Příběhy obyčejného šílenství na HBO

Příběhy obyčejného šílenství na HBO

22. 02. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Neděle 5. března bude pro diváky HBO obzvlášť atraktivní. Nejenže v nočních hodinách poběží přímý přenos předávání Oscarů, ale v hlavním vysílacím čase (20:00) bude uvedena tragikomická love story Petra Zelenky.
Film vznikl na základě Zelenkovy stejnojmenné úspěšné divadelní hry. Z původní divadelní sestavy přešli před filmovou kameru Ivan Trojan, Jiří Bartoška, Miroslav Krobot a Nina Divíšková. Nově do týmu přišla Zuzana Bydžovská a slovenská herečka Zuzana Šulajová, známá především z celovečerního filmu Záhrada.

Hlavní hrdina Petr (Ivan Trojan) je mladý muž, který by už měl mít život pevně pod kontrolou. Svět ho zajímá a láká, ale zároveň jej děsí. Snaží se poctivě vyjít s lidmi kolem sebe. Zjišťuje však, že ve společnosti, kde je každý nějak šílený, je to nadlidský úkol. Pokouší se získat zpět svou dívku (Zuzana Šulajová), které vadí, že je Petr příliš divný. On ale není divný, jen je natolik citlivý a otevřený, že přitahuje divné věci a neobvyklé existence. Třeba své sousedy (Zuzanu Bydžovskou a Jiřího Bartošku), kteří mu platí za to, že se dívá na jejich milostné dovádění.

Zázemí nemá ani u svých rodičů. Jeho matka (Nina Divíšková) je posedlá posíláním balíků do zemí postižených živelnou katastrofou. Otec (Miroslav Krobot), který kdysi namlouval filmové socialistické týdeníky, se s dojemnou bezradností potýká s novou svobodnou dobou. Na výsluní - a matku na psychiatrii - ho vynese až seznámení s mladou pohlednou sochařkou.

Zelenka znovu prokázal, jak skvěle ovládá filmovou řeč, jen osudy a životní zvraty svých vyšinutých hrdinů tentokrát líčí s velkým pochopením pro problémy každé z postav. Poprvé zde dal najevo, že své filmové postavy má rád, že s nimi svým způsobem soucítí, nic jim nezazlívá a nevystavuje je posměchu a ironii, byť jsou pořád nějakým zvláštním způsobem pokřivené. Je to určitě jeho nejněžnějším film.

Na osmnáctém ročníku bilanční přehlídky českých filmů Finále Plzeň získaly Příběhy obyčejného šílenství zvláštní ocenění Mezinárodní federace filmových klubů a na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě získaly Cenu ruské filmové kritiky. Jak obstály v konkurenci ostatních českých filmů se dozvíme až na nominačním večeru Českých lvů 1. února a následně na samotném vyhlášení 25. února 2006.


Repríza: 8. března ve 20:00 hodin

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

27. 03. 2006 | 19:05:26
+0 | -0
bthbrbtbnrtbrtghrtghrth
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika