Us3 přijedou do Prahy se zbrusu novým albem

Us3 přijedou do Prahy se zbrusu novým albem

18. 10. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Us3 jsou projektem v Londýně žijícího producenta Geoffa Wilkinsona. Vznikli v roce 1992 ve spolupráci s druhým producentem Melem Simpsonem. Us3 vznikli vlastně napotřetí. Poprvé se v roce 1990 objevil maxisingl se skladbou “Where Will We Be In The 21st Century” , který nahráli rapper MC Honey B a jazzová pianistka Jessica Lauren.
Hned je zaznamenal nezávislý label Ninjatune a výsledkem byl další maxisingl NW1 z roku 1991 s názvem ” “The Band Played The Boogie”. Samplingem nejznámější dancefloorové melodie jazzově taneční scény Geoff vyvolal řetězovou reakci. Nasamploval totiž melodii Granta Greena “Sookie Sookie”, která původně vyšla na Blue Note Records.

Londýnské rádio Kiss FM hrálo “The Band Played The Boogie” a Geoffa pozvali do kanceláře firmy EMI. Přestože sampl nebyl vyclearovaný a Geoff se bál soudního postihu, prezident Blue Note Bruce Lundvall umožnil Geoffovi přístup do katalogu Blue Note. V roce 1992 tak spatřila světlo světa skladba “Cantaloop (Flip Fantasia)” a v US top ten bodovala přesně o dva roky později. Album “Hand on the Torch” se vzápětí stalo světovým fenoménem. Bylo to vůbec první album labelu Blue Note, které dostalo platinu. V USA se ho prodalo milión kusů.



Geoff o tom říká: “Vždycky jsem věděl, že jazz má velký potenciál mezi mladými lidmi a chtěl jsem jim přístup k jazzu přes Us3 umožnit. Samplováním klasické jazzové skladby a smícháním s beaty a rapem, navíc s dalšími špičkovými mladými jazzovými muzikanty, jsem uznával minulost, zůstal kořeny v přítomnosti a těšil se na budoucnost, a to všechno zároveň.”

Po několika světových turné odešel Mel a Geoff se v roce 1996 rozhodl natočit pokračování. “Mým záměrem bylo mít na každé nové desce nové zpěváky,”říká Geoff, “ je to zábavnější a svěžejší i pro mě.” Rappeři z New Yorku KCB a Shabaam Sahdeeq nahradili dřívější trojici Rahsaan Kelly, Kobie Powell & Tukka Yoot a výsledkem bylo album z roku 1997 “Broadway & 52nd”.



V roce 2001 vyšlo třetí album Us3 “An Ordinary Day In An Unusual Place” u firmy Toshiba EMI v Japonsku a Universal v Evropě. Byl to velký skok kupředu, co se soundu Us3 týče. V hudbě rezonoval soul, drum’n’bass, latinskoamerická a indická hudba.Odezva publika na takovou různorodost byla fantastická.

Čtvrté album Us3 “Questions” vyšlo v Japonsku v roce 2003. Bylo bez samplů a Geoff vytvořil desku, na které se odráží jeho láska k latinskoamerické hudbě a k neosoulovému hnutí – to prostřednictvím vokalistů Reggi Wynse, rappera z Brooklynu a Londýňanky Mpho Skeef.



Další album, které bylo svižnější a mělo charakter živé nahrávky se nazývalo “Schizophonic”.Hráli na něm živí hudebníci – trumpetista Chris Storr, saxofonista Ed Jones, hráč na dvojitou baskytaru “Level” Neville Malcolm a úžasný DJ First Rate. Na “Schizophonic” se také objevili dva noví rappeři Akil Dasan a Gaston, které Geof objevil v legendárním newyorském Nuyorican Poets Café.

V roce 2007 vychází album “Say What!?” a na něm se objevují znovu rappeři Akil Dasan & Gaston, v roce 2009 deska “stop. think. run” s dvěma novými americkými rappery - třiadvacetiletým Seneou a dvacetiletým Brookem Yungem a plejádou muzikantů, kteří již v projektu Us3 účinkovali.

3.října 2011 Us3 vydávají zcela nové album Lie, Cheat & Steal s Oveousem Maximusem z NYC a slavným londýnským rapperem Akalou.

Během let 2011 a 2012 vyjedou Us3 v osmičlenném složení na světové turné a pražskou zastávku budou mít 20.10. v pražském Lucerna Music Baru.

www.us3.com

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: US3

Čtvrtek 20. 10. 2011
Vstup: 500 Kč
Vystupují:
Us3
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika