy spolu s jednou začínající tanečnicí tancovali ve Studiu 54, na jeho turné s Michaelem Jacksonem.

Afriko, za posledních 15 let jsi v Čechách odehrál bezpočet vystoupení. Která z těch párties nebo festivalů je pro tebe "most wanted"?
AI: Zcela jednoznačně - Summer Of Love!

afrika

Teď vlastně také přijíždíš na Summer Of Love, ale klubovou edici SOL Clubbing - party jménem GTFCKD v klubu Lávka. Co je u tebe nového?
AI: Hele, moje muzika byla vždycky o tom, abych byl připraven změnit muziku během jediné minuty. A tak to je nadále. Ovšem, už se nyní nechci vyhraňovat tak jako v posledních 15 letech, ale učím se využívat veškerou dostupnou hudbu. Takže dnes hraju všechnu hudbu, co je.

Tvoje kořeny jsou v 70. letech, kdy jsi jako kluk začínal tancovat a hrát. Jaké to je dívat se zpátky na ty časy?

AI: Když jsme začínali, nebyloc nic jiného, než prostě chuť hrát, tancovat a bavit lidi. Prostě to jen dělat, protože jsme milovali tu svobodu, kterou nám hudba té doby nabízela. Bylo to neskutečné období, dnes už se to jeví spíš jako iluze. Muzika nás dostávala opravdu nahoru, do transcedentna a my tím naplno žili. A taky jsme měli rádi drogy… Hip Hop byl tehdy novým dalším nebezpečím, něčím dost dobrodružným a skvělým. Nikdo nic a nikoho nekontroloval, muzika si žila svým životem a každý do ní svobodně přinášel co sám cítil. A dnes? Z pohledu mého mládí je dnešní pohled na hudební svět dost tristní. Teď je všechno, dance, rap, hip hop, rock, prostě úplně všechna muzika někým řízena a kontrolována, lidem hudba dnes dává méně a méně a méně… Pro mě je to ale nová forma zábavy, sledovat všechny ty nové hudebníky, jak jsou jako loutky v něčích rukou. O to víc si vážím té doby, kdy jsme my sami řídili sebe. Dnes je to jen zábava a já se skvěle bavím. Jednoduše to řeknu - vidím to všechno a už chci jen a pouze hrát. Žít svůj život po svém, svým způsobem. Frank Sinatra to řekl nejlépe: Žít svůj život!

afrika islam

Vzpomeneš si na nějakou příhodu z té doby?
AI: (smích), pravdivý příběh, jo? Byl jsem malý kluk a a šel jsem ven z domu, za roh, kde můj táta Afrika Bambaata a Grandmaster Flash právě utvářeli nový styl, později nazvaný hip hop. Chodil jsem tam denně. A tancoval jsem celé hodiny. Žádné drogy, jen jedině láska k nové hudbě a nové cestě. Byli tam lidé všeho věku a všech barev, byli tam zbraně, byli tam b-boys a b-girls, gangsteři. Nebyl žádný internet, žádné mobily, jediné bylo to, co jsi mohl slyšet nebo říkat. A být šťastný za každý moment s tou novou hudbou. A když se dohrálo, nebylo žádné youtube, aby ses mohl podívat znova. Bylo jen to, co sis zapamatoval, co sis prožil a proto jsi příště přišel znovu, abys to zažil znovu, opět a opět. Byly to doby, kdy jsi jen byl - jen byl šťastný a byl jsi sám sebou.

Vím, že pamatuješ Studio 54 v jeho největší slávě. Myslím, že jsi tam dokonce hrál jako rezident, ne? Jaké máš vzpomínky na ten klub?

Rezident? Ne, to ne… Ale někdy jsem hrál v horním sále, VIP Room. A hrál jsem tu naši novou muziku, hip hop. To jsem byl ještě malý kluk. Ale táta mě často nechal tancovat s Rock Steady Crew v hlavním sále. Dělali jsme svoji věc - propagovali novou muziku, hip hop. Respekt a mír Andy Warholovi. A jaké bylo Studio 54 opravdu? Wow! Byl to naprosto svobodný kus místa v NYC, absolutní úlet. A vlastně to byla celkově putyka, a když říkám putyka, myslím opravdu putyka. Podívejte se na tenhle film, je to tam hezky natočené.

Když už jsi mluvil o svém otci Bambaatovi - vím, že nebyl jen tvým otcem, ale byl pro tebe velmi důležitý a učil tě muziku. Od Planet Rock po to, že spolu dnes opět hrajete jako Charlie Funk. Kdo je opravdu Bambaata pro tebe?

AI: Tak nejdřív začnu tím dneska. Poslechněte si tohle http://www.sendspace.com/pro/dl/1m8ojo, to je Charlie Funk já a Bambaata dnes. A kdo pro mě Bam byl? Učitel, master of record, otec, bojovník za svět v míru, myslitel. Jediný, The One! Vyzyvatel. Velká noha… Vždy byl osobnost. Bylo těžké žít v jeho stínu, vedle něj. Je tím, kým chtěl být a žije v naprosté svobodě. A pak je tu hudba a byznys s tím spojený. Otec spojil desítky umělců, ovlivnil milióny lidí. Je opravdovým turntablistou, skutečným Djem. A opravdovým milovníkem hudby.

islam

V polovině 80. let jsi už dělal svou muziku, ale ne jen to, psal jsi pro Madonnu, Michaela Jacksona, s ním jsi jel světové turné Bad… Jak dnes vzpomínáš na ty slavné chvíle?
AI: Zrovna před dvěmi dny jsem se díval na záznam z turné Bad. Jej, to byl další z velkých bojovníků a mírotvorců, neuvěřitelný člověk. R.I.P. A pro mě osobně? Dělal jsem, co jsem nejlíp uměl a dělal jsem to skutečně naplno. Byla to neskutečná výzva. Rapoval jsem, hrál hip hop, a dělal to, co jsme my Djs z NYC uměli nejlíp. Všichni umělci na tom turné jeli naplno, aby ze sebe vydali to nejlepší a skvěle pobavili ty statisíce lidí na turné. Často na to vzpomínám, jsem stále šťastný za ty chvíle, že jsem to udělal a jsem šťastný za ten jam. Michael za mnou na konci turné přišel do šatny, asi tři hodiny jsme se bavili a rozebírali hudbu. Nezapomenu na to. MJ a Madonna, a všichni ti další, se kterými jsem dělal, všichni spolupracovali a tvrdě makali na pravém smyslu hudby, peníze byly až kdesi na druhém místě. To byl důvod, proč naše kreativní mysl byla svobodná a hudba té doby tak skvělá. Peníze jsou potřebné pro člověka žijícího v našem západním světě, to ano. A i já jsem zjistil, že peníze jsou základ pro mou energii. Dnes vidím, že peníze nedokážu udržet. Hodně z toho, co vydělám jako DJ dávám své rodině, aby mohli lépe žít, svobodně a učit se ze života. Neutrácím za letadla s mým jménem, za drahá auta. Ale to je náš Zulu styl myšlení. Peníze jsou nástrojem pro práci. A já je rozdávám, protože pak dostanu mnohem víc - můj čas.

A teď pojď přeskočit do devadesátek… Love Parade, Westbam, Mr. X & Mr. Y… Jak se tohle odehrálo, že z hip hoppera byl techno freak?
AI: Ano, Westbam, nejen pro mě Bambaata západu. Napadlo nás udělat společný projekt Mr.X & Mr.Y. A když mě Westbam přemluvil, že budu hrát techno, zahrál jsem si na Mayday. Viděl jsem 40 000 lidí, prostě jen tancovali. To pro mě znamenalo tu samou svobodu, jakou jsem zažíval tehdy v NYC na ulici. A Love Parade v té době rostla a byla víc a víc svobodná. Báječný svobodný event. Techno bylo vždycky zcela normální pro Zulu Dje. Všichni jsme moc dobře znali a věděli, co se děje v Detroitu. A koneckonců, NYC byl zase domovem house. A to už v době, kdy jsem byl ještě breakdance tanečník. Rychlá hudba mě nikdy nevadila. Jediné, co jsem musel změnit byla moje djská škola, bylo potřeba se spojit s novou evropskou techno scénou a já se tak stal její součástí. A přesto jsem to stále já. Nejhorší pak bylo, když jsme začali vydávat desky a nastoupilo MTV, jeho blbá politika. A turné a byznys nahrávacích společností. Uvalili těžký kámen na kreativní vibrace, které jsme měli. To je taky důvod, proč už nikdy nechci vydávat na velkém labelu, jen na svém. Jedině na vlastním labelu můžu dělat co sám cítím jako funk muziku. Tady je nové CD, Charlie Funk - Popism / History Of Music part 2.

afrika

Takže dneska je to Charlie Funk Project?
AI: Ano, na tom dělám. Na muzice pro masy, skutečné masy. Hodně dobrých desek, hraní s kapelou za zády, s DJi, s rappery, s dalšími umělci. Konečně se dobře bavím! Zatím je to tak trochu tajné, jen pro mé přátele. Myslím, že teď je nejlepší si poslechnout Popism - History Of Music part 2. Užijte si to divokou změnu. Dr. Charlie Funk - jedině hudba, jen a pouze hudba. Všechna hudba. Letos začínáme vydávat první desky. Jako první je to Charlie Funk & Afrika Bambaata - It's My Funk. Další je Mr.X & Kalwi & Remi Girls, už je na Youtube. Další je Charlie Funk & MC Comba & Bambaata - Zulu Walk. A pak další, Charlie Funk & Ice T., tu jsme nahráli právě před dvěmi týdny. Všechny ty desky budou mít i dobré elektronické remixy a pak soul dance mixy pro UK. Chceme kreativně pracovat s dnešními možnostmi, takže vždy bude jeden track k poslechu, pak instrumentální verze a remixy. A nebudou to žádné dnešní remixy udělané narychlo v počítači, to je přece divné ne?

Prvně jsi v Praze hrál někdy před 15 lety, pak jsi hrál na SOL 2003 a od té doby jsi tu byl častým hostem. Ale teď jsi v Praze nebyl dlouho, tak se ptám co nás čeká na párty GTFCKD?

AI: Na party parníku bud hrát vesele, mix všeho možného, hodně funky. A pak jsem připraven propotit pořádně klub. Jsem žák mnoha hudebních mistrů. Kung Fu Dj! A jsem připraven, pokud vy jste připraveni. Takže se připravte, pořádně se zapotíte. A ať je hezky, svítí sluníčko a veselo.


Dodal: Petr Wacko
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

GTFCKD

Pátek 13. 5. 2011
Vstup: 200/250 VIP 500,- v předprodeji
Vystupují:
Main Stage: Mr.X aka Afrika Islam (USA), Ketan feat. Rishin (drums), Josef Sedloň, Dannloop Lávka Night Stage: Orion, Raval, Maztah VIP Boat: Afrika Islam, Ketan, AK-47
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

23. 06. 2011 | 12:31:36
+0 | -0

.

Úplná pravda, čo vraví Mr. X . Naj hudba sa rodila a bola v jeho rokoch, keď začínal. Veľký rešpekt pred týmto Pánom hudobnej scény. Je to legenda, ktorú budú počúvať ešte naše deti.

13. 05. 2011 | 13:05:10
+0 | -0

Afrikaisgr8

Je legenda a mnoho lidí jeho styl s úžasem obdivuje..super článek.Škoda,že ho neuslyším na Pleasure Islandu
illcome
12. 05. 2011 | 20:37:41
+0 | -0
afrika je legenda .. tolik věcí jsem o něm ani neveděl .. super!!
SOUTĚŽTE
GTFCKD, 13.5. Lávka
2x2 vstupy na VIP Boat
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika