Tipy na desky 8/2011

Tipy na desky 8/2011

11. 08. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Nahnilí poetici Art Brut, hard-core z Toronta v podobě Fucked-Up, špinavé melodie tracků v podání The Men a půlka Fuck Buttons s ambientním projektem Blanck Mass. Pár srpnových tipů na desky.
Art Brut: Brilliant! Tragic!art brut

Kapela Art Brut začínala jako součást ostrovní Art Wave scény někdy na začátku první dekády 21. století vydařeným debutem Bang Bang Rock & Roll. V pořadí čtvrtá deska kapely, které vévodí obtloustlý frontman Eddie Argos, doznala jistých změna, ale pořád jde o dost návykovou kytarovku: dlouhé pasáže vyplněné dunící basou, deklamativní mluvené slovo Eddieho o chlastu a zlomených srdcích, ale hlavně zatraceně chytlavé melodie. To celé zabalené do ošuntělého kabátu působí jako blahodárná směs pro chvíle, kdy si připadáte tak nějak nesnesitelně normální. Albion!



Fucked Up: David Comes To Lifefucked up

Pokud se vám podivně vypitý hlas Eddieho bude líbit, měli byste dát šanci i opusu punk-rockerů Fucked-Up z Toronta, kteří v roce 2009 za svou druhou placku The Chemistry of Common Life získali kanadskou hudební cenu Polaris. Jejich poslední album je koncipováno jako čtyřdílná punková opera love-story, má něco kolem 80 minut a kromě chrapláku frontmana Damiena Abrahama na albu najdete třeba vokály Madeline Follin z The Cults. Neuvěřitelně přetlaková deska se může na první poslech jevit jako moc velké sousto, ale vsadím se, že už před koncem si budete mít chuť znovu poslechnout absolutně úchvatný otvírák Let Her Rest, andělskou Queen of Hearts nebo hard-corovou Serve Me Right. David Comes To Life není lehké album, ale čas, který mu věnujete, vám tisíckrát vrátí.



The Men: Leave Homethe men

První půlka bordel ve stylu raných devadesátek: existenční bolest a chaos přetavený do 20 minut zkreslení a divokých riffů, za kterými štěká, vzdychá, ryčí a prská zpěvák Nick Chiericozzi. Druhá půlka přechod z hlučného punk-rocku do příjemné kytarové jízdy, kterou naznačuje už bezejmenný předěl „( )“. Pokud máte rádi Disappears, Growing nebo Holy Fuck, určitě vás potěší špinavé melodie tracků jako Bataille, Shitting With The Shaw nebo Night Landing.



Blanck Mass: Blanck Massblanck mass

Na tohle album jsem čekal dost dlouho – neříkám, že se moje představy úplně naplnily, ale když se za podivným alias skrývá Benjamin John Power, jedna půlka noisových experimentátorů Fuck Buttons, člověk rád přimhouří oko. BJP se odhodlal na dost tenkou plochu experimentálního ambientu, takže všichni, kteří nesnáší Heckera, Fennesze, Stars of The Lid, Biosphere a jim podobné, by si měli zacpat nos. Power sice operuje se stejnými prostředky jako Fuck Buttons, ale namísto, aby je hnal do závrať působících výšek a odtamtud pouštěl volným pádem dolů, trpělivě s nimi pokrývá jednu obrovskou plochu za druhou. Není nijak originální (největší zklamání) a trpí na nedostatkem nápadů, ale když do celkového hodnocení započítáte skvělý, třináctiminutový track What You Know, vychází z toho ambient s názvem Blanck Mass dobře.



Andrew Beyer: It´s Artificialandrew beyer

Je možné, že Sólový debut Dje a producenta A. Beyera by se v tomto seznamu vůbec neměl objevovat. Taneční alba patří sice do jiných přehledů, ale bez mučení se přiznám, že It´s Artificial mě zaujala hlavně hloubkou, která mi u podobných desek schází. Při poslechu úvodního „Nexus 6“ vyskakují jména jako Boards of Canada, jinde zase Deadmau5 nebo Monolake. Víc než příjemné je sledovat, jak se Beyer na všech 8 tracích, z nichž nejeden přesahuje 8 minut, pouští do experimentování. Monolith je tepající houseová záležitost tu a tam zabíhající do ambientních poloh, ve kterých si libuje následující „A Drink for Calamity Jane“ nebo „Paper Cranes“. Tam, kde se zdá, že hrozí přepadnutí do tranceové povrchnosti, nasadí Andrew třeba zvuk xylofonu a je vystaráno. A právě nečekané zvraty dělají z desky I´t Artificial víc než záležitost na jeden nepozorný poslech.



Další:
Biosphere: N-Plants (UK, ambient) / Phaeleh: The Cold In You (UK, dubstep) / Wooden Shijps: West (US, psychedelic rock) / The War On Drugs: Slave Ambient (US, indie rock) / The Horrors: Skying (US, postrock) / WU LYF: Go Tell Fire to the Mountain (UK, indie rock) / Beirut: The Rip Tide (US, indie pop) …
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika