Podzimní techno releasy (ne)Září

Podzimní techno releasy (ne)Září

13. 10. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (0)
Nebylo jednoduché nalézt v záříjovém období výrazné produkční počiny. Možná tvůrčí dovolená po náročné letní sezóně, možná klid před bouří, slabý průzkum databáze zdrojů nebo náročný vkus. Ať je důvod jakýkoliv, zde jsou snad nejpovedenější techno releasy v září.
Dave Clarke & Mr. Jones, Brian Sanhaji a Black Asteroid - Engine 1 (The Remixes)black
Jednoznačným vítězem mini hitparády je remixové EP Engine 1. Bryan Black aka Black Asteroid si od svých kolegů nechal poupravit hit Engine 1. Na pomoc si vybral Davea Clarka & Mr. Jonese a také Briana Sanhajiho. Vše zastřešovala továrna na současné techno pecky CLR. Dave Clarke si originál Engine 1 oblíbil natolik, že jeho demo pravidelně hrával dlouho před oficiálním vydáním. Obliba se následně odrazila v parádním remixu, ze kterého čiší energie od prvního do posledního beatu. K původní verzi přidal křiklavé zvuky syntetizátoru a vytvořil punkový příčesek k současnému populárnímu soundu. Brian Sanhaji využil své současné tvůrčí formy a dodal pro CLR rovnou dvě podoby svého remixu. Rytmicky, melodicky i zvukově rozdílné počiny.



Marcel Dettmann - Translation EPdettman
Po krátké odmlce, vyplněné velmi hojným živým vystupováním, připravila současná berlínská techno hvězda Marcel Dettmann jedno ze svých dalších EP. Tentokrát jej pojmenoval Translation. 4 tracky na albu tvoří jakýsi příběh, který uvádí dvouminutová tepající radiová NASA komunikace Barrier, před zažehnutím Dettmannových motorů. Translation One i Translation Two již má motory rozpálené doběla. "Jednička" zní jako rychlostní závod dvou vesmírných lodí a "dvojka" jako slalom vítězné lodi v záplavě meteoritů. Celý příběh zakončuje parádní Planning. Sice nápadně připomínající dřívější Dettmannovu tvorbu, i přes to velmi dobře fungující. Harmonicky poskládané beaty, synthy i výrazné výškové samply, které budou ještě o několik stupňů lépe fungující na hutném a luxusním ozvučení nejlepších klubů. Třeba je ušité přesně na míru pro zvukový systém domácího Berghainu.



Ida Engberg - Blue Yonderida
Během posledních pěti let se švédská kráska osvědčila jako velmi kvalitní djka, a tak bylo jen otázkou času, kdy se začne realizovat i jako producentka. Její doba přišla minulý rok, kdy vydala prvotní EP. Tehdy pro label Truesoul. Letos přesedlala a u sesterského labelu Drumcode vydala desku s názvem Blue Yonder. Oba z přítomných tracků nejsou vysloveným techno rytmem, každopádně současná doba její styl podporuje. Blue Yonder se vyznačují silným groovy stylem, silnou basovou linkou, která neponechá nikoho v klidu a zastřeným mužským vokálem. Junoverse navíc přidává silný zvuk perkusí a také pokus o zajímavý mužský vokál. Jenže, nerodí se poslední dobou podobných tracků více než by bylo potřeba?



Lucy - Monad Xlucy
Čtyřskladbové EP, další v sérii Monad, připravil producent a dj Luca Mortellaro, známý pod seudonymem Lucy. Rozený Ital se přes inspirující Paříž dopracoval až do Berlína. Mecca techna mu jistě svědčí, založil zde svůj label Stroboscopic's digital a začal tvořit. Jeho sety i samotná produkce se, stejně jako jeho soudobých kolegů Xhina nebo Perca, vyznačuje silnou charakteristickou identitou - velmi temnou, hlubokou, industriální, melancholickou náladou. Stejně tak Monad X. Zřejmě se ani v jednom případě nebude jednat o výrazný "floor killer", nicméně je poslech každého z tracků silným smyslovým a pocitovým zážitkem. Někomu může Monad X připadat a monotónní, někomu naopak. Jedno je však jisté, zvuková barevnost a struktura Lucyho produkce je více než působivá.



Estroe - Fablalta EPestroe
Třetí release sympatické Holanďanky Estroe na labelu Snejl dostalo zvláštní název Fablalta. Sama tvůrkyně jej považuje za jednu ze svých temnějších a pulzujících poloh. Raději se údajně pohybuje ve vodách volnějších spíše housových nebo minimalových stylů, každopádně jí tvrdší a rychlejší beat také sluší. První track Kitty Cat je sice ještě tech-housový s velmi chytlavým sinusoidním synthovým samplem, samotná/ý Fablalta ale přitvrzuje. A také ztmavuje. Do ještě hlubších a temnějších vod ponořila Fablaltu Nadia Struiwigh, která se postarala o prozatím jediný remix. Nově zářící hvězdička zkomponovala plochý track, který se do paměti zaryje především díky pravidelným vrzavým smyčkám.



Troy Pierce, Magda, Marc Houle, Suade - Down & Out Volume 1things

Vůbec první release mínusových uprchlíků je na světě již v září letošního roku. Vlastní label Items and Things obohatili o album, které svým názvem zavádí k zamyšlení kam a jak směřoval jejich produkční pohyb v posledních dobách v dosahu Richieho Hawtina. Zvukově je ovšem rukopis nedávného bosse více než patrný. To, že se tvorba v tomto labelu nikterak nevzdálí od historicky vžitého stylu, nikdo neočekával. Pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, než si trio na útěku odpáře nášivku Minus a vytvoří svůj vlastní rukopis. V prvním vydání nově založené série nejvíce vyčnívá track z rukou Marca Houla - Slowpe. Zbývá představit další dva tracky: Troy Pierce - Majical a Magda ve spolupráci se Suadem vypracovali Fixation.



Pierre Deutschmann - Ronix EP (Tantrum + Ronix + Lycra)


Vlada Asanin - What EP (What + Gazpacho + Don Pipa)


Loco & Jam - Estadio (Estadio + Gabriel D'or & Bordoy Remix)


Beltek - Kaiten (Kaiten)


Julian Jeweil - Hermanos EP (Hermanos + Circus + Tabasco + Juice)


Alexey Volkov - Playground EP (Playground + Self Control + Nomad + Nomad Tommy Four Seven remix)


Fernando Sanz & Cesar Martinez - Snap Shot EP (Mr. Trusp + Aparato + Doctor Mambo + Carrefonk)

http://www.junodownload.com/ultraplayer/1821294-02-01-03.m3u?r=0&c=0&s=01-03


Rebekah - Black EP (Bleck Magic + Black Horse + Black Seed)

http://soundcloud.com/rebekah/rebekah-black-seed
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika