Health: Hluk se zdravým kořínkem

Health: Hluk se zdravým kořínkem

29. 08. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
„Zdraví především“, chtělo by se říci v souvislosti s Los Angelským klubem The Smell. Navzdory svému názvu je tato bašta DIY a indie rocku striktně nekuřáckým, bezalkoholním i bez dalších drog si vystačícím prostorem – a také líhní a základnou mnoha mladých rozjetých kapel, z nichž mnohé si coby opěvované stálice lebedí v osidlech Pitchforku a jemu podobných blogů.
Jmenujme alespoň formaci Abe Vigoda a duo výrostků No Age, kteří společně loni rozbourali Meetfactory – a také hlukové kvarteto Health, které je nejlepší odpovědí pro všechny, kdo pochybují o zdravém kořínku skupin vezoucích se na vlně současného hypeu. Čistota je prý půl zdraví, ale takovou aurální hygienu, jakou vám ze špinavého hluku připraví Health, neseženete ani na předpis.

health

Benjamin, John, Jake a Jupiter spolu hrají někdy od roku 2006 a v Kalifornii si brzy získali věhlas pořádáním koncertů právě v klubu The Smell, pro všechny a zdarma. Původ svého jména laicky vysvětlují tak, že prostě potřebovali pro svoje koncertování název – jednoslovný, dostatečně všední a známý a přitom stále nikým nezabraný. Z dlouhého seznamu slov a tisíce hádek jim nakonec zůstalo jen slovo Health. 2007 vychází noiseovým zdravotníkům první, eponymní deska, druhé album pravdy Get Color následuje o dva roky později. Mezitím tuna remixů a splitů, mimo jiné do nebe vynášený sedmipalec s Crystal Castles s dvěma verzemi skladby Crimewave. Kdo se nechytá, může si jít sednout – ale show ještě ani nezačala. A Health hrají pokaždé, jako by ta show měla být poslední – doslova jako o život. Nebo alespoň o zdraví.



Tříštivá směs razantních kytar, ječících synťáků a lineárních elektrobeatů, místy podlitá křehce znějícím hlasem jak z jiné zvukové dimenze, možná není úplnou novinkou na noise rockovém poli – ale živelná energie s ortodoxním punk attitude téhle čtyřky sonických šílenců dělá z Health jednu z must see/hear/experience událostí hudebního světa. Derwin Dicker alias Gold Panda by mohl vyprávět - jel s Health americké turné a jak mi sdělil před svým únorovým vystoupením v Akropoli, „s klukama byla v dodávce neskutečná prdel.“ Turné s Health musí být asi hodně výživný ozdravný pobyt.

Health už u nás mají záseky na Sedmičce a v Kutné Hoře, kde si freneticky zadováděli na předloňském Creepy Teepee. 8. září si přijedou vyzkoušet hlukotěsnost smíchovské Meetfactory – pokud jste ještě neměli tu čest, máte jedinečnou šanci to nyní napravit. A ti, kdo již vědí, si při zvěsti o návratu nejzdravějšího hluku straight from California už někde přiťukávají. Na zdraví.

www.healthnoise.com/

Autor: Jan Bárta

Dodal: Tereza Havlínková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: HEALTH

Čtvrtek 8. 9. 2011
Vstup: 290 Kč
Vystupují:
Health (US)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika