Orka - vykřičené poselství ze severu

Orka - vykřičené poselství ze severu

15. 05. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Alternativní skupina Orka z Faerských ostrovů, která Prahu navštívila již jednou v roce 2009 na festivalu United Islands, nám 14. května v rámci United Islands Reloaded přijela představit svoje nové album Óró. Vůbec jsem netušila, co mám od tohoto koncertu očekávat. Přece jenom hrát někoho na barel v Akropoli neslyšíte moc často.
Pročítala jsem si program Paláce Akropolis a narazila na tento šíleně znějící projekt. „Hrají na nástroje, které si sami vyrobili z vyplaveného mořského odpadu.“ Něco tak divného jsem asi v životě neviděla. Navíc kdo kdy slyšel o nějakém umělci z Faerských ostrovů. Byla to prostě jasná volba.

Když jsem vstoupila do sálu, na malou chvíli jsem se lekla, jestli jsem si náhodou nespletla datum. Z omylu mě naštěstí vyvedl velký barel a spousta dalších pozoruhodných nástrojů umně vystavených na pódiu. Koncert už měl pomalu začít a v sále byli jen dva fotografové, jedna satanistka, zvukař důležitě nosící klíče na krku a já. Že by české publikum nebylo připraveno na takovou smršť severského undergroundu? Nakonec se ale sál příjemně zaplnil přibližně stovkou zvědavých posluchačů.

V osm hodin přišel na pódium naši nedočkavost na chvíli zmírnit producent a DJ Oktopus, který s Orkou spolupracoval na novém albu. Hlubokými a těžkými beaty připravoval pro Orku hloubavou atmosféru. Přibližně o tři čtvrtě hodiny později jsme se konečně dočkali. Bubeník se chopil paliček a mocnými údery do barelu a jakýchsi trubek udal rytmus večera. Basák s rozvázanými tkaničkami a tváří trosečníka zvedl ze země kůl s jednou „strunou“ a zpěvák Ólavur Jákupsson svým hlasem otevřel naše duše.



Dlouho jsem nemusela přemýšlet, jaké přídavné jméno se k tomuto vystoupení hodí nejvíce. Je to „znepokojující“. Střídaly se pomalé i rychlé skladby, ale žádná z nich nebyla veselá. Kdykoliv jsem se ohlédla do davu, nespatřila jsem ani jeden jediný úsměv. Všichni hypnotizovaně hleděli na pódium a přebírali si to vykřičené poselství. Netuším, jestli Orka zpívali dánsky nebo faersky, o čem vůbec zpívali, stejně ale všichni v sále moc dobře chápali tu tesknotu. S každým dalším podivným zvukem jsem se přenášela hlouběji a hlouběji do světa bolesti a nespravedlnosti, ze kterého mě vždycky vytrhl mohutný potlesk. Zážitek sice trochu narušoval, ale ještě že tam byl. Kdo ví, kde bych teď byla já.

Kdyby se mě někdo zeptal, jestli se mi koncert líbil, vůbec bych nevěděla, co mu odpovědět. Bylo to prostě něco neuvěřitelného a hodně to bolelo. Zároveň to byl ale asi nejsilnější hudební zážitek, jaký mě kdy potkal.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

UNITED ISLANDS RELOADED

Sobota 14. 5. 2011
Vystupují:
Orka, MRC Riddims (The Oktopus & Merc)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika