Srpen - techno releasy na konec prázdnin

Srpen - techno releasy na konec prázdnin

19. 09. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (1)
V srpnu sice pokračovala festivalová sezóna v plném proudu, nicméně nevlídné počasí i zvýšená poptávka pro klubový podzim přiměla některé autory vydávat i v pozdně prázdninovém čase. Nabídka je díky tomu bohatá a je z čeho vybírat. Některé kousky jsou opravdu povedené.
Brian Sanhaji - Bad Robotsanhaji

Dlouhou dobu měl Brian Sanhaji v tracklistech u tohoto kousku položku unreleased. Přes půl roku škádlil všechny své fanoušky i kolegy, cože to hraje za povedenou skladbu. Až na konci srpna poodhalil kouzlo "Špatného robota" na svém labelu Egoton. Zvuk tracku je přesným odrazem Brianovy produkce. Temný, futuristický zvuk zabalený do zamotaných vyšroubovaných smyček. Na vlastní kůži se o údernosti novinky mohli přesvědčit návštěvníci techno stanu na českém Pleasure Islandu, kde Sanhaji "Robota" ve svém setu odehrál a na kvalitním zvuku vynikly všechny jeho přednosti. Release obsahuje klidnější verzi Ace, důraznější Deuce a tool s dominantní syntetizátorovou smyčkou.



Elektrabel - One EPelektrabel

Je velmi příjemné upozorňovat i na českou produkci, o kterou se v srpnu postarala novinka Tomáše Hartla. Elektrabel, jako jedna z největších postav současné české techno tvorby, vydal na labelu Naked Rekods EPčko s názvem One. Deska obsahuje tři velmi povedené tracky. Moon, One a P800. Není jistě tajemstvím zmínit, že si tvorby břeclavského rodáka všiml a všímá samotný Jeff Mills. Již pozornost jednoho z otců techna je pochvala a známkou kvality Tomášovy produkce, která svým charakterem zapadá do Millsova prezentovaného soundu. Poslední tvůrčí počin nijak nevybočuje z nastavené linie: melodické, rytmické techno s hypnotickými samply ve vyšších a středních polohách.



Terence Fixmer - La Terrible EPfixmer

Terence Fixmer je jistota. Nejen z pohledu kvantity, kdy je téměř pravidelným měsíčním přispěvatelem do produkční techno databáze. Ale především kvalitou. Každý další track vycházející s jeho podpisem překonává ty předchozí. Je to až s podivem, jelikož si je u každé další novinky možné říci: "Tak tohle je jeho vrchol!" Po osmi měsících se vrátil ke spolupráci se značkou Electric Deluxe a vydal hrozivě výtečné La Terrible EP. Temná industriální atmosféra, typická pro Fixmerův projev, prostupuje skrz na skrz ústředním trackem La Terrible. Dominantní je zde hutný beat a pulzující křiklavý sample , který je pak samostatně vypreparovaný v djském toolu. Concept C je více experimentálním kouskem, nicméně industriální povahu s otrhaným zvukem mu odepřít nelze. Poslední skladbou ve výčtu, nikoliv v kvalitativním žebříčku je Dettmannův remix populárního Dance Like a Paranoid, který k originální melodii přidal silný, hutný, trochu zastřený beat současného Berghainu a vytvořil další temnou techno perlu.



Marcel Fengler - Berghain 05fengler

Další kompilaci, v pořadí již pátou, vydává label Ostgut Ton. Tentokrát se k tvorbě hodinu a půl dlouhého mixu postavil talentovaný domestik z Berghainu - Marcel Fengler. V současnosti ještě nedosahuje věhlasu svých kamarádů, leč světově proslulejších kolegů Klocka či Dettmanna, o to více se může pokládat do experimentálních poloh. Kompilace Berghain 05 je tomu příkladem. Během setu se několikrát dostane do velmi pomalých pasáží, avšak na síle a dynamice neztrácí ani kousek. V mixu se vyskytují tracky zapadající do škatulek napříč žánry, nicméně díky načasování a mixu Fenglera znamená pro líbivost a zaujetí jedno velké plus. Pátý mix Berghainu je poskládán mimo jiné například z produkce samotného Fenglera (Thwack nebo v září vycházející Sphinx), Petera van Hoesena (Axis Mundi), Tommy Four Sevena (G) nebo Bena Simse (Slow Motion).

http://www.juno.co.uk/miniflashplayer/SF434868-01-02-01.mp3

Gaiser - Some Slip gaiser

Jon Gaiser, další z obrovské líhně talentů, kteří byli jsou a budou ovlivňováni Richie Hawtinem, vydal na M_nusu další ze svých EP. Americký rodák, usídlený v Berlíně, dokazuje svůj talent již delší dobu. Dva jeho nové tracky Some Slip a Elastrik dosti výrazně připomínají čtyři roky starý zvuk vyhaslé dvojice Alter Ego. Velmi divoký, bláznivý, zfiltrovaný zvuk syntetizátoru střílející na všechny strany doplňující hutný beat. Some slip výrazně vyzařuje pozitivní atmosféru a Elastrik svým zvukem a pojetím zasahuje až do elektro žánru. Podle videí z bratislavské M_nus party je zřejmé, že se Jon o svou novou tvorbu podělil i ve svém live vystoupení v klubu Loft a zřejmě se jednalo o velmi povedenou část večera!



The Black Dog - Liber Kult (BOOK 1 OV 3)black dog

Jedno ze tří alb, které plánuje sheffieldské trio Ken Downie a Martin a Richard Dustové dostalo název Liber Kult. Obsahuje tracky Bass Mantra a Black Chamber Order. Názvy tracku v podstatě hovoří samy za sebe. Bass Mantra se vyznačuje hlubokou bassovou linkou doplněnou o jemnou melodickou vrstvu piana. Na "basové mantře" je nejvýraznější především její drive - velmi, velmi rytmický kousek. To samé lze říci o Black Chabmer Order. Temnější pojetí, hutný rytmický beat a opět silná bassovoá linka. Libert kult bude lahůdkou na každém kvalitním a silném soundsystému.



Alan Fitzpatrick - Blixx


Slam - Area 51


Traversable Wormhole - Traversable Wormhole vol. 8
http://www.juno.co.uk/miniflashplayer/SF421054-01-02-01.mp3

Basic Soul Unit - Soulspeek


Stefano Noferini - Electrik


Phil Kieran - Juicy EP


Tom Hades, Frankyeffe - Reset (Reset + Reset Tom Hades Remix)

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
lukas kopulety
20. 09. 2011 | 12:52:56
+0 | -0
hodne dobry
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika